Betina Hvejsel har den 29. januar 2010 skrevet til Sundhedsudvalget om transsekuelles rettigheder. Alm. del – bilag 209.

Vist 306 gange.
Fredag den 29. januar 2010 skrev Betina Hvejsel en e-mail til Leif Lahn Jensen, der er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, med det herunder gengivne indhold. Han anbefalede Betina Hvejsel at sende det til Sundhedsudvalget, hvilket hun gjorde. Sundhedsudvalget registrerede henvendelsen som SUU, Alm. del – bilag 209.

Fra: Betina Hvejsel [betina@hvejsel.dk]
Sendt: 29. januar 2010 08:41
Til: slelj@ft.dk
Emne: Vedr. transseksuelles rettigheder…

Hej Leif.

Jeg ved ikke om du stadig husker mig, men jeg var med til det lille m√łde hos Jane og Erwin i Vivild i sommer.

Jeg er nu kommet på noget mere krudt til debatten om transseksuelles rettigheder i sundhedssystemet.
Jeg opdagede i forg√•rs en lille knude i mit h√łjre bryst. Heldigvis skulle jeg alligevel til doktor dagen efter, S√• der bad jeg hende om at unders√łge den for mig. Hun mente dog at det var en simpel fiberknude.
Men det fik mig til at tænke på hvordan mennesker som jeg falder igennem systemet.

Jeg har været i hormonel behandling i snart 3 år, og min krop reagerer derfor primart som en kvindes.
Dvs. at jeg f√•r de samme sygdomme som f√łdte kvinder f√•r.
Men i sundhedssystemet er jeg en MAND… Og derfor kommer jeg ikke i betragtning til f.eks. regelm√¶ssig mammografi skanninger, som kvinder over 46 √•r f√•r tilbudt.

Hvis sexologisk klinik havde lavet en korrekt diagnose fra starten, havde jeg m√•ske allerede nu f√•et en k√łnsskifteoperation, og dermed et kvindeligt personnummer. Og dermed havde jeg v√¶ret inde i behandlingssystemet for kvinder.

Et andet problem er at folketinget (hvilket ses af den nylige debat om stramninger af straffen for hatecrimes), betragter transseksuelle som mennesker med “anden seksuel orientering“. Dermed kan de jo nemt afvise s√¶rlige vilk√•r for mennesker som jeg.
Transseksuelle burde n√¶rmere betragtes som mennesker med et medf√łdt handicap, som i stor grad kan afhj√¶lpes.

Jeg ville gerne finde en måde at formilde mit budskab til alle medlemmer af folketinget, men jeg ved ikke hvordan.
Har du et forslag?

Som supplerende information til ovenst√•ende, tillader jeg mig at henvise til f√łlgende links:

Referat af mit forl√łb p√• Sexologisk Klinik

Overl√¶ge og forsker ved Sveriges SK, har lavet en unders√łgelse af livsvilk√•r for 324 opererede Transseksuelle [Siden findes ikke mere. 27. august 2015. TT.]

Kærlig hilsen
Betina Hvejsel
Tlf: 21 497 222 for evt. uddybende sp√łrgsm√•l.

Folketingets journal vedr√łrende henvendelsen.
Henvendelsen i pdf-format hos Folketinget.