Ungepanelets råd nr. 8 “Viden om køn og seksualitet skal øges i befolkningen” til sundhedsminister Ellen Trane Nørby den 6. december 2018.

Vist 102 gange.

Ungepanelets 9 gode råd
Ungepanelets 9 gode råd
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby nedsatte i foråret 2018 et ungepanel, der skulle bidrage til at skabe debat og opmærksomhed om de tendenser i tiden, som påvirker unges psykiske trivsel negativt. Ungepanelet fik desuden til opgave at udarbejde ”ni gode råd til sundhedsministeren” om, hvad der kan gøres for at forbedre den psykiske trivsel blandt unge.
Panelet består af 10 unge med stort engagement og indsigt i ungdomskulturen i dag.

Råd 8
Køn, seksualitet og grænser
Udfordringsbillede
Køn og seksualitet er i opbrud blandt unge i disse år. Forventninger og normer forandres, når medfødte biologiske forskelle, kønsroller og tiltaleformer ikke kan tages for givet. Det er positivt, at den enkelte unge har større frihed til at definere sig selv, men det kan også føre til stor sårbarhed, hvis man som ung bryder med de gængse kønsstereotyper. Unges psykiske trivsel er påvirket af omgivelsernes meget indgroede forståelser af køn og seksualitet. Man ER ikke sit køn eller sin seksualitet, men man kan alligevel føle sig dømt for ikke at passe ind i en ”kasse” og skulle retfærdiggøre sig selv. For nogle unge fører det til tristhed, tegn på depression og måske en tanke om, at livet ikke er til at holde ud.
Seksualitet er på én og samme tid blevet både et mere privat og mere offentligt anliggende. Privat ved manges insisteren på retten til uafhængigt af andre at definere sin seksualitet. Offentligt med en meget synlig seksualisering i det offentlige rum, som udsætter børn og unge for nogle kunstigt skabte forventninger til køn og seksualitet. Dobbeltheden i udviklingen skaber usikkerhed om, hvor hinandens grænser går. Og udtrykker man sig offentligt om sine grænser, risikerer man bagatellisering og latterliggørelse. Der er brug for større rummelighed og respekt – og mindre fordømmelse mellem mennesker.

Viden om køn og seksualitet skal øges i befolkningen
Panelets budskab: Børn og unge udsættes alt for ofte for meget stereotype forventninger til deres køn fra forældre, fagpersoner, omgivelser og skoler. Der er for lidt viden om den nyere udvikling af kønsopfattelser og seksualitet blandt de voksne, som børn og unge tager ved lære af, spejler sig i og får hjælp af, hvis de er ramt af psykisk sygdom. Det modvirker åbenhed og tolerance, og det påvirker unges selvopfattelse, selvværd og mulighed for leve livet fuldt ud.

Panelet foreslår: Flertalsmisforståelser og fordomme skal aflives blandt andet ved hjælp af viden. Ny psykologisk og sociologisk forskning bør omfatte forskellige kønsidentiteter. Det skal skabe større forståelse blandt unge og fagpersoner for, at man kan have forskellige kønsopfattelser, seksualitet og grænser. Organisationer som fx Sex og Samfund, Normstormerne, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade eller ungeambassadører kan med fordel inddrages i arbejdet med at skabe større rummelighed i forhold til kønsopfattelser blandt unge. Og i folkeskolen er det oplagt at tage emnet op i ‘uge 6’.

* * *
Omtale af ungepanelets ni gode råd hos Sundheds- og Ældreministeriet.
Ungepanelets 9 gode råd til sundhedsministeren i pdf-format hos Sundheds- og Ældreministeriet.