Nyhedsbrev nr. 12 af 9. september 2008 fra Trans-Danmark.

Vist 133 gange.

Trans-Danmark
Trans-Danmark
Kære medlemmer,

Sommerferien er så småt ved at være overstået for de fleste danskere og arbejdstøjet skal findes frem igen.

Dette gælder også for Trans-Danmark, selvom vi har brugt en del af sommerperioden til at lave en del aktiviteter.
  1. Møde med Familiestyrelsen den 24. juni 2008
    Karin og Tina var inviteret til møde i Familiestyrelsen den 24. juni 2008, hvor også repræsentanter fra PfT deltog. Fra Familiestyrelsen deltog Malene Vestergaard, Merethe Johansen og Mie Møller.
    Familiestyrelsen orienterede om hvad der kan forventes i forbindelse med revisionen af Navneloven i foråret 2009.

    Det vil være en mindre revision

    Herefter diskuterede vi hvorledes § 13 fungerer i praksis, og sammenlignede den med reglerne i udlandet. Styrelsen er bekendt med de norske regler; da de blev nævnt i Trans-Danmarks høringssvar under behandlingen i 2004. Men de kunne godt tænke sig et bedre vurderingsgrundlag.

    Trans-Danmark har derfor påtaget sig opgaven med at forsyne styrelsen med de gældende regler i andre europæiske lande.

    Dette materiale vil blive sendt til styrelsen senest den 13.september 2008.

    Trans-Danmark vil være høringsberettiget ved revisionen i 2009

  2. Undersøgelse om forholdende i ældreplejen
    Den 1. september udsendte foreningen følgende skrivelse til landets kommuner:

    Trans-Danmark, Landsforeningen for Transvestitter og Transseksuelle, har fået et antal henvendelser fra medlemmer, som forudser snart at skulle på plejehjem eller må søge om hjælp, da det begynder at knibe med at kunne klare sig i eget hjem.
    Vi har desuden hørt fra nogle, der allerede er inde under hjemmeplejen, at deres livsførelse bliver vanskelig, når de kommer ind under hjemmeplejen eller kommer på plejehjem.

    Det er jo naturligt, at folk tænker over, hvordan og i hvilket omfang de kan fortsætte med deres vante livsførelse, når de flytter på plejehjem eller bliver afhængig af hjælp fra kommunens hjemmepleje.

    Trans-Danmark har derfor besluttet at rette henvendelse til samtlige Socialforvaltninger i landet i håb om, at de vil drage omsorg for, at de rette personer får forelagt disse spørgsmål og besvarer dem.

    Vi vil gerne bede om svar på følgende spørgsmål:
    1. Har Jeres kommune nogen erfaring med transpersoner i plejen? Hvis ja: Hvorledes fungerer hverdagen?
    2. Er personalet forberedt på, at de kan få et ønske om at iklæde en person, det modsatte køns tøj, ordne paryk og lægge makeup?
    3. Vil personalet acceptere, at beboeren lever som det modsatte køn?
    4. Personalet bør være forberedt på, at der kan komme en beboer, som udadtil efterlader indtrykket af at tilhøre et køn, men fysisk og psykisk tilhører det modsatte køn i større eller mindre grad.

    Resultaterne af alle landets socialforvaltningers besvarelser på denne undersøgelse vil blive sammenfattet i en rapport, der vil blive anvendt overfor Folketingets partier.

    Hvis De måtte være interesseret i at modtage en kopi af rapporten, skal De blot lade os det vide og vi vil da tilsende Dem rapporten, når den foreligger.

  3. Supplering af bestyrelsen, valg af nye suppleanter
    Bestyrelsen har med henvisning til § 13 i foreningens vedtægter, der siger følgende:

    ”Bliver en bestyrelsespost ledig i funktionsperioden, indtræder den på generalforsamlingen første valgte suppleant. Er der ikke flere suppleanter, supplerer bestyrelsen sig selv med et nyt medlem dog således, at mindst halvdelen af bestyrelsens medlemmer skal være valgt på generalforsamlingen.”

    Da Erwin Jöhnk og Victoria Nielsen af forskellige årsager forlod bestyrelsen, har bestyrelsen på bestyrelsesmødet den 23. august 2008 valgt at supplere de to ledige suppleant poster med Betina Hvejsel og Irene Haffner. De sidder således indtil næste generalforsamling i marts 2009.

  4. TGEU holder strategimøde i Vejle den 6. – 7. september 2008
    TGEU nye Steering Committee skal på deres næste møde i Manchester fra den 1. – 5. oktober have forelagt en strategiplan, som gerne skulle vedtages, således at man kan påbegynde implementeringen af en handlingsplan baseret på foreningens strategi. Strategiplanen er den europæiske version af Trans-Danmarks vision 2012

    Derfor er der nedsat en strategigruppe, som laver et oplæg til SC og denne gruppe består af Pia Nielsen og Karin Astrup fra Trans-Danmark samt Jane Thomas fra DTGI i Tyskland. Gruppen mødes den 6. og 7. september hos Pia i Vejle

    Vi skal nok holde Jer orienteret om resultatet i næste nyhedsbrev.

