B 116. Bilag 2. Spgsm. 6. Skrivelse fra Betina Hvejsel den 19. maj 2013 om B 116 og spgsm. om skrivelsen den 21. maj 2013. Svar 29. maj 2013.

Vist 95 gange.
Betina Hvejsel indsendte den 19. maj 2013 skrivelse til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget om beslutningsforslag B 116 om fjernelse af transk√łnnede fra sygsomslisten over psykiske lidelser.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget stillede den 21. maj 2013 sp√łrgsm√•l 6 – Samling: 2012-13 – om kommentar til skrivelsen til Sundheds- og Forebyggelsesminister, Astrid Krag (S), der svarede den 29. maj 2013.

Indhold
Skrivelsen fra Betina Hvejsel
Sp√łrgsm√•l af 21. maj 2013
Svar af 29. maj 2013
Kildehenvisninger

[Indhold] Skrivelsen fra Betina Hvejsel
Nr. Bork d. 19. maj 2013

Information til hjælp til B116.

Hej, mit navn er Gry Betina Hvejsel.

Jeg har levet som kvinde i 6√•r. Er gift med min dejlige Bodil (f√łdt kvinde) og tilsammen har vi 3 piger p√• 10, 12 og 13 √•r, som bor hos os 12 ud af 14 dage.

Jeg har i 6 √•r modtaget hormonbehandling, 2 x 50mg Androcur/dag og 2 x 2mg √ėstradiol/dag. Jeg har v√¶ret MEGET glad for hormonbehandlingen, som har hjulpet mig meget. Da Sexologisk Klinik har afvist at behandle mig som transseksuel, har jeg v√¶ret tvunget til at g√• alternative veje, for at f√• hj√¶lp. Gyn√¶kolog Erik Holk Poulsen i Randers (nu pensioneret) gav mig hormonbehandlingen, da han mente det var en urimelig behandling jeg havde f√•et p√• Sexologisk Klinik. Den tilses nu af min egen l√¶ge.

Som det kan ses i de vedh√¶ftede dokumenter [1], har jeg f√•et en meget d√•rlig behandling p√• Sexologisk Klinik, og iflg. flere l√¶ger og psykologer jeg har talt med, har beskrevet min behandling som urimelig og n√¶rmest uforsvarlig. For et √•r siden, bad jeg min nuv√¶rende l√¶ge om at henvise mig til Sexologisk Klinik igen, men Sexologisk Klinik afviste med svaret at de ‚ÄĚhenviser til deres tidligere afg√łrelse.‚ÄĚ

For snart 4 √•r siden, blev jeg indlagt p√• Apopleksiafdelingen p√• √Örhus Sygehus. Jeg blev grundigt unders√łgt og skannet, men de kunne ikke se nogle blodpropper. Jeg udviste dog alle tegn p√• at have blodpropper i hjernen. Ingen vidste noget om transseksuelle og ingen stillede sp√łrgsm√•lstegn ved min hormonbehandling.

D. 10. september 2012 blev jeg indlagt (med ambulance) på Holstebro Hospital, med en håndfuld blodpropper i hjernen. Jeg blev medicineret med blodfortyndende medicin og kolesterolsænkende medicin.

Igen vidste ingen noget om transseksuelle, og mens jeg l√• og var halvvejs bevistl√łs, blev jeg spurgt om jeg skulle v√¶re p√• damestue eller herrestue. Min krop har udviklet tydelige feminime tr√¶k. Jeg har p√¶ne bryster og b√¶rer dameundert√łj. S√• sp√łrgsm√•let virkede ret st√łdende. Jeg var dog i stand til at fremstamme ‚ÄĚdamestue‚ÄĚ, hvor jeg s√• blev k√łrt ind, med d√¶k-sk√¶rme, s√• ingen skulle se mig!

Efter at jeg blev udskrevet fra hospitalet, tog jeg kontakt til min gyn√¶kolog, for at h√łre om hormonbehandlingen kunne v√¶re grunden til blodpropperne. Han fortalte mig at Androcur (antitessteteron) var en meget farlig medicin at tage n√•r man havde f√•et konstateret blodpropper.

Jeg fors√łgte derfor ‚Äď i samr√•d med min l√¶ge ‚Äď at reducere den daglige dosis af Androcur. Det har vist sig, at jeg ikke kan komme under 75mg/dag, uden at f√• alvorlige fysiske og psykiske problemer.

P√• grund af at Sexologisk Klinik har afvist at jeg er transseksuel, har jeg ingen mulighed for at f√• fjernet mine testikler. Hvis jeg fik lov til dette, beh√łvede jeg ikke at spise Androcur mere. Og som sagt er Androcur direkte livstruende for mig.

