Jens Pedersen fort√¶ller den 24. marts 2009 om baggrunden for og forberedelserne til udstillingen HOMO ‚Äď BI ‚Äď TRANS i K√łbenhavn.

Vist 278 gange.

Jens Pedersen
Jens Pedersen
Af Jens Pedersen den 24. marts 2009.
Homo/Bi/Trans p√• K√łbenhavns Bymuseum

Tina har bedt mig skrive en artikel om vores arbejde med Homo/Bi/Trans-udstillingen p√• K√łbenhavns Bymuseum, og det g√łr jeg da gerne.
Det hele tog sin begyndelse i vinteren 2008. Jeg skulle i gang med en praktikperiode p√• mit studie (antropologi og museologi), og stod faktisk bare og manglede et interessant projekt at kaste mig over. Min interesse var (og er) socialt funderet museumsarbejde – alts√• blandt andet inddragelse af ‘dem, det handler om’.
Jeg vidste, at K√łbenhavns Bymuseum var positivt stemt overfor at skulle foretage sig noget i anledning af World Outgames 2009, men ogs√• at de ikke umiddelbart havde pengene til at s√¶tte et egentligt udstillingsprojekt i s√łen. Jeg ringede op og sagde noget i retning af “Hvad om jeg kommer og arbejder gratis i 3-4 m√•neder, og s√• kan vi til den tid se, om der er lyst og penge til at forts√¶tte?”.
Det var selvf√łlgelig lidt fr√¶kt gjort, men det virkede alts√•, og jeg gik i gang med det samme.

Jeg har arbejdet t√¶t sammen med Inger Wiene, som er museumsinspekt√łr igennem hele processen.
I starten l√¶ste vi og fik id√©er og skrev ans√łgninger til en m√¶ngde fonde. Knud H√łjgaards Fond, 3F’s Medie- og Kulturfond og Overretssagf√łrer L. Zeuthens Mindelegat var s√• venlige at st√łtte udstillingen med samlet 70.000 kr. Da min officielle praktikperiode var forbi havde vi alts√• rejst penge at forts√¶tte projektet for.
Lige f√łr jul blev vi s√• begavet med 500.000 kr fra K√łbenhavns Kommune – en flot anerkendelse af emnets vigtighed, synes jeg. Det blev vi selvf√łlgelig enormt glade for!

Udstillingen fokuserer p√• K√łbenhavns homo– og biseksuelle, transvestitter og transseksuelle b√•de f√łr i tiden og nu. Det er meget for en enkelt udstilling, b√•de hvad ang√•r emnets bredde og den (manglende) tidslige begr√¶nsning, men vi har nu alligevel valgt at fors√łge at f√• det hele med. Og jeg kan godt afsl√łre p√• forh√•nd, at der er nogle virkelig gode historier at fort√¶lle.

Fra januar har jeg haft mulighed for at arbejde p√• projektet fuld tid, hvad der ogs√• er n√łdvendigt, for det er et stort arbejde at stable s√•dan en udstilling p√• benene.
Som f√łr bliver der l√¶st og diskuteret en masse. B√•de her p√• museet, med de mennesker, som efterh√•nden er blevet tilknyttet indsamlingen, og ‘ude i byen’, med venner og bekendte.
Som jeg opfatter det, er projektets succes direkte afh√¶ngig af, at de mennesker, den handler om, kan genkende sig selv i udstillingen. Derfor bruger vi meget tid p√• at tale med byens homo/bi/transer for at h√łre deres tanker og id√©er – og selvf√łlgelig ikke mindst for at l√•ne de genstande, vi skal udstille.

Som museumsantropolog oplever jeg det som en gave at v√¶re med til at give stemme til en del af danmarkshistorien, som s√¶dvanligvis er helt usynlig p√• museer og i historieb√łger.
Og som b√łsse er det inspirerende, r√łrende, af og til √¶refrygtindgydende og altid sp√¶ndende at besk√¶ftige sig med fortidens homo/bi/transer.
Jeg har f√•et mange nye heltinder og helte i det forl√łbne √•r! Jeg gl√¶der mig til at pr√¶sentere nogle af dem for jer den 3/7 ved √•bningen p√• Homo/Bi/Trans-udstillingen p√• K√łbenhavns Bymuseum.