FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn’s bemærkninger af 17. april 2017 om udkastet fra SST til vejledning om kønsidentitetsforhold.


E-mail af 17. april 2017 fra
FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn med bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udkast til Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling.

FSTB‘s e-mail og bemærkninger gengives herunder.

* * *
Fra: foreningen FSTB [foreningenfstb@gmail.com]
Sendt: 17. april 2017 10:59
Til: Sarah Wåhlin-Jacobsen
Emne: bemærkninger til vejledningen fra FSTB
Vedhæftede filer: kommentar til vejledningen (1).PDF
Opfølgningsflag: Opfølgning
Flagstatus: Afmærket
Kære Sarah Wåhlin-Jacobsen

Hermed vedhæftet kommentarer fra Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB).

Mange hilsner
Michala Fog Hansen
(Forperson FSTB)

* * *
De vedhæftede kommentarer

Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) har følgende bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udkast af 6. marts 2017 til vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

Rådgivning, udredning og behandling hos personer under 18 år

Grundet den sene fremsendelse af udkastet, har vi ikke haft mulighed for at drøfte dette væsentlige afsnit internt og heller ikke med vores samarbejdspartnere.
Efter samråd med LGBT Danmark foreslår vi, at nedennævnte afsnit erstattes af det eksisterende afsnit om transkønnede børn og unge, og at revisionen af det samlede afsnit om børn og unge udskydes til efteråret (2017).
”Ved supprimerende hormonterapi (stophormoner) skal følgende kriterier være opfyldt:
– At barnet eller den unge er fyldt 12 år og har opnået Tanner stadie 2-4.” [60]

”At barnet eller den unge er fyldt 12 år og har opnået Tanner stadie 2-4.”. Ønske/forslag:
Ændres til: ”At barnet eller den unge har opnået Tannerstadie 2.”.
Bemærkning: På Konferencen afholdt tirsdag den 28. marts 2017 blev professor Peggy T. Cohen-Kettenis spurgt, om hun fandt det etisk forsvarligt at anvende en tolvårsgrænse som et kriterium for behandling med stophormoner (supprimerende hormonterapi), velvidende at nogle børn i den alder er i de senere Tannerstadier.

Professoren svarede, at tolvårsgrænsen af samme årsag ikke længere anvendes som kriterium i Holland. Professoren har ved tidligere lejlighed fremført, at kriteriet om tolvårsgrænsen i sin tid blev indført på grund af stor modstand i befolkningen og blandt fagfolk mod behandling af transkønnede børn. På konferencen blev det uetiske i en sådan aldersgrænse fremført som baggrund for at den ikke længere anvendes i Holland.

Vi ønsker derfor tolvårsgrænsen i den gældende vejledning slettet og udeladt i den nye vejledning.

Da vi som nævnt ønsker udskydelse af revisionen af afsnittet om behandlingen af transkønnede børn og unge til efteråret (2017), skal den foreslåede ændring gennemføres straks i:
Vejledning om udredning og behandling af transkønnede. VEJ nr. 10353 af 19. december 2014”
Afsnit ”3.3 Behandling med supprimerende hormonterapi (stophormoner)”
Underafsnittet: ”Behandling med supprimerende hormonterapi må tidligst anvendes, når den unge er fyldt 12 år og har nået Tanner stadie 2-4, det vil sige har oplevet begyndende pubertetsforandringer.”
Ønske/forslag: Ændres til: ”Behandling med supprimerende hormonterapi (stophormoner) kan påbegyndes, når den unge har nået Tannerstadie 2”.

Grundet den sene fremsendelse af udkastet har FSTB ikke haft mulighed for at drøfte eller kommenterer yderligere i forhold til vejledningens øvrige indhold.

* * *
E-mailen og kommentarerne.
Folketingets journal vedrørende skrivelsen.
Skrivelsen i pdf-format hos Folketinget.