Københavns Politis interne informationsfolder med vejledning om hadforbrydelser udsendt i 2009.

Vist 104 gange.

Københavns Politis interne informationsfolder
Københavns Politis interne informationsfolder
Informationsfolderen med vejledning om den indledende sagsbehandling og efterforskning af hadforbrydelsessager

Hadforbrydelseskampagne [Det er ingen forbrydelse at være sig selv -]
Københavns Politi indledte i januar 2009 et samarbejde med Københavns Kommune, Institut for Menneskerettigheder, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske samt World Outgames om at modvirke hadrelateret kriminalitet: sammen står vi nu bag en oplysningskampagne, som vi håber vil hjælpe til, at alle kan føle sig trygge ved at leve åbent, uanset etnicitet, religion eller seksuel orientering.

Kampagnen har titlen: “Det er ingen forbrydelse at være sig selv -” og den bliver synlig i København i denne og næste uge i forbindelse med afholdelsen af World Outgames 2009: der opsættes 250 plakater, der distribueres 15.000 GoCards og annonceres i relevante medier, der er udarbejdet et særligt website med information om hadforbrydelserhttps://www.facebook.com/StopHadVisRespekt – også på politistationerne opsættes der plakater og omdeles GoCards.

Målet med kampagnen er at afdække antallet af hadforbrydelser med henvisning til straffelovens strafskærpende omstændigheder beskrevet i § 81, nr. 6, som fx finder anvendelse i forbindelse med vold, røverier, sædelighedsforbrydelser, hærværk mv., hvorunder der kan nedlægges påstand om skærpet straf, såfremt disse forbrydelser har været mutiveret i et hadforbrydelsesmotiv.

Samtidig håber jeg, at vi ved udsendelse af denne informationsfolder samt vejledning i indledende sagsbehandling og efterforskning af hadforbrydelsessager kan bidrage til, at vi bliver endnu dygtigere til at håndtere også denne slags sager.

Per Larsen
Chefpolitiinspektør

Hvad er en hadforbrydelse
En hadforbrydelse er en forbrydelse, som er motiveret i had mod grupper og individer, som gerningsmanden oplever som anderledes på grund af disse gruppers eller individers etniske tilhørsforhold, deres religiøse overbevisning, deres seksuelle orientering eller anden lignende omstændighed.

Det, der adskiller en hadforbrydelse fra andre forbrydelser, er, at forbrydelsen er motiveret i et had, frem for alene at være motiveret i et forsæt til fx at stjæle, øve vold eller anden form for kriminalitet.

Som det fremgår af den vedlagte vejledning i indledende sagsbehandling! efterforskning af hadforbrydelser , er det afgørende, at vi i forbindelse med den indledende visitation af sager stiller åbne spørgsmål til forurettedes/vidnets opfattelse af motivet til forbrydelsen, da vi herved forhåbentlig øger muligheden for, at vi får oplysninger om et eventuelt hadmotiv, som herefter kan efterforskes.

Straffelovens § 266 b [hetz mod minoritetsgruppering]
Denne paragraf i straffeloven indeholder et forbud mod, at man offentligt siger eller på anden måde kommunikerer et budskab, der truer, håner eller nedværdiger en gruppe af personer på grund af deres race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.

Enhver anmeldelse om overtrædelse af straffelovens § 266 b skal medføre iværksættelse af indledende efterforskning og oprettelse af særskilt sag i PolSas jf. Rigsadvokatmeddelelse nr. 912006.

Straffelovens § 81, nr. 6 [hadmotiv – en strafskærpende omstændighed]
En hvilken som helst straffelovsovertrædelse kan bedømmes som en hadforbrydelse, såfremt forbrydelsen er begrundet i gerningsmandens negative indstilling til en gruppe af personer på grund af deres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. En hadforbrydelse kan altså være alt fra tyveri til drab.

Hadmotivet er altså begrundet i gerningsmandens antagelser om forurettedes nationalitet! etnicitet, religion! tro eller seksuelle orientering. Det afgørende er i denne forbindelse gerningsmandens antagelse om forurettede – ikke forurettedes faktiske nationalitet! etnicitet, religion! tro eller seksuelle orientering.

For at afdække antallet af hadforbrydelser, de geografiske gerningssteder og for at skabe grundlag for efterforskning og kriminalpræventive tiltag iværksættes følgende praksis i sagsbehandling af sager med et hadmotiv:
I feltet [Sagens genstand] i PolSas skrives: “Hadmotiv… “, ligesom væsentlige sagsforhold anføres.

Racediskriminationsloven [lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af race mv.]
Også denne lov skal fremhæves i sammenhæng med hadforbrydelser, idet den angår et forbud mod at erhvervsdrivende/ansatte diskriminerer kunder på grund af kundens race, hudfarve, nationalitet, etnicitet, tro, religion eller seksuelle orientering.

