Toiletter, omklædnings- og baderum. Der er ikke krav om separate toiletter (wc’er), omklædningsrum eller baderum for mænd og kvinder. (7. juni 2016).

Vist 763 gange.

Der er ikke krav om separate toiletter (wc’er), omklædningsrum eller baderum for mænd og kvinder pÃ¥ faste arbejdssteder eller pÃ¥ steder, hvortil der er offentlig adgang som f.eks. biografer, restaurationer, selskabslokaler, idrætshaller, diskoteker og teatre, er reglerne i korthed:

  1. Der kan være fælles toiletter for mænd og kvinder, såfremt der er fuld adskillelse fra gulv til loft mellem de enkelte toiletrum og mod forrum, og der ikke er urinal i forrummet.
  2. Kvinder og mænd enten skal have adskilte baderum eller have mulighed for at benytte baderummet hver for sig.

De mere specifikke krav fremgår af følgende.

Bygningsreglementet 2018 (BR18) trådte i kraft 1. januar 2018.
§ 214. Offentligt tilgængelige bygninger skal indrettes, så de enkelte rum har en størrelse og udformning, der sikrer, at de funktioner og aktiviteter, der skal foregå i bygningen, kan foregå funktionelt og sikkert.
Stk. 2. På etager, hvor der etableres offentligt tilgængelige wc-rum, skal der indrettes mindst ét wc-rum, der overholder følgende krav:
[Punkt 1 – 8 indeholder alene tekniske foreskrifter.]
§ 215. Mindst ét wc-rum, der er indrettet i henhold til § 214, skal placeres i stueetagen eller andre etager med adgang via elevator, lift eller lignende.
§ 216. Wc-rum omfattet af § 214 skal ved ombygning indrettes, så det kan benyttes af alle brugere af bygningen. Mindst et wc-rum, der er indrettet efter § 214, skal indrettes i stueetagen eller andre etager med adgang via elevator, lift eller lignende.

Bygningsreglementet § 214 – 220 hos Bygningsreglementet.dk

* * *
Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning. Beskæftigelsesministeriet. BEK nr. 96 af 13. februar 2001.
§ 52. Omklædningsrum […]
Stk. 4. Kvinder og mænd skal enten have adskilte omklædningsrum eller have mulighed for at benytte samme omklædningsrum hver for sig.
§ 54. Baderum […]
Stk. 2. Kvinder og mænd skal enten have adskilte baderum eller have mulighed for at benytte samme baderum hver for sig.

Bekendtgørelsen hos Retsinformation.

* * *
Velfærdsforanstaltninger på faste arbejdssteder. Arbejdstilsynet. At-vejledning A.1.13. August 2005.
3.1. Toilet [Uddrag]
Der skal indrettes særskilte toiletter for mænd og kvinder, medmindre der er fuld adskillelse fra gulv til loft mellem de enkelte toiletrum og mod forrum, og der ikke er urinal i forrummet.
Hvis der findes 1 urinal for hver 20 mænd, kan antallet af toiletter for mænd sættes til mindst 1 for hver 20.
3.5. Omklædningsrum [Uddrag]
Omklædning skal kunne ske ugenert for hvert køn for sig. Kvinder og mænd skal derfor enten have adskilte omklædningsrum eller have mulighed for at benytte samme aflåselige omklædningsrum hver for sig.
3.7. Baderum [Uddrag]
Badning skal kunne ske ugenert for hvert køn for sig. Det betyder, at der normalt skal indrettes bad for hvert køn for sig, eller at kvinder og mænd benytter samme aflåselige baderum hver for sig.

Vejledningen hos Arbejdstilsynet.

* * *
Der er særskilte regler om toilet- omklædnings- og badeforhold for handicappede og kørestolsbrugere.