Sundhedsstyrelsen den 5. november 2019: Vil du skabe bedre information om transpersoner? Ny pulje skal styrke informationen om transpersoner i Danmark.

Vist 167 gange.
Sundhedsstyrelsen genopslog den 5. november 2019, at der kan ansøges om midler til, at transpersoner, der allerede er i et udrednings- eller behandlingsforløb bliver tilbudt supplerende rådgivning med fokus på psykosocial støtte.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde den 5. november 2019 nedennævnte.

Indhold
Pilotprojekt skal tilbyde uafhængig rådgivning til transpersoner
Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede
Puljeopslag
Ansøgningsskema for puljen: “Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede
Vejledning til ansøgningsskema om projektstøtte til “Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede

* * *
[Indhold] Pilotprojekt skal tilbyde uafhængig rådgivning til transpersoner

Ny pulje skal sikre, at transpersoner, der allerede er i et udrednings- eller behandlingsforløb bliver tilbudt supplerende rådgivning med fokus på psykosocial støtte.

05 NOV 2019

Blandt transpersoner er der et ønske om et rådgivningstilbud, som er placeret uafhængigt af de tilbud der allerede eksisterer i sundhedsvæsenet. Det er væsentligt, at man som transperson, har et sted at gå hen med personlige overvejelser og tvivl.

Som transperson kan man være bekymret for at komme til at virke tvivlende, hvis man lufter den slags overvejelser, når man samtidig drøfter behandlingstilbud i det sundhedsfaglige miljø. Og derfor er det vigtigt at transpersoner kan få offentligt finansieret psykosocial rådgivning og støtte af høj kvalitet – uafhængigt af de sundhedsfaglige tilbud, som allerede findes.

Rammen for det nye rådgivningstilbud er, at rådgivningen skal gives af fagpersoner, der ikke har ansvaret for udredningen og den kønsmodificerende behandling. Kravet skal sikre fortrolig støtte fra personer, der ikke er involveret i beslutningen om behandling.

”Formålet med rådgivningen er, at den skal være med til at skabe et fortroligt rum for transpersonen, hvor denne i trygge rammer kan tale om sin eventuelle tvivl og udfordringer, og hvor der er plads til refleksion og rådgivning om andre områder end de rent sundhedsfaglige”, forklarer centerchef i Sundhedsstyrelsen Camilla Rathcke.

Rådgivningen skal således være et supplement til de eksisterende tilbud i sundhedsvæsenet.

Rådgivningstilbuddet skal løftes af personer, der er kvalificeret til at yde psykosocial støtte, og som kan rådgive om kønsmodificerende behandling. De skal desuden have et særligt kendskab til området og til de eksisterende tilbud om udredning og behandling i Danmark.

Puljen administreres af Sundhedsstyrelsen. Den er ét af initiativerne fra regeringens LGBTI-handlingsplan og en del af forlængelsen af satspuljeaftalen 2018. I handlingsplanen udmøntes 12 initiativer, der skal styrke indsatsen i forhold til at øge tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBTI-personer.

Denne pulje omhandler initiativ 9 i handlingsplanen: Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede og der udmøntes i alt 0,9 mio. kr. over en treårig periode fra 2019-2021.

Information om puljen [Gengives herunder. Tina Thranesen]

* * *
Opslaget hos Sundhedsstyrelsen.

* * *
[Indhold] Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede

Som led i Udenrigsministeriets LGBTI-handlingsplan udmøntes i alt 0,9 mio. kr. i perioden 2019-2021 til initiativet vedr. Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede.

Sundhedsstyrelsen inviterer hermed relevante aktører til at ansøge om puljemidlerne med henblik på at udarbejde et supplerende rådgivningstilbud til transpersoner. Ved transperson forstås en person, hvis kønsidentitet i større eller mindre grad er i uoverensstemmelse med vedkommendes fødselstildelte køn.

Baggrund
Fra brugernes side er der en bekymring for, at man ikke får tilbudt den ønskede kønsmodificerende behandling, hvis man fortæller om sin tvivl. På baggrund af dette er der fra brugernes side ønske om et rådgivningstilbud, som er uafhængigt af det sundhedsfaglige tilbud, der varetager udredningen og den kønsmodificerende behandling. Dette med baggrund i et ønske om at sikre fortrolig psykosocial støtte fra personale, der ikke har beslutningskompetence ift. den enkeltes behandling.

