Erwin Maria Jöhnk fortæller om sig selv i interview den 24. marts 2008 af Karen M. Larsen.

Vist 457 gange.

Karen M. Larsen
Karen M. Larsen
Erwin Maria Jöhnk
Erwin Maria Jöhnk
I interviewet af Karen M. Larsen fortæller Erwin Maria Jöhnk om sin coming out som transseksuel,
sit nye liv og om sit syn på bl.a. LBL.

Hvad vil det for dig sige, at være transseksuel?
At man er uvenner med sin krops k√łnskarakterdistika. At man er frustreret over, at man f√łler sig som en mand, men oplever en kvinde eller omvendt.

Hvornår fandt du ud af, at du er transseksuel?
Ret sent. Pga. af manglende viden og oplysning omkring emnet var jeg ca. 25, da jeg fik de f√łrste spor at g√• efter.

Hvordan var din reaktion herpå dengang?
Da jeg var 28 fandt jeg for alvor ud af at kvinder ogs√• kunne laves om til m√¶nd. Indtil da pr√łvede jeg at leve som lesbisk, men det var dybt frustrerende. De pigek√¶rester jeg kom sammen med skred. De ville have en pige og ikke mand. Udad til var jeg kvinde, s√• ud som en kvinde med alt tilbeh√łr, men inderst inde var jeg en mand.

Hvordan har du det med at være transseksuel i dag?
Jeg er opereret og en mand i dag, men for at bidrage med oplysning og udbrede viden om emnet, så kan jeg godt betragte mig som en postoperativ transseksuel. Når det kommer til stykket er jeg det rent faktisk. Jeg har det fint med det.

Hvordan har din familie, venner og evt. arbejdskollegaer reageret på, at du er transseksuel?
Positivt. Det kommer an p√• hvordan man freml√¶gger det. Og jeg tror, at jeg som en f√łdt kvinde som vil v√¶re en mand, bliver mere accepteret end omvendt.

Har du oplevet diskrimination fordi du er transseksuel?
Nej, tv√¶rtimod. Jeg har oplevet at nogle unge fyre engang fors√łgte at k√łre mig ned. De troede jeg var b√łsse. Efter den episode stod jeg frem for f√łrste gang i pressen og fortalte om hvad det hele drejede sig om. De unge fyre kom og undskyldte efter det og jeg blev behandlet og tiltalt p√• en ordentlig m√•de i de forretninger, som jeg boede i n√¶rheden af.

I 1992, nogle √•r efter mit skifte, blev jeg sl√•et ned. Min f√łrst tanke var at det var fordi de vidste, at jeg er en ‘trans‘ pga. diverse artikler og tv-udsendelser. Men her tog jeg fejl. Det var bare et almindeligt groft r√łverifors√łg. Diskrimination har jeg kun oplevet i egne r√¶kker fra nogle ganske f√• s√•kaldte transer.

Hvorfor har du valgt at være åben om, at du er transseksuel?
Jeg savnede viden og oplysninger om dette her dengang da jeg fors√łgte at finde mig selv, dvs. finde ud af hvad jeg var og hvem jeg var. Det var i 70’erne og starten af 80’erne.

Jeg indsamler viden og erfaringer fra rundt omkring, så andre kan få glæde og udbytte af det.

Hvordan vurderer du de transseksuelles situation i dagens Danmark? Hvilke muligheder og hvilke problemer ser du?
Det st√łrste problem som jeg ser her i landet er selve behandlingen, den er umenneskelig.

Ser jeg p√• hvordan transseksuelle bliver behandlet i de andre lande omkring os, s√• ser det dog ikke s√• galt ud som nogle enkelte vil g√łre det til. Et andet problem som jeg kan se er navnelovgivningen. At en kvinde ikke m√• bruge et mandenavn og omvendt uden f√łrst at skulle diagnosticeres som transseksuel.

Hvordan vurderer du de transseksuelle milj√łer i dagens Danmark? Hvilke muligheder og hvilke problemer ser du?
Det transseksuelle milj√ł her i Danmark er domineret af nogle f√• personer og flertallet t√łr ikke sige dem imod. Det er rigtig tr√¶ls. Det er et stort problem, som jeg arbejder for at f√• √¶ndret. Hvordan ved jeg ikke lige nu, men der skal v√¶re mere samarbejde imellem de forskellige grupperinger, foreninger og LBL. Ikke sammenslutning men samarbejde. Det st√łrste problem i transmilj√łet er at f√• folk v√¶k fra computersk√¶rmen og f√• dem til at komme ud og m√łde andre ligesindede. Dette arbejder vi p√• i Gender Pioneers. Her fors√łger vi at hj√¶lpe skabstranser til at springe ud.

Hvordan ser du p√•, at LBL nu ogs√• organiserer transpersoner? Og hvordan ser du p√• det ord? Hvad kan og skal LBL g√łre for de transseksuelle?
Jeg er ikke den store tilh√¶nger af at LBL organiserer transpersoner. Men lad os f√• det bedste ud af det. P√• den anden side er der en del transpersoner, som er biseksuelle, b√łsser eller lesbiske. Samarbejde om f√¶lles oplysning og nedbrydning af interne
fordomme i milj√łet overfor transer og homoer ville v√¶re gavnligt.

Jeg har ikke noget imod begrebet transpersoner, det dækker ikke kun transseksuelle, det dækker en bred vifte af transer.

Har du nogen gode råd til andre transseksuelle?
Lad dig ikke underkue af dig selv eller andre. Find din egen vej at g√•. S√łg, lyt, l√¶s og t√¶nk over det du f√•r at vide. Fornem om det er noget du kan bruge. Slug ikke alting r√•t og lad v√¶re med at tro, at den f√łrste og bedste trans, som giver dig et r√•d, er alvidende og din guru. I dag kan du via nettet finde mange informationer. F√łl efter om det er noget for dig. Stir dig ikke blind p√• et endetal, kig p√• dit liv. Find dig selv, v√¶r sin egen guru. Fort√¶l det til dine familie og venner, for dem f√•r du brug for. Mange vil smutte, men nogle af dem vil vende tilbage, n√•r de har ford√łjet tanken. Pr√łv s√• vidt muligt at finde dig selv. V√¶r √¶rlig overfor dig selv og dine omgivelser. Lad v√¶re med at v√¶re for frembrusende og provokerende. Og til sidst, tro ikke p√• at det vil g√• stille af. Bered dig p√• en del negativitet, s√• bliver du gl√¶delig overrasket, n√•r det ikke sker.

* * *
Interviewet bringes med venlig tilladelse fra Karen M. Larsen.