Spgsm. 226 den 15. november 2019 om hvilke studier Sundhedsstyrelsen forholder sig til, når den har lempet for hvem, der kan få tidlig kønsskifte. Svar 20. december 2020.

Vist 91 gange.
Sundheds- og Ældreudvalget (SUU) stillede den 15. november 2019 efter ønske fra Liselott Blixt (DF) spørgsmål 226 – Samling: 2019-20 – om hvilke studier Sundhedsstyrelsen forholder sig til, når den har lempet for hvem, der kan få tidlig kønsskifte, til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der svarede den 20. december 2020.

Spørgsmålet
Hvilke studier forholder Sundhedsstyrelsen sig til, når den har lempet for hvem, der kan få tidlig kønsskifte?

Svar
Sundheds- og Ældreministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som har oplyst følgende:

”Baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen med udsendelsen af ’Vejledning om udredning og behandling af transkønede’ i 2014 lempede på rammerne for kønsmodifinerende behandling af børn og unge under 18 år, var bl.a. en løbende faglig drøftelse på området med inddragelse af erfaringer fra udlandet, hvor der i stigende grad var fokus på det uetiske og fagligt uforsvarlige i først at tilbyde kønsmodificerende behandling fra 18-års alderen, således som det var tilfældet i Danmark før lempelsen fra januar 2016.

Forud for beslutningen om at lempe rammerne for at tilbyde kønsmodificerende behandling til børn og unge under 18 år indhentede Sundhedsstyrelsen, i dialog med hjemlige faglige miljøer, internationale erfaringer, primært fra Holland, hvor man tidligere end i Danmark havde indført behandlingstilbud med gode resultater. Forud for opstart af behandlingstilbuddet i Danmark pr. 1. januar 2016 havde Sundhedsstyrelsen haft en grundig proces med afdækning af international erfaring og viden på området, estimering af forventet antal børn og unge til udredning og behandling i Danmark, samt hvordan et udrednings- og behandlingsforløb skulle foregå i en dansk kontekst.

På den baggrund besluttede Sundhedsstyrelsen, at et nyt behandlingstilbud på højt specialiseret niveau kun skulle etableres ét sted i Danmark, og styrelsen godkendte efterfølgende en ansøgning fra Region Hovedstaden.

Sundhedsstyrelsen følger fortsat den faglige udvikling på området tæt og er i løbende i dialog med bl.a. fagfolk, regioner, organisationer og foreninger på området. Sundhedsstyrelsen har i september 2019 etableret et videnscenter for sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold, som på nuværende tidspunkt er ved at fastlægge fokusområder, hvor der er behov for mere viden og forskning. Børn og unge er særligt fremhævet som et muligt fokusområde.”

Med venlig hilsen
Magnus Heunicke

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.