Hans-Ole Bækgaard, Indre Mission bad den 11. november 2020 om foretræde for Ligestillingsudvalget pga. usikkerhed om forståelse af begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.

Vist 55 gange.
Hans-Ole Bækgaard, præst og formand for Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark bad i sin skrivelse af 11. november 2020 om foretræde for Ligestillingsudvalget, idet han i skrivelsen udtrykte usikkerhed om, hvad der ligger i forståelse af begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika, hvad vil de kunne komme til at betyde i praksis, og udtrykte bekymrede over de mulige negative konsekvenser af regeringens LGBTI+ lovpakke.

Henvendelsen registreret som Ligestillingsudvalget (LIU). Alm. del. Samling: 2020-21. Bilag 24,

* * *
Herunder gengives skrivelsen.

Fra: Hans-Ole Bækgaard [mailto:hans-ole.baekgaard@indremission.dk]
Sendt: 11. november 2020 12:26
Til: heidi.bank@ft.dkheidi.bank@ft.dk
Emne: anmodning om foretræde for Ligestillingsudvalget

Kære Heidi Bank

Jeg skriver til dig som formand for Ligestillingsudvalget for at anmode om foretræde for udvalget. Jeg er bekendt med, at der for tiden er visse restriktioner på Christiansborg pga. Covid-19. Mit håb er, at det kan være muligt at få foretræde inden årets udgang.

Sagen omhandler det lovforslag, som er nævnt i regeringens lovprogram for dette folketingsår på side 38:
”Ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd, lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v., straffeloven og forskellige andre love (Styrket beskyttelse af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer) (Feb II)

Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Uden for arbejdsmarkedet vil der med lovforslaget ske en styrkelse af beskyttelsen mod forskelsbehandling og chikane på grund af seksuel orientering, og der foreslås indsat et eksplicit forbud mod forskelsbehandling på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika i lov om ligestilling af kvinder og mænd. Tilsvarende foreslås der inden for arbejdsmarkedet indsat et eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. For at sikre effektive håndhævelsesmuligheder foreslås der klageadgang til Ligebehandlingsnævnet, og Institut for Menneskerettigheder får et klart mandat til at rejse sager og lave analyser på området. Forslaget indebærer endvidere en tydeliggørelse af beskyttelsen af trans- og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer i straffeloven. Dette gøres ved, at begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika foreslås indsat i straffelovens § 81, nr. 6, om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1, om hadefulde ytringer. Begreberne foreslås desuden indsat eksplicit i racediskriminationsloven, så sager om forskelsbehandling på grund af kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika fremover også vil kunne behandles som straffesager.”

De folkekirkelige vækkelsesbevægelser – herunder Indre Mission, som jeg repræsenterer – støtter modstanden mod diskriminering, homo-/transfobi m.v. I den forstand kan vi følge de intentioner, som forslaget udtrykker. Vi kan også støtte udtalelser fra Ligestillingsministeren, når han siger: ”Vi vil et samfund, hvor det er tydeligt i lovgivningen og for alle, at der er plads til forskellighed … at Danmark er et samfund, hvor alle mennesker er ligeværdige og mødes wed respekt” (jf. imdledning i https://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/nye-initiativer-skal-sikre-plads-til-forskellighed/).

Men vi er usikre på, hvordan man med dette lovforslag – såfremt det vedtages – fremover vil definere diskrimination og give plads for forskellighed.
Det drejer sig særligt om den usikkerhed, der ligger i forståelse af begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. Hvad dækker de helt præcist over? Og hvad vil de kunne komme til at betyde i praksis?

Det ligger i forlængelse af, at vi kan være bekymrede over de mulige negative konsekvenser, som kan følge af regeringens LGBTI+ lovpakke. I notatet https :// mfvm .dk /publikationer/publikation/pub/hentfil/publication/gennemgang-af-lovgivning-paa-lgbti-omraadet/ [Siden findes ikke mere. Tina Thranesen] til regeringens politik på området, offentliggjort august 2020, er der givet en begrebsafklaring (fx side 9-11), men den rejser samtidig en række spørgsmål og en utydelighed for os.
Vil der eksempelvis være rum for forskellige syn på, hvordan vi definerer
køn og friheden til at italesætte dette – uden at der er tale om diskrimination? Også selvom dette ikke flugter med eller udtrykker en bestemt ideologi (fx den tilgang, som regeringens forslag lægger op til) eller enkeltpersoners opfattelse af at være diskrimineret? Vil lovforslaget kunne betyde, at ytringsfriheden reelt indskrænkes og dermed også religionsfriheden både principielt og i praksis?

Foretrædets formål er at gøre opmærksom på uklarheder, som lovforslaget efter vores opfattelse rummer.
Endvidere ønsker vi at fremkomme med eksempler for udvalget på negative følger, som denne lov i vores optik vil kunne medføre.

Deputationen vil bestå af to personer udover undertegnede (navne oplyses senere). Og vi vil gerne fremsende yderligere materiale forud, såfremt det er muligt at få foretræde.

Med venlig hilsen
Hans-Ole Bækgaard
—————————————-
Hans-Ole Bækgaard
Præst og formand for Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark
email: hans-ole.baekgaard@indremission.dk
tlf.: 4157 7473
Indre Mission

* * *
Folketingets journal vedr. henvendelsen.
Henvendelsen i pdf-format hos Folketinget.