Edward Kynaston

Vist 676 gange.

Edward Kynaston
Edward Kynaston
Edward Kynaston (ca. 1640 Рjanuar 1706) også kendt som Ned Kynaston var en engelsk succesfuld skuespiller i midten af 1600-tallet.

Siden begyndelsen af 1600-tallet var det forbudt kvinder at optræde på teatre.
Til at spille kvinderoller anvendes derfor mænd eller drenge.
Drengene blev skuespillerelever hos mandlige skuespillere og √łvet i at spille kvinderoller indtil de n√•ede puberteten.

Kynaston var en af de skuespillere, der fra drenge√•rene var blevet op√łvet i at spille kvinderoller.
I modsætning til de fleste drenge, så fortsatte Kynaston med stor succes med at spille kvinderoller, da han blev voksen.

En af Kynastons store kvinderoller var som Desdemona i Shakespeares Othello. Han opnåede også at spille en mandlig rolle i samme stykke.
En del af Kynastons udstråling skyldes sikkert hans dobbelttydige seksualitet, og der var forlydender om, at han var the Duke of Buckinham, Ben Chaplins elsker.

Kenyastons sidste kvinderolle var i Beaumont og Fletche’s Maid’s Tragedy med Killigrews skuespilkorps i 1661.
Herefter fik Kynaston en succesfuld karrriere i mandlige roller og blev is√¶r ber√łmmet for sit spil i Shakespeares Henry IV.
Han blev gift og fik b√łrn.
Kenyaston sluttede som skuespiller i 1699.

Samuel Pepys var en engelsk embedsmand, som omhyggeligt skrev dagbog herunder √łjenvidneberetnnger om begivenheder i London i 1600-tallet. Hans dagb√łger er bevaret og ogs√• oversat til dansk.
Pepys spiste middag med Kynaston den 18. august 1660 efter opf√łrelsen af stykket The Loyal Subjectog omtalte efterf√łlgende Kynaston som “den mest henrivende kvinde, jeg har set i mit liv”, men “hendes stemme var ikke s√¶rlig god”.

I 1660 blev Charles II indsat som konge i England.

I de forudgående atten år var det puritanerne, som havde haft den dominerende politiske rolle i England.
Puritianere var tilhængere af en engelsk sekt, der blev dannet i 1500-tallet, og som krævede renhed i troslæren og gudstjenesten renset for katolske ceromonier.
De fik ogs√• indf√łrt forbud mod, at kvinder optr√•dte p√• teatre, og var generelt imod den l√łssluppenhed, som de mente teatrene var udtryk for.

Med inds√¶ttelsen af Charles II som konge gik teatrene bedre tider im√łde. S√•ledes oph√¶vede kongen i 1662 loven, som forb√łd kvinder at optr√¶de p√• teatrene.

I 2004 fik filmen Stage Beauty præmiere. Det er delvist en biografisk film om Edward Kynaston og om teatrenes forhold på hans tid.