Det i mandfolksklæder, vidt bereiste Fruentimmer, E.M.Stokkenbeck

Vist 559 gange.

Det i mandfolksklæder, bereiste Fruentimmer, E.M.Stokkenbeck
Det i mandfolksklæder, bereiste Fruentimmer, E.M.Stokkenbeck

Titel Det i mandfolksklæder, vidt bereiste Fruentimmer, E.M.Stokkenbeck
Forfatter E. M. Stokkenbeck
Forlag Udgivet af hende selv
Udgivet 1784 og 1806
Sprog Dansk
Antal sider 32

Den fulde titel på forsiden er noget længere:
Det i mandfolksklæder, vidt bereiste Fruentimmer, E.M.Stokkenbeck, som skræddersvend, Gotfried Jacob Eichstedt, mærkværdige Begivenheder paa hendes Reiser til Lands og Vands, i Danmark, Holland, Tyskland, Bøhmen, Polen og Spanien, indtil hendes sidste Ankomst til Kiøbenhavn, hvor hendes Kjøn blev røbet.

Det er en spændende selvbiografisk fortælling om en ung kvinde – et sÃ¥kaldt skillingsskrift.
Skillingsskriftet i nudansk oversættelse.

E. M. Stokkenbeck blev født i 1759 i Hamburg.
Hendes fulde navn er Engelbrecht Maria Stokkenbeck.

Da hun var et år gammel flyttede hun med sin moder til Ærø, idet faderen var død. Som tolv årig blev hun tjenestepige på et værtshus i Kiel og som femten årig blev hun tjenestepige i København. Nogle få år senere formentlig i 1780 blev hun gift. Det var dog ikke noget godt ægteskab.

Hun forlod derfor sin mand og rejste til Kiel. I Kiel forklædte sig som mand og tog navnet Gotfried Jacob Eichstedt og udgav sig for at være skræddersvend.
I de følgende år indtil 1784 var hun på valsen, det vil sige vandrede fra sted til sted og fik kortvarigt arbejde som skræddersvend i de forskellige byer hun kom til. Hun fik en tid også hyre på et skib og kom bl.a. til Malaga.
Det er primært denne vandring hun beskriver.

Hun var ganske afgjort en selvstændig person, der begik sig godt sammen med andre farende svende selv om hun flere gange kom i vanskeligheder. Hun gik ikke af vejen for et godt slagsmål og drak, røg og spillede kort med dem hun færdedes sammen med.
I 1784 vendte hun tilbage til København, hvor det blev afsløret, at hun rettelig var en mand, hvilket førte til, at hun blev arresteret, men løsladt uden straf.
Herefter ansøgte hun om og fik den 29. oktober 1784 kongelig bevilling til at ernære sig som skræddermester og ret til at ansætte en svend.

* * *
Det er et såkaldt skillingstryk, et mindre hæfte. Det er trykt med gotiske bogstaver også kaldet krøllede bogstaver, der var den officielle skrifttype indtil 1875.

Det er første gang trykt hos en bogtrykker i Haderslev i 1787, derefter igen i Haderslev i 1806 hos samme bogtrykker og ligeledes i 1806 også hos en bogtrykker i København.
Der er mindre forskelle i de tre udgaver.

Udgaven trykt i Haderslev i 1787 slutter således med at beskrive, at hun kom ud af arresten og derefter fik tilladelse til at drive værksted og holde svende.

Udgaven trykt i Haderslev i 1806 har en anden afslutning, idet beskrivelsen af, at hun fik tilladelse til at drive værksted og ansætte en svend er ændret til en beskrivelse af, at hun ansøgte om og fik kongelig tilladelse til at ernære sig ved skrædderhåndværk og ansætte en svend efterfulgt af en afskrift af den kongelige bevilling, som er dateret den 29. oktober 1780.

Udgaven trykt i Fiolstræde i København i 1806 er næsten identisk med den samtidige udgave fra Haderslev, idet dateringen af den kongelige bevilling er anført som værende den 29. oktober 1784, hvilket må antages at være den korrekte dato i og med, at hun kom til København kort før Sankthans i 1784.

* * *
Vejle Sygehus udsendte i julen 1990 bogen Skræddersvenden Gotfried Eichstedt af Lone Hvass. Bogen tager udgangspunkt i Gotfried Jacob Eichstedts ophold i Vejle og er forsynet med flotte tegnede illustrationer.

DR P1 bragte den 11. november 2013 kl. 1130 en radioudsendelsen om E.M. Stokkenbeck: Et liv i det andet køns klæder.
Udsendelsens tilrettelæggelse og radiovært: Susanna Sommer. Medvirkende: Kirsten Mols og seniorforsker ved Rigsarkivet, Tyge Krogh.