  5. Henvendelse til Beskæftigelsesministeren
    Pia Nielsen henvendte sig på foreningens vegne til beskæftigelsesministeren:

    Beskæftigelsesministeriet
    Holmens Kanal 20
    1060 København K
    Att. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen

    21. juli 2008

    Anmodning om foretræde for Beskæftigelsesministeren
    Trans-Danmark, der er landsforeningen for transvestitter og transseksuelle, har som et af sine vigtigste mål, at medvirke til at ledighedsprocenten for transpersoner ligger på linje med den øvrige befolknings.

    Der er et langt stykke vej, førend denne målsætning kan indfries. Vi har netop lavet en undersøgelse blandt vores medlemmer, der viser, at de af vores medlemmer, der ønsker at arbejde som det modsatte af det biologiske køn – altså i praksis de transseksuelle – har en ledighed på 50 %. Det er naturligvis milevidt fra den øvrige befolknings.

    Nogle vil indvende, at vores medlemmer ikke er kvalificerede til at varetage et normalt abejde. En række undersøgelser viser dog, at transseksuelle i gennemsnit har en højere intelligenskvotient end den øvrige del af befolkningen. Vi kan her henvise til en undersøgelse blandt transseksuelle astronomer i IAU (The International Astronomical Union – Verdens største professionelle organisation for astronomer) foretaget i 2004.

    Der er heller ikke tale om manglende lyst til arbejde. Mange sender i hundredvis af ansøgninger uden at kunne få et arbejde.

    Vi har flere love, der omhandler forbud mod diskrimination, hvilke er i overensstemmelse med EU direktiverne desangående. De kræver blot mindre korrektioner. Et eksempel er:

    Lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. [1]
    I § 1 er det nævnt, at der ved ligebehandling af mænd og kvinder forstås, at der ikke må finde forskelsbehandling sted på grund af køn. Det gælder både direkte forskelsbehandling og indirekte forskelsbehandling, navnlig under henvisning til graviditet eller til ægteskabelig eller familiemæssig stilling.
    Loven sikrer derved ligestilling mellem mænd og kvinder omkring arbejdsretlige forhold, ligesom den indeholder bestemmelser om, at der ikke må forskelsbehandles på grund køn eller udøves chikane – sexchikane.

    I § 1 bør den første del ændres til:
    Ved ligebehandling forstås i denne lov, at der ikke må finde forskelsbehandling sted på grund af en persons køn, dennes egenopfattelse af sit køn eller det køn, som pågældende fremtræder som.

    Det er ordet ”køn” som ønskes udvidet til den ovenfor nævnte beskrivelse, idet egenopfattelsen er central. Ligeberettigelsen i loven kommer derved også til at sikre, at den gælder for personer, der lever som det modsatte køn.

    Lov om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet [2] er en anden væsentlig lov, der skulle sikre, at der ikke sker forskelsbehandling. Som nævnt tidligere sker dette imidlertid i udtalt grad.

    Vi ser umiddelbart flere muligheder for at forbedre situationen:
    • Mener en transperson, at der sker diskrimination sted i forbindelse med en ansættelsesprocedure, skal der automatisk bevilges fri proces for gennemførelse af sagen. Det er allerede fastsat i loven, at det er arbejdsgiveren, der skal bevise, at der ikke er fundet diskrimination sted. Ønskes det af transpersonen, skal sagen gennemføres for lukkede døre.
    • Der skal bevilges erstatninger til transpersoner i fald de vinder retssager, som vil kunne mærkes af arbejdsgiverne (altså 6 cifrede beløb pr. sag eller eventuelt 6 måneders løn).
    • Der skal gennemføres en informationskampagne med stor opbakning til arbejdsgivere generelt omkring problemstillingen. Det bør være i form af skriftligt materiale, fremlægning af sagen i landsdækkende medier m.v.
    • Transpersoner skal have særskilt opdeling i arbejdsløshedsstatistikkerne.

    Det må anføres, at der vil kunne blive tale om et meget stort antal retssager, indtil der bliver afgjort en præcedens. En enkelt transseksuel vil kunne anlægge mere end 100 retssager, hvorfor den automatiske bevilling af fri proces er væsentlig.

    Vi skal således bede om foretræde for at drøfte mulighederne for at intentionen med lovene efterleves i praksis.

    Med venlig hilsen
    Trans-Danmark

  6. Hjemmesiden
    Som de fleste af jer nok har lagt mærke til, så har Tina Vyum ændret designet på foreningens hjemmeside.

    Resultatet er en flot og dynamisk hjemmeside, som vi håber I vil besøge ofte.

    Skulle nogen af jer løbe ind i emner eller artikler som I mener foreningen burde præsentere, så send dem til Tina Vyum på naestformand@trans-danmark.dk så vil hun sørge for at det kommer op på siden.
    I er alle velkomne til at bidrage med materiale.

    Til sidst så vil vi gerne opfordre de af vore medlemmer der kunne tænke sig at hjælpe med at oversætte dele af hjemmesidens materialer til engelsk og tysk, til at henvende jer til enten Tina eller Karin. Vi mangler nogle hænder som det så populært hedder.

    Det var alt for denne gang. Det næste newsletter kommer til november.

    Karin Astrup, formand
    formand@trans-danmark.dk

Note
  1. [Retur] Bekendtgørelse af Lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. – LBK nr 734 af 28/06/2006
  2. [Retur] Forskelsbehandling på arbejdsmarkedet – Lov nr. 31 af 12. januar 2005.

* * *
Nyhedsbrevet i pdf-format.