Jenny Savalette de Lange

Vist 297 gange.

Jenny Savalette de Lange
Jenny Savalette de Lange
Jenny Savalette de Lange blev formentlig født i 1786 – muligvis uden for ĂŚgteskab. Det vides dog ikke med sikkerhed, hvornĂĽr eller hvor hun blev født. Hun døde i Versailles, Frankrig i 1858. Den nøjagtige dødsdag kendes ikke.
Først ved hendes død blev det opdaget, at hun rettelig var en mand.
Hendes navn anføres ogsü som Henrietta Savalette Jenny Lange, og som Henriette Jenny Savalette de Lange.

Hun levede hele sit liv som kvinde. Hun havde vĂŚret forlovet med en mand og haft flere andre mandlige bekendtskaber, men blev aldrig gift.

Det siges om hende, at hun var høj og tynd og støttede sig til en paraply, at hun brugte snus og havde en maskulin fremtoning og mange sagde, at hun lignede en mand.

Hun mü have haft indflydelse i de højere kredse, idet Napoleon ydede hende tusind francs om üret i pension fra 1812 og en fri lejlighed pü Charteau of Versailles.
Pensionen og lejligheden mistede hun i 1822 ved Napoleons fald, men fik herefter løn som postmester, selv om hun aldrig var beskÌftiget.
I 1825 fik hun igen tilkendt pensionen og sin lejlighed pĂĽ Charteau of Versailles. I 1853 blev hun imidlertid igen frataget lejligheden, hvorefter hun boede i en lille lejlighed i Paris.

* * *
Biografisk artikel om Jenny Savalette de Lange hos Matt & Andrej Koymasky.