Spørgsmål fra LGBT Danmark til Sundhedsstyrelsen den 13. september 2015 om opfølgende hormonbehandling. Svar den 3. november 2015.

Vist 174 gange.

LGBT Danmark
LGBT Danmark
LGBT Danmark skrev den 13. september 2015 til Sundhedsstyrelsen, at foreningen havde erfaret, at Sundhedsstyrelsen har tanker om, at den opfølgende og vedligeholdende behandling af transpersoner med kønshormoner skal foregå på henholdsvis Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital.
Ifølge Vejledning om udredning og behandling af transkønnede, punkt 2.5 kan den vedligeholdende hormonbehandling eventuelt foregå på en gynækologisk sygehusafdeling, hos en speciallæge i gynækologi, eller hos egen læge.
Efter en venlig rykker den 12. oktober 2015 svarede Sundhedsstyrelsen den 3. november 2015.

Indhold
Henvendelsen til Sundhedsstyrelsen den 13. september 2015
Rykker den 12. oktober 2015
Svar fra Sundhedsstyrelsen den 28. oktober 2015 på rykkeren
Svar fra Sundhedsstyrelsen den 3. november 2015 på henvendelsen

[Indhold] Henvendelsen til Sundhedsstyrelsen den 13. september 2015.
Fra: Linda Thor Pedersen [linda@lgbt.dk]
Sendt: 13. september 2015 21:44
Til: sst@sst.dk
Emne: Vedr.: Opfølgende og vedligeholdende behandling med kønshormoner

Sundhedsstyrelsen

Vedr.: Opfølgende og vedligeholdende behandling med kønshormoner

LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner erfarer, at Sundhedsstyrelsen har tanker om, at den opfølgende og vedligeholdende behandling af transpersoner med kønshormoner skal foregå på henholdsvis Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

LGBT Danmark beder Sundhedsstyrelsen oplyse, om der er hold i rygterne, og, såfremt det er tilfældet, at redegøre for de nærmere detaljer derom.

LGBT Danmark henleder opmærksomheden på Sundhedsstyrelsen Vejledning om udredning og behandling af transkønnede af 19. december 2014, hvor det i punkt 2.5 bl.a. anføres:
Efter det første år kan opfølgningen, inklusiv den vedligeholdende hormonbehandling, efter aftale med patienten eventuelt foregå på en gynækologisk sygehusafdeling, hos en speciallæge i gynækologi, eller hos egen læge efter konkret aftale med det multidisciplinære team, herunder dettes speciallæge i gynækologi.

LGBT Danmark tager kraftigt afstand fra tanker om, at den opfølgende, inklusiv den vedligeholdende hormonbehandling etableres på Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital, hvis det medfører, at behandlingen ikke mere skal kunne foregå på en gynækologisk sygehusafdeling, hos en speciallæge i gynækologi, eller hos egen læge, idet det vil betyde en alvorlig forringelse af levevilkårene for disse personer.

Behandling med kønshormoner er livsvarig. Derfor er det en stor fordel for den enkelte, at behandling kan foregå tæt ved den enkelte og så vidt muligt efter den enkeltes ønske.

Med venlig hilsen
Linda Thor Pedersen
_______________________________________________
Venlig hilsen / Best regards

Linda Thor Pedersen
Landsledelsesmedlem og Transpolitisk Talsperson
LGBT Danmark

NGO in special consultative status with the economic and social council of the United Nations

www.lgbt.dk – linda@lgbt.dk – tlf. 33 13 19 48
Postadresse: Postboks 1023 – 1007 København K
Besøgsadresse: Nygade 7, 2. – 1164 København K

* **
[Indhold] Rykker den 12. oktober 2015.
Fra: Linda Thor Pedersen [linda@lgbt.dk]
Sendt: 12. oktober 2015 01:09
Til: sst@sst.dk
Emne: Sv: Vedr.: Opfølgende og vedligeholdende behandling med kønshormoner

LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner fremsendte for fire uger siden en forespørgsel vedrørende den opfølgende behandling med kønshormoner.

Jeg anmoder venligst Sundhedsstyrelsen oplyse hvornår vi kan forvente en besvarelse.

Med venlig hilsen
Linda Thor Pedersen

* * *
[Indhold] Svar fra Sundhedsstyrelsen den 28. oktober 2015 på rykkeren.
Fra: Helene Probst [hpr@SST.DK]
Sendt: 28. oktober 2015 13:42
Til: Linda Thor Pedersen
Emne: VS: Vedr.: Opfølgende og vedligeholdende behandling med kønshormoner

Kære Linda

Jeg skal meget beklage, at vi ikke tidligere har svaret jeres henvendelse. Vi har haft forskellige omstruktureringer i Sundhedsstyrelsen, som har påvirket besvarelsen af jeres henvendelse.
Jeg håber, at vi kan svare jer indenfor den kommende uge og vender snarest tilbage.

