Spgsm. 4 af 10. december 2020 til B 61 om udendlandske erfaringer med forbud med omvendelsesterapi. Svar 7. januar 2021.

Vist 49 gange.

Ligestillingsudvalget stillede den 10. december 2020 spørgsmmÃ¥l nr. 4 – Alm. del. Samling: 2020-21 – efter ønske fra Birgitte Bergman (KF) om erfaringer og resultater med omvendelsesterapi fra de lande, hvor omvendelsesterapi er forbudt, til ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S). Fungerende ligestillingsminister Ane Halsboe-Jørgensen svarede den 7. januar 2021.

Spørgsmål
Vil ministeren opliste de udenlandske erfaringer og resultater, man har gjort sig i de lande, hvor man har forbudt omvendelsesterapi? Kan man i disse lande dokumentere, at LGBT+-personer efterfølgende har følt sig mindre stigmatiseret?

Svar
Efter det oplyste fra ILGA Europe, der har henvist til bl.a. ILGA Worlds kortlægning af omvendelsesterapi fra 2020, er det blandt de europæiske lande alene Tyskland og Malta, der har et nationalt forbud mod omvendelsesterapi.

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet er Tyskland og Malta anmodet om at oplyse deres erfaringer eller resultater med de respektive forbud mod henholdsvis omvendelsesbehandlinger og omvendelsespraksisser, samt om det kan påvises, at personerne, der er beskyttet af de pågældende forbud føler sig beskyttet og mindre stigmatiseret.

Det tyske sundhedsministerium, der har hovedansvaret for loven, har oplyst, at de ikke har kendskab til evalueringer eller undersøgelser af erfaringerne med loven, der forbyder omvendelsesbehandlinger. Ministeriet har endvidere bemærket, at den tyske lov trådte i kraft i juni 2020, og at det derfor endnu er for tidligt at evaluere eller undersøge erfaringerne med loven.

Det maltesiske justitsministerium har oplyst, at der på nuværende tidspunkt ikke er gennemført en undersøgelse af effektiviteten af det maltesiske forbud mod omvendelsespraksisser fra 2016. Der er efter det oplyste endnu ikke ført nogle sager efter forbuddet. Ligeledes har det maltesiske justitsministerium oplyst, at der på nuværende tidspunkt ikke er mulighed for at monitorere virkningen af de pågældende regler.

I forhold til spørgsmålet om LGBT+-personers følelse af stigmatisering har det maltesiske justitsministerium i øvrigt oplyst, at en undersøgelse fra Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) viser, at 83 % af de adspurgte indikerer, at den maltesiske regering arbejder effektivt for at promovere inklusion af LGBTIQ-personer.

Venlig hilsen
Fungerende ligestillingsminister Ane Halsboe-Jørgensen

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet.
Spørgsmålet hos Folketinget i pdf-format.