Rådgivningstilbuddet skal ikke være en parallel til det eksisterende behandlingstilbud i sundhedsvæsenet, men skal kunne give rum til refleksion og rådgivning ift. andre problemstillinger end de rent sundhedsfaglige.

Rådgivningstilbuddet skal løftes af personer, der er kvalificeret til at yde psykosocial støtte, rådgive om kønsmodificerende behandling, og som har et særligt kendskab til området samt kendskab til det nationale udrednings- og behandlingstilbud.

Ansøgningsmateriale
Puljeopslag
Ansøgningsskema
Vejledning til ansøgningsskema
[Puljeopslaget, ansøgningsskemaet og vejledningen findes ikke mere, da ansøgningsfristen er udløbet. Puljeopslaget gengives herunder. Tina Thranesen]

Ansøgning og frist
Ansøgninger skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest torsdag den 5. december 2019 kl. 12.00.

For konkrete krav til ansøger samt vurdering af ansøgninger, henvises til selve puljeopslaget. Link hertil findes nedenfor.

Ansøgningsprocedure
Sundhedsstyrelsens ansøgningsskema skal benyttes. Link til ansøgningsskemaet findes herunder. Alle ansøgere modtager en kvittering for ansøgningen hurtigst muligt efter modtagelse.
Ansøgningen og tilhørende ansøgningsskema sendes som pdf-fil via mail til specialeplanlaegning@sst.dk. I emnefeltet skrives: ”Pulje: Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede [Navn på ansøger] – sagsnr. 4-1012-1001/1”

Spørgsmål
Sundhedsstyrelsen kan kontaktes i ansøgningsperioden vedr. spørgsmål til puljen.

Generelle faglige spørgsmål kan rettes til:
Læge Stine Vind Roi
Telefon: 25 26 52 43
Mail: sjvi@sst.dk.

eller
Specialkonsulent Rune Eeg Nordvig
Telefon: 72 22 74 73
Mail: ren@sst.dk

Økonomiske spørgsmål kan rettes til:
Chefkonsulent Kasper Dahl
Telefon: 72 26 94 54
Mail: kda@sum.dk

Emne
Kønsidentitet

Ansøgningsgruppe
Kommune | Organisationer | Private aktører | Regioner/sygehuse

Status
Kan søges

Periode
JAN 2020 – DEC 2021

Ansøgningsfrist
05 DEC 2019, KL. 12.00

* * *
Opslaget hos Sundhedsstyrelsen.

* * *
[Indhold] Puljeopslag

Dato 04-11-2019
Sagsnr. 4-1012-1001/1

Puljeopslag: Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede

Som led i Udenrigsministeriets LGBTI-handlingsplan udmøntes i alt 0,9 mio. kr. i perioden 2019-2021 til initiativet vedr. Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede.

Sundhedsstyrelsen inviterer hermed relevante aktører til at ansøge om puljemidlerne med henblik på at udarbejde et supplerende rådgivningstilbud til transpersoner. Ved transperson forstås en person, hvis kønsidentitet i større eller mindre grad er i uoverensstemmelse med vedkommendes fødselstildelte køn.

Formålet med puljen er et rådgivningstilbud, som er placeret uafhængigt af eksisterende udrednings- og behandlingstilbud. Rådgivningstilbuddet skal sikre psykosocial støtte til transpersoner under udrednings- og behandlingsforløbet.

Ansøgninger skal være modtaget af Sundhedsstyrelsen senest den 5. december 2019 kl. 12.00.

Formål
Informationsindsatsen skal bidrage til at:
  • sikre psykosocial støtte til transpersoner i udrednings- og behandlingsforløbet, herunder til støtte til afklaring vedr. kønsidentitet.
  • skabe et fortroligt rum for transpersoner, hvor transpersonen i trygge rammer kan tale om sin eventuelle tvivl og udfordringer uden frygt for, at denne vil kunne påvirke beslutningen om behandlingstilbud.

Baggrund
I forbindelse med vurdering af behandlingsmuligheder og beslutning om behandling, påhviler det den behandlende læge at indhente informeret samtykke. Dette indebærer, at der informeres om alternative behandlingsmuligheder, om bivirkninger og forventet behandlingsforløb. Fra brugernes side er der en bekymring for, at man ikke får tilbudt den ønskede kønsmodificerende behandling, hvis man fortæller om sin tvivl.

