Christina. Dronning af Sverige

Vist 2.243 gange.

Dronning Christina
Dronning Christina
Dronning Christinas fulde navn er Christina Augusta pĂĽ svensk stavet Kristina (8. december 1626 – 19. april 1689). Hendes fader var Kong Gustaf den 2. Adolf.

Hun blev født i Stockholm den 8. december 1626, blev kronet som dronning i 1644 og abdicerede den 5. juni 1654, da hun overgik til den katolske trosretning. Hun var dog allerede fra 1632 regent, men med Axel Oxenstierna som formynder.
Da hun abdicerede flyttede hun til Rom og blev bl.a. kendt som Maria Christina Alexandra og som Count Dohna. Hun døde den 19. april 1689 og er begravet i Peterskirken.

Christina var en dygtig politiker, der fremskyndede den Westfalske Fred, der afsluttede trediveürskrigen. Da hun forblev ugift, sikrede hun tronen for sin fÌtter, Karl den 10. Gustaf. Hun var ligeledes interesseret i filosofi, kunst og videnskab og samlede pü kunstvÌrker, bøger og hündskrifter. Den tysk-romerske kejser Rudolf den 2.s kunstkammer i Prag blev flyttet til Stockholms slot, og dronningens bogopkøbere rejste rundt i hele Europa.

Astrologer havde forudsagt fødsel af en dreng, og da hun ved fødslen havde kraftigt hür og var ganske stor, nüede jordemødrene at bekendtgøre, at det var en dreng, der var blevet født.
Gennem livet var hun flere gange iført mandetøj og mange mente, at hun havde et meget maskulint udseende og en maskulin vÌremüde.
Det har siden ført til spekulationer om hendes rette køn, og om hun var lesbisk eller transvestit.

I 1933 indspillede Metro Goldwyn Mayer filmen Queen Christina om hende.