FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn’s bemĂŚrkninger af 17. april 2017 om udkastet fra SST til vejledning om kønsidentitetsforhold.

Vist 57 gange.
E-mail af 17. april 2017 fra
FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn med bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udkast til Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling.

FSTB‘s e-mail og bemĂŚrkninger gengives herunder.

* * *
Fra: foreningen FSTB [foreningenfstb@gmail.com]
Sendt: 17. april 2017 10:59
Til: Sarah WĂĽhlin-Jacobsen
Emne: bemĂŚrkninger til vejledningen fra FSTB
VedhĂŚftede filer: kommentar til vejledningen (1).PDF
Opfølgningsflag: Opfølgning
Flagstatus: AfmĂŚrket
KĂŚre Sarah WĂĽhlin-Jacobsen

Hermed vedhÌftet kommentarer fra Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB).

Mange hilsner
Michala Fog Hansen
(Forperson FSTB)

* * *
De vedhĂŚftede kommentarer

Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) har følgende bemÌrkninger til Sundhedsstyrelsens udkast af 6. marts 2017 til vejledning om sundhedsfaglig hjÌlp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

RĂĽdgivning, udredning og behandling hos personer under 18 ĂĽr

Grundet den sene fremsendelse af udkastet, har vi ikke haft mulighed for at drøfte dette vÌsentlige afsnit internt og heller ikke med vores samarbejdspartnere.
Efter samrüd med LGBT Danmark foreslür vi, at nedennÌvnte afsnit erstattes af det eksisterende afsnit om transkønnede børn og unge, og at revisionen af det samlede afsnit om børn og unge udskydes til efterüret (2017).
”Ved supprimerende hormonterapi (stophormoner) skal følgende kriterier være opfyldt:
– At barnet eller den unge er fyldt 12 ĂĽr og har opnĂĽet Tanner stadie 2-4.” [60]

”At barnet eller den unge er fyldt 12 år og har opnået Tanner stadie 2-4.”. Ønske/forslag:
Ændres til: ”At barnet eller den unge har opnået Tannerstadie 2.”.
BemÌrkning: Pü Konferencen afholdt tirsdag den 28. marts 2017 blev professor Peggy T. Cohen-Kettenis spurgt, om hun fandt det etisk forsvarligt at anvende en tolvürsgrÌnse som et kriterium for behandling med stophormoner (supprimerende hormonterapi), velvidende at nogle børn i den alder er i de senere Tannerstadier.

Professoren svarede, at tolvürsgrÌnsen af samme ürsag ikke lÌngere anvendes som kriterium i Holland. Professoren har ved tidligere lejlighed fremført, at kriteriet om tolvürsgrÌnsen i sin tid blev indført pü grund af stor modstand i befolkningen og blandt fagfolk mod behandling af transkønnede børn. Pü konferencen blev det uetiske i en südan aldersgrÌnse fremført som baggrund for at den ikke lÌngere anvendes i Holland.

Vi ønsker derfor tolvürsgrÌnsen i den gÌldende vejledning slettet og udeladt i den nye vejledning.

Da vi som nÌvnt ønsker udskydelse af revisionen af afsnittet om behandlingen af transkønnede børn og unge til efterüret (2017), skal den foreslüede Ìndring gennemføres straks i:
”Vejledning om udredning og behandling af transkønnede. VEJ nr. 10353 af 19. december 2014”
Afsnit ”3.3 Behandling med supprimerende hormonterapi (stophormoner)”
Underafsnittet: ”Behandling med supprimerende hormonterapi må tidligst anvendes, når den unge er fyldt 12 år og har nået Tanner stadie 2-4, det vil sige har oplevet begyndende pubertetsforandringer.”
Ønske/forslag: Ændres til: ”Behandling med supprimerende hormonterapi (stophormoner) kan påbegyndes, når den unge har nået Tannerstadie 2”.

Grundet den sene fremsendelse af udkastet har FSTB ikke haft mulighed for at drøfte eller kommenterer yderligere i forhold til vejledningens øvrige indhold.

* * *
E-mailen og kommentarerne.
Folketingets journal vedrørende skrivelsen.
Skrivelsen i pdf-format hos Folketinget.