På baggrund af dette er der fra brugernes side ønske om et rådgivningstilbud, som er uafhængigt af det sundhedsfaglige tilbud, der varetager udredningen og den kønsmodificerende behandling. Dette med baggrund i et ønske om at sikre (fortrolig) psykosocial støtte fra personale, der ikke har beslutningskompetence ift. den enkeltes behandling. Rådgivningstilbuddet skal ikke være en parallel til det eksisterende behandlingstilbud i sundhedsvæsenet, men skal kunne give rum til refleksion og rådgivning ift. andre problemstillinger end de rent sundhedsfaglige.

Rådgivningstilbuddet skal løftes af personer, der er kvalificeret til at yde psykosocial støtte, rådgive om kønsmodificerende behandling, og som har et særligt kendskab til området samt kendskab til det nationale udrednings- og behandlingstilbud. Den eller de fagpersoner, som har kompetencerne til at indgå i rådgivningstilbuddet, kan med fordel uddannes i at yde rådgivning.

Målgruppe
  • Transpersoner på 18 år eller derover, som er i et udrednings- eller behandlingsforløb.

Hvem kan søge om midler fra puljen?
Puljen kan søges af relevante aktører, som ønsker at arbejde med udviklingen af et rådgivningstilbud, der på landsplan kan løfte støtten til transpersoner, der er under udredning og behandling. Rådgivningstilbuddet kan evt. etableres i relation til et af de eksisterende udrednings- og behandlingstilbud på området, men med personale der er helt uafhængigt heraf, og kan udmøntes som et fysisk fremmødetilbud, telefonisk rådgivning eller lignende.

Krav til ansøger
Rådgivningen skal varetages af fagperson(er), der er kvalificeret til at yde psykosocial støtte, og som har et særligt kendskab til transkønnedes udfordringer og kønsmodificerende behandling samt det nationale udrednings- og behandlingstilbud. Det kan fx være en sygeplejerske, psykolog eller socialrådgiver med særlige kompetencer inden for området – det kan være relevant, at den eller de fagpersoner, der skal rådgive, oplæres i konkrete emner fx selve den kønsmodificerende behandling.
  • Ansøger skal i ansøgningen beskrive konkret, hvilke kompetencer det vurderes, at der er behov for i et supplerende rådgivningstilbud
  • Ansøger skal endvidere beskrive, hvordan et supplerende rådgivningstilbud netop kan supplere de eksisterende udrednings- og behandlingstilbud ud fra brugernes behov
  • Ansøgere skal beskrive, hvordan dels en midtvejsevaluering (fra brugernes side), dels en slutevaluering (på projektet som helhed) kan gennemføres

I forbindelse med vurdering af ansøgningerne vil Sundhedsstyrelsen særligt lægge vægt på, i hvor høj grad ansøger kan dokumentere et formål, der stemmer overens med puljens formål, beskrive en robust projektorganisering m.v. Puljen vil som udgangspunkt støtte ét projekt med midler.

Hvad kan der søges om midler til?

Der kan søges om midler til:
  • Ansættelse og løn til ansatte
  • Honorering af relevante fagpersoner (fx konsulentbistand)
  • Udvikling af relevante materialer målrettet fagpersoner
  • Udgifter i forbindelse med afholdelse af møder, undervisningsforløb, workshops, konferencer o. lign.
  • Kørselsudgifter iht. statens regler (lav takst)

Der kan ikke ansøges om midler til:
  • Køb af itudstyr, telefoner, tablets o. lign
  • Driftsomkostninger som f.eks. kontorhold, herunder telefonudgifter, lokaleleje, møblering o. lign., forplejning til personale ved møder og o. lign.
  • Forskningsprojekter

Betingelser for at modtage støtte
Ansøgningen skal opfylde følgende krav:
  • Én aktør (fx forening) er hovedansøger, også hvis projektet er et samarbejdsprojekt
  • Der er anført én juridisk ansvarlig leder af projektet fra (hoved)ansøger
  • Der er angivet en vurdering af, hvor mange brugere der forventes inkluderet i projektet
  • Projektets organisering og ledelsesmæssige forankring er tydeligt beskrevet, herunder eventuel samarbejdsstruktur med andre aktører
  • I tilfælde af samarbejde mellem flere aktører er der vedlagt en samarbejdsaftale som bilag (aftalen kan være foreløbig med forbehold for godkendelse)
  • Der er beskrevet en tidsplan for projektet
  • Der er udarbejdet et budget for projektet. Eventuel egenfinansiering skal fremgå af budgetterne, hvor dette er aktuelt