Jeg har igennem de sidste 6-8 √•r udviklet depression og post-traumatisk stress syndrom. P√• grund af dette, er jeg nu i flexjob i egen virksomhed. Jeg fors√łger at finde en glad hverdag sammen med min dejlige familie. Men mit liv er f√łrst og fremmest et ventev√¶relse, hvor jeg venter p√• at livet slutter.

S√• n√•r I nu behandler B116, vil jeg bede jer om at t√¶nke over konsekvensen af at min diagnose st√•r under psykiske sygdomme. I princippet har Sexologisk Klinik ‚Äď med politikkernes mandat ‚Äď sagt at jeg er sindsyg og ikke er i stand til selv at vurdere hvad der er bedst for mig. Og dermed har de effektivt lukket d√łren bag mig. Som et af de eneste sundhedsomr√•der i Danmark, er der INGEN ankemulighed over Sexologisk Kliniks afg√łrelser!

Efter min bedste evner, har jeg unders√łgt forholdende i mange andre lande. Som jeg har set det, er Danmark et af de v√¶rste lande i verden at v√¶re transseksuel i! Det er chokkerende!

Med h√•b om at regeringen snarest vil finde en v√¶rdig l√łsning, s√• jeg og mine ligesindede kan leve resten af vores liv med lidt v√¶rdighed og livsgl√¶de!

Venlig Hilsen
(Gry) Betina Hvejsel.

[Indhold] Sp√łrgsm√•l
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 19. maj 2013 fra Betina Hvejsel, jf. B 116 – bilag 2.

[Indhold] Svar
Den konkrete henvendelse fra Betina Hvejsel vedr√łrer faglige sp√łrgsm√•l i et konkret patientforl√łb, som jeg ikke har mulighed for at tage stilling til.

Jeg skal dog bem√¶rke, at det ikke er korrekt, n√•r Betina Hvejsel anf√łrer, at diagnosen transseksuel anses for en psykisk sygdom. Danmark f√łlger WHO‚Äôs internationale klassificeringssystem ICD-10, hvor diagnosen transseksualitet indg√•r under kapitel V om psykiske lidelser og adf√¶rdsm√¶ssige forstyrrelser, og her indg√•r blandt de adf√¶rdsm√¶ssige forstyrrelser i gruppen F 64.0 om k√łnsidentitetsforstyrrelser.

Jeg kan som n√¶vnt ikke kommentere faglige sp√łrgsm√•l i et konkret patientforl√łb. Jeg kan imidlertid oplyse, at Sundhedsstyrelsen aktuelt arbejder p√• en ny vejledning om l√¶gers pligter og ansvar i forbindelse med udredning og behandling af personer med k√łnsidentitetsproblemer, der blandt andet pr√¶ciserer kravene til udredning og behandling af transseksuelle. Vejledningen, der vil tage udgangspunkt i principperne i de internationale ‚ÄĚStandards of Care‚ÄĚ fra World Professional Association for Transgender Health, udarbejdes i √łvrigt p√• baggrund af en dialog med repr√¶sentanter for FATID og LGBT.

Med venlig hilsen
Astrid Krag

* * *
[Indhold] Kildehenvisninger
Folketingets journal vedr√łrende bilag 2 – skrivelsen fra Betina Hvejsel.
Skrivelsen fra Betina Hvejsel i pdf-format hos Folketinget.
Folketingets journal vedr√łrende sp√łrgsm√•let og svaret.
Sp√łrgsm√•let og svaret af 11. juni 2013 hos Folketinget i pdf-format.

* * *
Note af Tina Thranesen.
 1. [1] “de vedh√¶ftede dokumenter”
  1. Betinas forl√łb p√• SK findes her i Vidensbanken.
   Skrivelsen hos Folketinget i pdf-format.
  2. Skrivelse fra Sexologisk Klinik, Psykiatrisk Center Rigshospitalet til Betina Hvejsel
   Betina Hvejsel
   Dato: 17. juli 2009

   Kære Betina Hvejsel!
   Hermed kopi af din journal, som vi beklager at du ikke har modtaget, da vi fremsendte den sidste år i august.
   Mht. dit andet sp√łrgsm√•l i mailen, hvorfor du ikke kan se dit forl√łb p√• Sundhed.dk bliver jeg dig lidt svar skyldig.
   Overl√¶ge Ellids Kristensen er p√• ferie p.t. og forventes hjem 27.07.09. Jeg vil l√¶gge din mail til hende, s√• vil hun vende tilbage med svar p√• dit sp√łrgsm√•l.

   Med venlig hilsen.

   * * *
   Skrivelsen hos Folketinget i pdf-format.