Spgsm. 12, B 7 fra SUU den 3. marts 2016 om udenlandske forskere har direkte adgang til transrelevante danske databaser. Svar 31. marts 2016.

Vist 92 gange.
Sundheds- og Ældreudvalget stillede den 3. marts på foranledning af Carolina Magdalene Maier (ALT) spørgsmål nr. 12 – Samling: 2015-16 – om udenlandske forskere har direkte adgang til transrelevante danske databaser, til sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde (V), der svarede den 31. marts 2016.

Spørgsmålet
Under førstebehandlingen af beslutningsforslag B 7 blev det nævnt, at en international fælles diagnosekode var en forudsætning for forskning og international overvågning og sammenligning af kvalitet, statistik og planlægning. Ministeren bedes oplyse, om udenlandske forskere har direkte adgang til de i denne sammenhæng relevante danske databaser. Hvis det ikke er tilfældet, og hvis Danmark indfører egne transrelevante diagnosekoder, er ministeren da enig i, at det vil være overkommeligt for en dansk forsker ved formidling af danske oplysninger til udenlandske forskere at gøre opmærksom på betydningen af de danske diagnosekoder i forhold til WHO’s diagnosekoder.

Svaret
Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet indhentet bidrag fra Sundhedsdatastyrelsen. Styrelsen oplyser i sit bidrag følgende:

”Udenlandske forskere har i lighed med danske forskere adgang til data i Landspatientregisteret, forudsat at de opfylder betingelserne for adgang. Det er ikke nødvendigvis de samme sundhedsfaglige personer/forskere, der indberetter til Landspatientregisteret og siden anvender de indberettede data til forskning og andre formål. Data, hvor diagnosekoder indgår, anvendes forskningsmæssigt i en lang række forskellige sammenhænge, som ikke nødvendigvis har nogen specifik relation til den registrerede diagnose. En ændring i klassifikationen nu ville være en – i registreringssammenhæng – meget kort tidsperiode (få år). At foretage ændringer i klassifikationen, der skal manuelt korrigeres for ved alle berørte udtræk i årene fremover, er således ikke en mulighed, der kan anbefales.”

Jeg kan henholde mig til ovenstående

Med venlig hilsen
Sophie Løhde

* * *
Folketingets journal vedr. spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.