Transseksuelle fik ikke asyl i Danmark. Disturbing knowledge: Decisions from asylum cases as documentation of persecution of LGBT-persons. 2001 og 2009.

Vist 158 gange.

Disturbing knowledge
Disturbing knowledge
Denne udvidede undersøgelse af 28. juli 2009 er udført som supplement til en undersøgelse fra 2001 om krĂŚnkelse af LGBT asylansøgeres menneskerettigheder, som blev udført efter anmodning fra FN‘s menneskerettighedskommissĂŚr.

Undersøgelserne er udført af Søren Laursen (LGBT Danmark) og Mary Lisa Jayaseelan (Dansk FlygtningehjÌlp), der havde füet adgang til Dansk FlygtningehjÌlps database over afgørelser om anmodning om asyl i Danmark, hvor seksuel orientering og/eller transkønnethed var begrundelsen eller en del af begrundelsen for asylansøgningen.

I databasen fandtes 94 sager i perioden 1990 – 2001, hvor seksuel orientering har vĂŚret berørt – herunder de tre sager vedrørende transseksuelle, som kort omtales herunder. I alle tre sager blev der givet afslag pĂĽ asyl.

Rusland – 2003. Side 16 i rapporten.
En transkvinde startede pĂĽ en landbrugsskole i 1994, men stoppede pĂĽ grund af konstant verbal chikane og nedvĂŚrdigende behandling.
Under militĂŚrtjeneste hun blev dagligt ydmyget, slĂĽet og seksuelt misbrugt herunder voldtaget. Hun turde ikke anmelde det til myndighederne.
I 1998 fik hun indsat brystimplantater af en medicinstuderende.
Siden 1997 er hun flere gange blevet tilbageholdt og hendes identitet kontrolleret – nogle gange flere gange om dagen. PĂĽ forskellige politistationer blev hun chikaneret, ydmyget og seksuelt misbrugt – herunder voldtaget to gange.
Hun er ogsĂĽ blevet udsat for overfald af unge i bygningen, hvor hun boede.

FlygtningenĂŚvnet fandt pĂĽ grundlag af baggrundsoplysningerne, at der ikke var grund forventer systematiske forfølgelse af transpersoner i Rusland – hverken fra privatpersoner eller fra myndighederne.
FlygtningenÌvnet henviste süledes ansøgeren til at søge beskyttelse af højere myndigheder i Rusland og foreslog, at hun flytte til en større by, hvor det kunne forventes, at der ville vÌre en mulighed for at finde et fÌllesskab af personer med hendes seksuelle orientering, og hvor det er mindre sandsynligt ansøgeren vÌre offer for ulovlig misbrug af politiet.

Slovakiet – 1999. Side 19 nederst og 20 øverst i rapporten.
Ansøgeren er transseksuel. I den kommunistiske tid fik hun sin fødselsattest Ìndret fra mandligt til kvindeligt køn.
Hun og hendes partner bor i en lille by. I otte ĂĽr blev de mobbet og ydmyget af politiet.
Chikanen blev intensiveret i 1998-1999. Flere gange blev sagsøgerens og hendes partner tvunget til at klÌde sig pü offentlige steder eller pü politistation. En gang blev partneren lÌnket til radiatoren under tilbageholdelsen. I et tilfÌlde blev ansøgeren afklÌdt og beordret til at løbe rundt om et bord pü politistationen, mens politifolk prikkede til hende og slog hende pü kønsdelene med en stok, som efterfølgende blev tvunget ind i hendes endetarm.
I et anden tilfÌlde fik angsøgeren slüet to fortÌnder ud af politiet.
De forsøgte at anmelde hÌndelserne til chefen for politiet, men det gjorde blot chikanerne vÌrre.

FlygtningenÌvnet afviste ansøgningen, og angsøgeren blev henvist til at søge beskyttelse hos højere myndigheder i sit hjemland.

Tyrkiet – 2000. Side 23 i rapporten.
Sagen vedrørte en transseksuel. Hun ønsker en MtK kønsskifteoperation. Ansøgeren ønsker ikke at gøre militÌrtjeneste. Ifølge angsøgeren bliver transseksuelle og homoseksuelle forfulgt og sendt til turbulente omrüder i det sydøstlige Tyrkiet for at blive drÌbt.
Mange af ansøgerens venner havde gjort militÌrtjeneste og herunder vÌret udsat for voldtÌgt og sexchikane.
Hun har oplevet mange vilkĂĽrlige tilbageholdelser.
Hun boede hos transseksuelle i Tyrkiet, som var alle prostituerede.
I 1996 blev angsøgeren anholdt af tre politifolk, der tog hende til et øde omrüde og voldtog hende i nÌsten en time. I 1998, mens ansøgeren boede hos en transseksuel ven, kom to politibetjente ind i lejligheden og voldtog dem begge. Det var almindelig adfÌrd for politiet i det omrüde, der husede mange transseksuelle.

FlygtningenÌvnet afviste ansøgningen, og angsøgeren blev henvist til at søge beskyttelse hos højere myndigheder i sit hjemland.

* * *
Omtale af undersøgelsen pĂĽ Panbloggen – LGBT Danmarks websted til dokumentation og kommentarer.
Rapporten i pdf-format hos Panbloggen.