Enhver anmeldelse om overtrædelse af Racediskriminationsloven skal medføre iværksættelse af indledende efterforskning og oprettelse af særskilt sag jf. Rigsadvokatmeddelelse nr. 912006.

HADFORBRYDELSE [vejledning: indledende sagsbehandling/efterforskning]

STRAFFELOVENS § 266 b [hetz mod minoritetsgruppering]
  • Enhver anmeldelse om overtrædelse af straffelovens § 266 b skal medføre iværksættelse af indledende efterforskning og oprettelse af sag jf. Rigsadvokatmeddelelse nr. 912006 [PolSas jour.nr.: 74274 – racediskrimination]
STRAFFELOVENS § 81, nr. 6 [strafskærpende omstændighed ved forbrydelser med et hadmotiv]
  • Hadmotivet kan være begrundet i gerningsmandens antagelser om forurettedes nationalitet/etnicitet, religion/tro eller seksuelle orientering. Fremkommer der oplysninger om et muligt hadmotiv, anføres dette i anmeldelsesbilledet i PolSas; i feltet Sagens genstand skrives: “Hadmotiv… ” og væsentlige informationer om konkrete sagsforhold anføres.
SÆRLIGE OPGAVER
  • I Sagens genstand skrives: “Hadmotiv… ” og konkrete sagsforhold beskrives.
  • Fotografer/dokumenter gerningsstedet, musik mv.
  • Beklædning eller genstande med racistisk/homofobisk karakter beslaglægges
ANMELDER/FORURETTEDE [afhøring]
  • Signalement og besigtigelse af personen; spirituspåvirket, sindstilstand, påklædning; foto optages hvis samtykke
  • Stil åbne spørgsmål om personens opfattelse af motivet/årsagen til forbrydelsen
  • Personens nationalitet/etnisk tilhørsforhold, tro/religion, seksuelle orientering
  • Har gerningsmanden ageret eller ytret sig racistisk/homofobisk?
  • Signalement af gerningsmanden
MISTÆNKTE/SIGTEDE [afhøring]
  • Signalement og besigtigelse af mistænkte! sigtede, optagelse af foto
  • Motiv og indstilling til forbrydelsen
  • Giver den mistænkte/ sigtede udtryk for rascistiske, homofobiske eller andre synspunkter, der kan relateres til et hadmotiv?
VIDNER: [afhøring]
  • Stil åbne spørgsmål om vidnets opfattelse af motivet/årsagen til forbrydelsen
  • Beskrivelse af hændelsesforløbet, forurettedes og mistænktes påklædning, opførsel
RACEDISKRIMINATIONSLOVEN [lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af race mv.]
DISKRIMINATION [vejledning: indledende sagsbehandling/efterforskning]
SÆRLIGE OPGAVER
  • Fotografer/dokumenter gerningsstedet, musik mv,
  • Identificere vagter/adgangsgivende personale/forretningsdrivende/ansatte
  • Antal gæsteri kunder på gerningsstedet
  • Andel af gæsteri kunder med race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro, religion eller seksuelle orientering forskellig fra flertallet
  • Gæsternes/kundernes påklædning, beruselsesgrad mv. Gæsteliste sikres
ANMELDER! FORURETTEDE [afhøring]
  • Signalement og besigtigelse af personen; spirituspåvirket, sindstilstand, påklædning; foto optages hvis samtykke
    Personens opfattelse af årsag til afvisning/nægtelse af adgang
  • Hvem forestod afvisningen! nægtelse af adgang?
  • Hvad er opgivet/udtalt om årsagen til afvisningen/nægtelse af adgang?
  • Forholdene på gerningsstedet på tidspunktet for afvisningen/nægtelse af adgang
  • Personens nationalitet/etnisk tilhørsforhold, tro/religion, seksuelle orientering
MISTÆNKTE/SIGTEDE [afhøring]
  • Signalement og besigtigelse af mistænkte/sigtede
  • Årsag til at nægte anmelder/forurettede adgang
  • Regler for afvisning af gæster
VIDNER [afhøring]
  • Vidnets opfattelse af årsag til afvisning/nægtelse af adgang
  • Hvorledes blev arunelderen! forurettede behandlet?
  • Hvorledes blev øvrige gæster, der blev givet adgang, behandlet?

* * *
Vejledningen i pdf-format hos Folketinget i forbindelse med justitsministerens svar den 4. august 2009 på spørgsmål 1075 af 27. juli 2009.

* * *
I artiklen “Hadforbrydelse – Hate crime. Betydningen af begrebet” forklarer Tina Thranesen nærmere om betydningen af begrebet hadforbrydelse – Hate crime.