B 142. Spgsm. 9 den 24. maj 2007 om hvilken rolle lederen af Sexologisk klinik spiller. Svar 27. juni 2007.

Vist 652 gange.
Den 24. maj 2007 stillede Sundhedsudvalget under behandling af beslutningsforslag B 142 spørgsmÃ¥l nr. 9 – Alm. del Samling: 2006-07 – om hvilken rolle lederen af Sexologisk Klinik spiller, om hun skal varetager patienternes interesse eller overbevise transseksuelle om, at de ikke er transseksuelle, til indenrigs- og sundhedsminister, Lars Løkke Rasmussen, der svarede den 27. juni 2007.

Spørgsmål
Hvilken rolle har lederen af Sexologisk Klinik, ifølge ministeren? Det ønskes oplyst, om lederen af Sexologisk Klinik er ansat for at varetage patienternes interesser f.eks. i sager om kønsskifte, eller om det er klinikkens opgave at overbevise f.eks. transseksuelle om, at de ikke er transseksuelle? Er det lederen af Sexologisk Kliniks opgave at tage hensyn til, om en eventuel tilladelse til én person om at få en kønsskifteoperation vil medføre øget tilstrømning af patienter med samme interesser?

Svar
Det er Region Hovedstadens kompetence at fastlægge stillingsbeskrivelsen for lederen af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. Jeg har derfor ingen bemærkninger til lederens opgaver, men må gå ud fra, at lederen i sagens natur er ansat til at lede afdelingen.

Med hensyn til Sexologisk Kliniks rolle i behandlingen af sager om tilladelse til kønsskifte kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen til brug for styrelsens afgørelse indhenter en erklæring vedrørende ansøgeren fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

Erklæringen indeholder en række oplysninger, herunder typisk om bl.a. sociale forhold, legemlige sygdomme, medicin- og alkoholforbrug, tidligere og nuværende psykiske tilstand, seksuel udvikling, kønsskifteønsket, pårørende samtale, kønshormonbehandling, psykologisk undersøgelse samt objektiv legemlig og psykisk undersøgelse. Erklæringen indeholder endvidere Sexologisk Kliniks vurdering af kønsskifteønsket, herunder hvad der taler for og imod, og om nuværende genitalier m.m. medfører betydelige psykiske lidelser samt en vurdering af, hvorledes ansøgeren vil klare en eventuel kønsmodificerende behandling, herunder ansøgerens mentale ressourcer. Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse oplyst, at vurderingen foretages i samråd på et møde, hvor de læger og psykologer, der har haft kontakt med ansøgeren i observationsforløbet, og som er tilknyttet Sexologisk Klinik, deltager.

Sexologisk Kliniks erklæring forelægges for Retslægerådet med henblik på en vurdering af ansøgeren. Når Retslægerådets udtalelse foreligger, bliver ansøgeren partshørt, og styrelsen tager herefter endelig stilling til ansøgningen.

Lars Løkke Rasmussen

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.