L 65. Bilag 2. Teknisk gennemgang af lovforslaget.


Fra den ekniske gennemgang af lovforslag L 65 – Bilag 2. Samling 2021-22 – den 12. november 2021 gengives herunder alene punkterne om fastsættelse af transpersoners forældreskab og navneændring for transpersoner.

* * *
Fastsættelse af transpersoners forældreskab 1/3
Regeringsudspillet
”I lovgivningen tages der ikke højde for, at transkønnede, der har ændret køn, bliver forældre. Når transkønnede, der har gennemført et juridisk kønsskifte, bliver forældre, skal fastslåelse af deres forældreskab ske i overensstemmelse med det juridiske og selvvalgte køn – og ikke det biologiske køn. Forældrene skal samtidig sikres de samme rettigheder og pligter, som hvis de ikke havde ændret køn. Dermed bliver det juridiske køn ikke styrende for en række af de rettigheder og pligter, der følger af forældreskabet. Konkret gennemføres ændringen i børneloven og relateret lovgivning samt i CPR.”
Bestemmelser om udmøntning i lovforslaget

Fastsættelse af transpersoners forældreskab 2/3
Kapitel 6 a
Forældre og parter, der har gennemført juridisk kønsskifte inden barnets fødsel

§ 31 a. Bestemmelserne i kapitel 1-6 anvendes med de ændringer, der følger af stk. 2 og 3, på forældre og parter, der efter § 3, stk. 7, i lov om Det Centrale Personregister har gennemført juridisk kønsskifte inden barnets fødsel.
Stk. 2. En part, der er omfattet af stk. 1, har under behandlingen af en sag om faderskab og medmoderskab de rettigheder og pligter, som den pågældende ville have haft efter sit køn inden det juridiske kønsskifte. I relation til § 27 a betragtes en mand, der har gennemført et juridisk kønsskifte til kvinde inden barnets fødsel, dog som kvindelig ægtefælle eller kvindelig partner til den kvinde, der skal behandles med assisteret reproduktion eller insemineres.
Stk. 3. En forælder, der er omfattet af stk. 1, anses efter denne lov som barnets far eller medmor ud fra sit køn, der er registreret i CPR på fødselstidspunktet.

§ 31 b. En forælder, der anses for barnets far eller medmor efter § 31 a, stk. 3, har de rettigheder og pligter i forhold til moderskab, faderskab og medmoderskab efter dansk ret, som den pågældende ville have haft efter sit køn inden det juridiske kønsskifte.

Fastsættelse af transpersoners forældreskab 3/3
Betydning af nyt kapitel 6 a i børneloven
  • § 31 a, stk. 3, jf. stk. 2 – transpersoner anses som forældre i
    overensstemmelse med deres juridiske køn:

  • § 31 a, stk. 2, jf. stk. 1 – parter i sager om forældreskab efter børneloven
  • § 31 b – forældre bevarer rettigheder og pligter ift. moderskab, faderskab og medmoderskab, der følger af medfødte køn, f.eks. i forhold til barsel.

Navneændring for transpersoner 1/2
Regeringsudspillet
”Det skal være lettere for trans- og interkønnede, der ikke har gennemført et fysisk eller juridisk kønsskifte, at få et nyt fornavn, der er i overensstemmelse med egen kønsidentitet. Derfor skal en ansøgning om navneændring kunne gennemføres ved at erklære, at ønsket om navneændring er begrundet i en oplevelse af at tilhøre et andet køn. Konkret gennemføres ændringen i navneloven.”
Bestemmelser om udmøntning i lovforslaget
  • § 2 i lovforslaget om ændring af §§ 4, 7 og 13 i navneloven

Navneændring for transpersoner 2/2
  • § 2, nr. 4 (§ 13, stk. 2, i navneloven om kønsbestemte fornavne)
”Stk. 2. Et fornavn må ikke betegne det modsatte køn i forhold til den, der skal bære navnet. 1. pkt. gælder ikke, når ansøgeren på en blanket godkendt af Familieretshuset erklærer, at ønsket om navnet er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det modsatte køn.

(§ 2, nr. 2-5, indeholder tilsvarende ændringer af §§ 4 og 7 om kønsbestemte efternavne samt konsekvensændring af § 13, stk. 3)

Betydning af ændringerne
  • Proceduren for navneændring for transpersoner forenkles ved, at ansøgeren selv udfylder en erklæring, i stedet for at der skal indhentes erklæring fra hospital om, at ansøger er transseksuel.

* * *
Folketingets journal vedr. den tekniske gennemgang af lovforslaget – L 67. Bilag 2.
Den tekniske gennemgang af lovforslaget – L 67. Bilag 2 – i pdf-format hos Folketinget.