Michael Lützhøft Hansen (CCC) og Susanne Løwes høringsskrivelse af 1. august 2017 til SST’s høringsudkast af 2. juni 2017.

Vist 212 gange.
Michael Lützhøft Hansen (Copenhagen Cardiovascular Clinic) og Susanne Løwes (Stavanger University Hospital) høringsskrivelse af 1. august 2017 til Sundhedsstyrelsens udkast af 2. juni 2017 til “Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling” til Sundhedsstyrelsen.

Herunder gengives høringsskrivelsen.

Fra: Michael Hansen [mailto:dr.mike@me.com]
Sendt: 1. august 2017 09:35
Til: SST EnhedEUB

Emne: Høring af vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

Hermed bedes om, at følgende kommentarer tages i betragtning ved den kommende revidering af Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling:

Bemærkninger til

Høring vedr. Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling.

Gældende personer over 18 år – udredning og medicinsk behandling.

Vejledningen bør acceptere og indrettes efter, at transkønnede patienter nu er givet retten til selv at vælge juridisk køn.

Transkønnede er i øjeblikket underlagt en meget langvarig og indgående screenings- og diagnose proces, ledsaget af en skepsis til egen dømmekraft, som næppe ses lige for nogen anden patientgruppe. Der er ingen appelret af Sexologisk Kliniks afgørelse, og dermed havner mange i en gråzone og tyr til selvmedicinering.

Det er klart, hvad transkønnede patienter ønsker: Retten til selvvalg af specialiseret behandling og retten til frit lægevalg (jvf. Amnesty International´s to rapporter). Denne ret er da også nu delvis givet til patienterne gennem muligheden for selv at kunne vælge at skifte personnummer til et andet køn. Men retten til selvvalg af den logiske, fysiske opfølgning, som skal svare til det juridiske køn, er dem ikke givet.

Som det sikkert er Sundhedsstyrelsen bekendt, er der skred i de transkønnedes rettigheder andre steder i verden: I Argentina er behandlingen langt om længe sat i det rette perspektiv, og i maj 2012 blev en ny lov enstemmigt vedtaget, som sikrer patienten ”the right to self-identify…[sig som transkønnet]” (New York Times, 23. Maj, 2012).

Det multidisciplinære team (MDT) har dermed ingen berettigelse, da det tjener som en overstyring af patientens egne ønsker. Der vil ikke ske noget reelt fremskridt før man er villig til at anerkende patienten som et individ med ret til selvvalg.

Udredningen og behandling flyttes til selvstændig afdeling / enhed / klinik, offentlig eller privat som varetages af speciallæge i gynækologi, evt. i samarbejde med en speciallæge i psykiatri i udredningsfasen, under anvendelse af nyt standardiseret udredningsprogram (udarbejdes efter denne høring) indeholdende:

  • Information/rådgivning/støtt
  • Informeret samtykke
  • Individuel refleksionsperiode
  • Psykiatrisk helbredstest
  • Somatisk helbredstest
  • vurdering af indikationer og kontraindikationer
  • Behandling

Behandling-medicinsk

Den kønsmodificerende hormonbehandling varetages af speciallæge i gynækologi og obstetrik med et fastlagt opfølgningsprogram, – som også anbefalet af The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

Det skal ligeledes sikres, at div. cervix-screeningstilbud for female-to-male transkønnede følges så længe den transkønnede ikke er omfattet af kønsmodificerende kirurgi. Et væsentlig punkt, da de fleste transkønnede oftest har fået tildelt juridisk kønsskifte og derfor ikke automatisk indkaldes til dette vigtige screeningsprogram.

Med venlig hilsen

Michael Lützhøft Hansen
Specialist Obstetrician-Gynecologist
Licensed in Denmark and Norway
Director, Copenhagen Cardiovascular Clinic
Esplanaden 34 B
1263 Copenhagen, Denmark
Phone: +45 33 12 23 61
www.cphclinic.com

Senior Consultant, Dept. of OB/GYN
Stavanger University Hospital
Armaur Hansensvej 20
4011 Stavanger, Norway
Phone: +47 05151
Susanne Løwe
Bioingeniør.
Esplanaden 34B, København K

* * *
Høringsskrivelsen i pdf-format.