Kriterier for udvælgelse af ansøgninger
Ud over de ovenfor nævnte krav til ansøgere og betingelser, som skal være opfyldt for at modtage støtte, vil Sundhedsstyrelsen vurdere og prioritere ansøgningerne ud fra følgende kriterier:
  1. I hvilken grad det i ansøgningen er klart og præcist beskrevet, hvordan projektet understøtter puljens formål.
  2. I hvilken grad målgruppen for projektet er klart og præcist beskrevet i ansøgningen.
  3. I hvilken grad det faglige arbejde i projektet er klart og præcist beskrevet i ansøgningen, herunder hvilke typer af fagligheder der inkluderes, og hvordan de rette kompetencer kan sikres.
  4. I hvilken grad organiseringen af et evt. samarbejde er klart og præcist beskrevet i ansøgningen.

Egenfinansiering er ikke et krav, men vægtes positivt i den samlede vurdering af de indkomne ansøgninger.

Årlig statusrapport
Ansøger er forpligtet til at indsende en kort årlig statusrapport til Sundhedsstyrelsen med udgangspunkt i en fremsendt skabelon.

Økonomi
2019
0,3 mio. kr.
2020
0,3 mio. kr.
2021
0,3 mio. kr.
I alt
0,9 mio. kr.

Puljemidlerne for 2019 forventes udmøntet i december 2019. Midlerne for 2019 kan anvendes i hele projektperioden.

Ansøger er forpligtet til at indsende et årligt regnskab samt et slutregnskab til Sundhedsstyrelsen tre måneder efter projektets ophør, senest 31. marts 2022.

Ansøgningsprocedure
Sundhedsstyrelsens ansøgningsskema skal benyttes. Alle ansøgere modtager en kvittering for ansøgningen hurtigst muligt efter modtagelse.

Sundhedsstyrelsen forventer at give tilsagn til de udvalgte ansøgere i december 2019, og midlerne udmøntes ligeledes ultimo 2019. Sluttidspunktet for projektet er 31. december 2021.

Ansøgningen må have et omfang på max. fem sider. Ansøgere skal bruge Sundhedsstyrelsens ansøgningsskabelon, der findes et link til dette på hjemmesiden for puljeopslaget.

Ansøgninger kan indsendes med forbehold for lokale politiske godkendelser. Ansøgninger med forbehold for politisk godkendelse vil blive vurderet på lige fod med øvrige ansøgninger. I disse tilfælde vil et eventuelt tilsagn dog være med forbehold for, at den politiske godkendelse kommer på plads og eftersendes hurtigst muligt til Sundhedsstyrelsen.

Ansøgningen og tilhørende ansøgningsskema sendes som pdf-fil via mail til specialeplanlaegning@sst.dk I emnefeltet skrives: ”Pulje: Pilotprojekt om supplerende rådgivning af transkønnede [Navn på ansøger] – sagsnr. 4-1012-1001/1

Ansøgningsfristen er torsdag den 5. december 2019 kl. 12.00

Yderligere oplysninger
Sundhedsstyrelsen kan kontaktes i ansøgningsperioden vedr. spørgsmål til puljen.

Generelle faglige spørgsmål:
Læge Stine Vind Roi
Telefon: 25 26 52 43
Mail: sjvi@sst.dk.

eller
Specialkonsulent Rune Eeg Nordvig
Telefon: 72 22 74 73
Mail: ren@sst.dk

Økonomiske spørgsmål kan rettes til:
Chefkonsulent Kasper Dahl
Telefon: 72 26 94 54
Mail: kda@sum.dk

* * *
Puljeopslaget hos Sundhedsstyrelsen.

* * *
Bemærkning af Tina Thranesen.
Sundhedsstyrelsen opslog oprindeligt skrivelserne den 22. oktober 2019. Men på grund af en fejl blev opslaget trukket tilbage den 23. otober 2019. Fejlen er rettet og skrivelsen er genopslået i ovenfor anførte form.
Den 6. november 2019.
Tina Thranesen.