HoBiT-Viborgs høringssvar af 17. juni 2014 om SST’s udkast til vejledning om udredning og behandling af transkønnede.

Vist 82 gange.
Viborg, d. 17. juni 2014
Til
jevb@sst.dk
Sagsnr. 5-1010-230/1/
Reference JEVB

Høringssvar fra HoBiT-Viborg til Sundhedsstyrelsens udkast til vejledning om udredning og behandling af transkønnede.

Vi har i vores transpolitiske udvalg behandlet jeres udkast og vi opsummerer herunder de punkter, hvor vi gerne ser ordlyden af teksten ændret.

1.1.2 Udrednings- og observationsforløb:
En tentativ behandlingsplan udarbejdes efter 2 konsultationer efter en forvisitation. Behandlingsplanen skal indbefatte detaljerne i udredningen, oplysninger om det skønnede tidsforløb, samt hvornår de enkelte beslutninger i forløbet forventes taget.

Det med gult markerede afsnit mangles desværre i det nye udkast (i forhold til version 11.4.2014), hvilket vi i HoBiT-Viborg finder beklageligt, da det netop var et af de punkter vi syntes var rigtigt godt.

1.3 Behandling af adamsæble, stemmelæber m.v.
Der kan ved behov foretages henvisning til indgreb på adamsæble, stemmelæber, stemme- og kommunikationsterapi samt epilering af hårvækst. Endvidere kan der foretages henvisning til deponering og nedfrysning af sædceller med henblik på senere assisteret reproduktion af en kvinde.

Vi finder ordvalget uheldigt, da epilering er en meget konkret behandlingsform og desværre ikke en permanent metode til at fjerne uønsket hårvækst.

Vi, i HoBiT-Viborg, finder, at vejledningen er lavet med henblik på udredning og behandling af transkønnede der er ”nye” i sammenhængen. Vi mangler en beskrivelse af transkønnede der i længere tid har levet som det modsatte køn, og/eller har modtaget hormonbehandling uden om et højt specialiseret tilbud. Hvilken form for udredning skal disse igennem for at modtage kønsmodificerende operation? Og skal udredningen være af samme varighed, når disse personer allerede har gennemgået en egentlig ”real life expierence”?

Når den transkønnede er blevet udredt og godkendt af et højt specialiseret tilbud til kønsmodificerende operation, så bør den videre behandling af ansøgningen jo være en smal sag. Med andre ord, behøver behandlingsansøgningen jo ikke være helt op til omkring et års varighed – som det er i dag.
På andre sundhedsmæssige områder, er der f.eks. frist på behandlinger under behandlingsgarantien. Så når det lægefaglige team i et højt specialiseret tilbud har foretaget deres vurdering, så kan det vel ikke tage lang tid for Sundhedsstyrelsen at godkende behandlingen. Vi kan sagtens se nødvendigheden for at forelægge tvivlsspørgsmål omkring Retslægerådet for deres udtalelse i en konkret sag. Men en simpel godkendelse fra Sundhedsstyrelsen kan da umuligt tage et
år (hvis der kun er tale om indhentelse af en redegørelse). Så vi mangler en tidsfrist for Sundhedsstyrelsens behandling af ansøgninger.

For en stor del af vores transkønnede medlemmer gælder det, at livet generelt vil blive nemmere at overskue, hvis de har en tidshorisont på et behandlingsforløb. Ikke et estimat – men en konkret tidshorisont indenfor en overskuelig fremtid.

Med venlig hilsen

Anita Andersen
Sekretær
Kim Damien Eriksen
Formand

* * *
Høringssvaret fra HoBiT-Viborg i pdf-format.