Omvendelsesterapi: Viden om udbredelse og karakter i Danmark

Vist 127 gange.

Omvendelsesterapi: Viden om udbredelse og karakter i Danmark
Omvendelsesterapi: Viden om udbredelse og karakter i Danmark

Titel Omvendelsesterapi
Viden om udbredelse
og karakter i Danmark
– med blik til udlandet
Forfatter Als Research
v/Bjarke Følner,
Ida Kvist Sommer,
Rikke Trige Jensen og
Amalie Vejlgaard Schørring
Sprog Dansk
Udarbejdet for
og udgivet af
Ligestillingsafdelingen
i Beskæftigelsesministeriet
Udgivet 21. august 2021
Antal sider 90
ISBN-13 978-87-93373-45-7

Undersøgelsen ”Omvendelsesterapi: Viden om udbredelse og karakter i Danmark – Med blik til udlandet” er udarbejdet af Als Research på baggrund af data fra undersøgelser fra henholdsvis 2015 og 2020.
Undersøgelsen indikerer blandt andet, at:

  • 8 pct. af LGBT-personer i Danmark har oplevet, at personer i deres omgangskreds har forsøgt at ”omvende” dem fra deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.
  • 3 pct. af LGBT-personer i Danmark har oplevet, at deres familie – på et eller flere tidspunkter i deres liv – har forsøgt at ”helbrede” dem for deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, enten ved hjælp af en læge, en psykolog/psykiater, en religiøs vejleder, en slægtning eller ven af familien, gennem brug af religiøse/åndelige ritualer eller på andre måder.
  • Det er uvist, hvor stor en andel af de ovennævnte oplevelser blandt LGBT-personer i Danmark, der kan beskrives som decideret ”omvendelsesterapi”. Ikke desto mindre indikerer de samlede data tydeligt, at ”omvendelsesterapi” i bred forstand finder sted under visse former i Danmark, herunder især udøvet af familiemedlemmer og af andre personer i LGBT-personers umiddelbare omgangskreds.
  • Særligt yngre LGBT-personer under 30 år oplever at blive udsat for forsøg på ”omvendelse” og ”helbredelse”. Andre særligt udsatte er fx transpersoner, LGBT-personer med minoritetsetnisk og/eller muslimsk baggrund, LGBT-personer fra familier med meget religiøst praktiserende forældre samt forældre, for hvem ære og/eller religion har stor betydning for deres syn på LGBT.
  • Oplevelser med ”omvendelsesforsøg” og lignende er forbundet med signifikant og alvorligt forhøjet risiko for psykisk mistrivsel, ensomhed, selvmordstanker og selvmordsforsøg blandt LGBT-personer i Danmark.

* * *
Rapporten hos Als Research.
Rapporten hos Beskæftigelsesministeriet.
Omtale af rapporten hos Ligestillingsudvalget. (Ligestillingsudvalget (LIU). Alm. del. Bilag 104. Samling 2020-21.)