LGBT Asylum skrev (UUI bilag 2) den 1. oktober 2018 til Mattias Tesfaye om bekymring på tre centrale områder for LGBT+ asylansøgere og flygtninge i Danmark.

Vist 24 gange.
LGBT Asylum skrev den 1. oktober 2018 til Mattias Tesfaye om bekymring på tre centrale områder for LGBT+ asylansøgere og flygtninge i Danmark

Udlændinge- og Integrationsudvalget. Samling: 2018-19 (1. samling). Alm.del. Bilag 2.

* * *
LGBT ASYLUM

1. oktober 2018

Til Mattias Tesfaye

LGBT Asylum udtrykker bekymring på tre centrale områder for LGBT+ asylansøgere og flygtninge i Danmark
LGBT Asylum er dybt bekymret over det, som vi oplever som vilkårlighed i sagsbehandlingen af LGBT-asylsager i Danmark.
I to samtidige sager vurderes personernes tilstedeværelse på sociale medier forskelligt. I den ene sag vurderes det, at et regnbueflag (LGBT-symbol) er strategisk placeret på ansøgers facebookprofil. I den anden sag vurderes det som utroværdigt, at ansøger er i et forhold med sin kæreste, da denne ikke har angivet forholdet offentligt på sin facebookprofil. I begge sager gives der afslag fra Udlændingestyrelsen.
Danmark vurderer, som det eneste vestlige land LGBT Asylum har kendskab til, at Uganda er et sikkert land for LGBT-personer at leve i. Hvorfor kun LGBT-personer, der vurderes individuelt forfulgt, meldes ophold i Danmark.
LGBT Asylum finder her, at det forekommer vilkårligt, hvornår LGBT-personer fra Uganda vurderes individuelt forfulgt, og at der er givet en række stærkt bekymrende troværdighedsafslag i LGBT-asylsager fra Uganda, hvor asylansøgerne ikke har fået den beskyttelse, de har brug for.
LGBT Asylums erfaring er, at myndighederne ikke altid er klædt på til opgaven f.eks. hvad angår interviewteknik og kendskab til adfærdsmønstrene eller kulturen i de lande, ansøgerne kommer fra. LGBT Asylum har siden 2012 rådgivet flere end 400 LGBT-personer i deres asylansøgning og har dermed indsigt i og kendskab til sagernes behandling og afgørelse i Danmark

LGBT Asylum er utrygge over forholdene og den manglende sikkerhed for LGBT-personer på asylcentrene i Danmark. LGBT Asylum har gennemført to minisurveys. Ingen af respondenterne i vores undersøgelse svarer, at de lever åbent med deres SO (seksuelle orientering) eller KI (kønsidentitet) på asylcentrene. Undersøgelserne er begge formidlet til US Booking, med hvem LGBT Asylum har et godt samarbejde, som led i input til regeringens LGBT-handlingsplan. LGBT Asylum mener, at der mangler viden om de faktiske forhold, at personalet på centrene ikke er klædt på til opgaven, og at forholdene på asylcentrene ikke er sikre for LGBT-personer.

LGBT Asylum oplever utilstrækkelighed og utryghed i integrationsfasen for LGBT-flygtninge der har opholdstilladelse i Danmark. Herunder utrygge vilkår ifm. midlertidig anvist bolig, hvor man ofte bor tæt sammen med andre flygtninge, samt overgreb og social kontrol på sprogskoler og i andre integrationsfora (mobning, voldelige overfald og voldtægt). Utrygheden er ofte koblet til social isolation, som LGBT-flygtninge kan opleve i tilfælde af, at der ikke bliver taget hensyn til betydningen af LGBT-netværk ifm. kommunevisitering og -flytning.

Med venlig hilsen og på vegne af LGBT Asylum

Hanne Gyberg
Talsperson og asylrådgiver

* * *
Folketingets journal vedrørende skrivelsen.
Skrivelsen i pdf-format hos Folketinget.