Kønsskifteoperation kan være bedre for transkvinder end kun hormonbehandling. Foromtale den 18. november 2015 af kommende rapport.

Vist 211 gange.
Michael Nelson, phd. fra Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles leder undersøgelsen: Kønsskifteoperation kan være bedre for transkvinder end kun hormonbehandling. (Sex Reassignment Surgery May Be Better for Transgender Women’s Health than Hormones Only).
Foromtalelsen af undersøgelsesrapporten blev offentliggjort den 18. november 2015. Det vides pt. ikke, hvornÃ¥r den endelige undersøgelsesrapport foreligger.

Foromtale af undersøgelsesrapporten
Transkønnede kvinder kan have en højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes sammenlignet med mænd og kvinder i den almindelige befolkning. Ny forskning, der fastslår, at transkønnede kvinder, som kun har modtaget hormonbehandling har dårligere stofskifte end transkønnede kvinder, der foruden hormonbehandling
også fik foretaget en kønsskifteoperation, tyder på, at kønsskifteoperationen kan beskytte stofskiftet.

Den primære indikator for dårligt stofskifte er insulinresistens. Insulin er et hormon, der tillader celler at optage glukose (sukker) fra blodet og bruge glukosen som energi for at fungere. Insulinresistens er næsten altid til stede i individer med fedtlever. Fedtleversygdom medfører ophobning af fedt i leveren, der fører til betændelse og beskadigelse af leveren. Undersøgelser har antydet, at ikke-alkoholisk fedtlever sygdom kan øge risikoen for hjertesygdom. Uanset om insulinresistens forårsager fedtleversygdom, eller omvendt, er stadig under efterforskning.

Forskere fra Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles målte insulinresistens og fedtophobning i leveren hos fire transkønnede kvinder, der fik fjernet begge testikler og tog kvindelige hormoner og otte transkønnede kvinder, der kun brugte kvindelige hormoner. Forskerne fandt, at de transkønnede kvinder, der kun tog hormoner, udviste insulinresistens og havde større fedtophobning i leveren. Ifølge Michael Nelson havde transkønnede kvinder med det højeste niveau af testosteron den dårligste stofskiftesundhed. Forskerne bemærkede også, at mængden af fedtophobning i leveren var relateret til graden af insulinresistens.

Dataene tyder på, at fedtlever og insulinresistens er mere udbredt hos transkønnede kvinder, der tager kun kvindelige hormoner. Transkønnede kvinder, der har fået fjernet begge testikler synes beskyttet mod disse forhold, siger Michael Nelson.

* * *
Foromtale af undersøgelsen den 18. november 2015 hos Science Daily.