Ligestillingsudvalget stillede den 3. november 2021 spørgsmål nr. 16 – L 18. Alm. del. Samling: 2021-22 – efter ønske fra Louise Schack Elholm (V) om, hvorfor begreberne begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika ikke er defineret direkte i lovteksten, til ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S). Fungerende minister for ligestilling, Mattias Tesfaye svarede den 17. november 2021.
Spørgsmål
I lovforslagets bemærkninger, afsnit 2, er regeringens forståelse af begreberne ”kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika” beskrevet, herunder også, hvordan begreberne adskiller sig fra hinanden. Vil ministeren redegøre for, hvorfor disse begreber ikke er defineret direkte i lovteksten, når nu det er vurderingen fra den tværministerielle arbejdsgruppe bag lovforslaget, at ”der både i lovgivning og retspraksis sker en sammenblanding af begreber” (lovforslagets bemærkninger, side 5)?
* * *
Svar
Betydningen af begreberne ”kønsidentitet”, ”kønsudtryk” og ”kønskarakteristika” er beskrevet flere steder i lovforslaget, eksempelvis i afsnit 2.1, 3.1.2, samt bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser. Herved undgås det, at komplicere lovteksten unødigt.
Dette følger desuden den praksis, der er anvendt for beskyttelsesgrunden ”seksuel orientering”. Som det fremgår af lovforslagets afsnit 3.2.1, fremgår det af forarbejderne til straffelovens § 266 b, stk. 1, jf. Folketingstidende 1986-87 (1. samling), tillæg A, spalte 4171, at der med begrebet “seksuel orientering” skal forstås en persons lovlige seksuelle adfærd og indstilling. Det fremgår endvidere, at den anvendte formulering er generel, og at andre former for “seksuel orientering” end homoseksualitet er omfattet af bestemmelsens beskyttelsesområde.
I lovgennemgangen peger den tværministerielle arbejdsgruppe på, at der i dag både i lovgivningen og i retspraksis ses en sammenblanding af begreber. Det dækker over, at beskyttelsen i forhold til transkønnede i lovgivningen både er indfortolket under begrebet køn, og i flere tilfælde også er indfortolket i begrebet seksuel orientering, selv om transkønnethed og seksuel orientering ikke nødvendigvis hænger sammen. Arbejdsgruppen peger på, at det kan skabe uklarhed om omfanget af beskyttelsen jf. afsnit 2.7.2.
Med lovforslaget tydeliggøres beskyttelsen i lovgivningen ved, at beskyttelsesgrundene kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika indsættes. Dette er begreber, der i dag anvendes både nationalt og internationalt fx anvendes begreberne også i andre landes forskelsbehandlingslovgivning. Jeg henviser i den forbindelse til min samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1 og 7 (L 18).
Venlig hilsen
Mattias Tesfaye
Fungerende minister for ligestilling
* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.