Mvh Helene

Helene Bilsted Probst
Konstitueret enhedschef
Overlæge
T (dir.) +45 72227461
hpr@sst.dk
Sundhedsstyrelsen
Sygehuse og Beredskab
T +45 72 22 74 00
sst@sst.dk

* * *
[Indhold] Svar fra Sundhedsstyrelsen den 3. november 2015 på henvendelsen.
Fra: Helene Probst [hpr@SST.DK]
Sendt: 3. november 2015 08:59
Til: Linda Thor Pedersen
Emne: SV: Vedr.: Opfølgende og vedligeholdende behandling med kønshormoner

Kære Linda Thor Pedersen

Tak for jeres henvendelse.

Sundhedsstyrelsen har som du rigtigt skriver udgivet Vejledning om udredning og behandling af transkønnede af 19. december 2014.

Af vejledningen fremgår det at udredning og behandling af voksne transkønnede kræver særlig ekspertise forankret i et fast multidisciplinært teamsamarbejde, som omfatter speciallæger i psykiatri, gynækologi/obstetrik og plastikkirurgi med særlig viden om transseksuelle. Speciallægen i psykiatri er overordnet ansvarlig for den indledende udredning og det eventuelt efterfølgende observationsforløb med henblik på eventuel behandling samt stillingtagen til og viderehenvisning af patienter, som ønsker kønsmodificerende behandling.

Det fremgår ligeledes af vejledningen at en speciallæge i gynækologi/obstetrik med erfaring i behandling af transseksuelle fra det multidisciplinære team varetager start og kontrol af kønshormonbehandling. Speciallægen skal efter opstart af behandling foretage en opfølgning på behandlingens virkning, bivirkninger og eventuelle komplikationer, herunder relevante regelmæssige somatiske og parakliniske undersøgelser i fortsat samarbejde med det multidisciplinære team. Hvis speciallægen i gynækologi/obstetrik i samarbejde med det multidisciplinære team vurderer, at der ikke er komplicerende faktorer, kan speciallægen lade vedligeholdelsesbehandling med kønshormoner varetage på et andet sygehus, hos en praktiserende speciallæge i gynækologi/obstetrik eller hos egen læge efter konkret aftale lægerne imellem om shared care.

Udredning og behandling af transkønnede er en sÃ¥kaldt specialfunktion. Det betyder at sÃ¥fremt regionernes sygehusvæsen eller privathospitaler og – klinikker, ønsker at varetage denne funktioner for offentlig betaling, vil de pÃ¥gældende sygehuse og klinikker efter sundhedslovens § 208 skulle godkendes af Sundhedsstyrelsen til varetagelse af de pÃ¥gældende specialfunktioner.

Sundhedsstyrelsen har i gældende specialeplan godkendt højt specialiserede funktioner vedr. transkønnede i specialet psykiatri ved Sexologisk Klinik på Psykiatrisk Center København ved Rigshospitalet, samt i specialerne gynækologi-obstetrik og plastikkirurgi ved Rigshospitalet.

Den indledende vurdering mhp. om der er grundlag for henvisning til Sexologisk Klinik kan varetages på hovedfunktionsniveau, f.eks. på lokal gynækologisk sygehusafdeling, hos en praktiserende speciallæge i gynækologi eller hos egen læge. Iværksættelse af kønsmodificerende behandling forudsætter dog den særlige ekspertise forankret i et fast multidisciplinært teamsamarbejde som præciseret i Sundhedsstyrelsens vejledning.

Opfølgningen, herunder varetagelse af vedligeholdende hormonbehandling, kan foregå på f.eks. lokal gynækologisk sygehusafdeling som anført i vejledningen. Sundhedsstyrelsen er vidende om at der er etableret samarbejde mellem Rigshospitalet og de gynækologiske afdelinger ved universitetshospitalerne i Odense og Aalborg vedr. varetagelse af denne opfølgning, men denne del af behandlingen vil også kunne foregå på andre gynækologiske afdelinger efter aftale.

I juni 2015 blev der udsendt reviderede specialevejledninger, som danner grundlag for en ny ansøgningsproces, der har frist den 15. januar 2016. I ansøgningsrunden kan regioner og privathospitaler ansøge om varetagelse af de specialfunktioner, der er angivet i de nye specialvejledninger. Principielt vil andre end Region Hovedstaden derfor kunne ansøge om varetagelse af specialfunktioner for transkønnede, og Sundhedsstyrelsen vil i sin sagsbehandling vurdere, hvorvidt indkomne ansøgninger opfylder kravene til multidisciplinlært samarbejde med deltagelse af relevante speciallæger med særlige kompetencer.

Jeg håber at det var tilstrækkeligt svar på jeres spørgsmål.

Vh Helene