Lasse-Maja

Vist 729 gange.

Lasse-Maja
Lasse-Maja
Lasse-Maja (5. oktober 1785 – 4. juni 1845) blev født i Ösarhyttan ved Ramsberg i Sverige og fik navnet Lars Larsson, men skiftede senere navn til Lars Molin. Han er dog i dag mest kendt som Lasse-Maja.
Lasse var noget af en eventyrer, men han stjal også.
Ikke så langt fra Lasse boede den 14 år ældre Maja, som blev Lasses første kæreste.

En dag prøvede Lasse Majas tøj. Maja blev overrasket over, hvor godt det passede Lasse og tilkaldte sine forældre, der også var imponerede.
Det medførte, at Lasse øvede i alle de gøremål, som kvinder dengang skulle kunne.
En del af sine tyverier begik Lasse iført kvindetøj. De fleste af tyverierne blev opklaret og det førte til uvenskab med Maja.

Lasse-Maja var ikke meget for det traditionelle mandlige arbejde. Men som kvinde fungerede han fint og havde flere gange arbejde som tjenestepige og husholderske og andre typisk kvindelige gøremål.
Men det blev gerne opdaget, at Lasse-Maja var en mand. Og nogle gange stjal han jo også, så han måtte finde et andet sted at opholde sig.
Han blev også pågrebet af myndighederne flere gange og dømt for tyverierne.

Lasse blev efterhånden både kendt og populær i befolkningen under navnet Lasse-Maja, og befolkningen fik opfattelse af, at han stjal fra de rige og gav til de fattige.

Sin mest aktive periode havde Lasse fra århundredeskiftet frem til 1813, hvor han blev idømt livstidsstraf og indsat i Carlstens fæstningen i Marstrand nord for Gøteborg.
Efter 25 års strafarbejde blev han dog i 1838 benådet af kong Karl XIV Johan, men var mærker af det hårde tvangsarbejde.

Lasse-Maja skrev efter løsladelsen den selvbiografiske bog Lasse-Majas besynnerliga äventyr, der udkom i 1833. Den var i 1800-tallet Sveriges mest læste bog næst efter biblen.
Det er formentlig ikke Lasse-Maja selv, der har skrevet bogen, da Lasse-Maja så vidt vides ikke kunne læse eller skrive.

Mindesten for Lasse-Maja
Mindesten for Lasse-Maja
Lasse-Maja døde den 4. juni 1845 og er begravet på kirkegården ved Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga.

Ved kirken i Ramsberg, hvor han blev født, findes en mindsten med inskriptionen: “I Ramsberg hans vagga – I Arboga hans grav – I rättsprotokollet hans minne”

I 1941 var der premiere filmen: Lasse-Maja – Den riksbekante Lasse-Majas öden och äventyr.
I 1970 udkom den biografiske bog Legenden om Lasse-Maja af Edvard Matz.
I 1998 opsatte KLIV-teatern i Lidköping en musikal om Lasse-Maja med titlen: Han som kallades Lasse Maja.
I 2003 udkom en moderne bearbejdning af Lasse-Majas selvbiografiske bog Lasse-Majas besynnerliga äventyr med titlen: Lasse-Majas äventyr.
I 2006 udkom en genudgivelse af Lasse-Majas selvbiografiske bog Lasse-Majas besynnerliga äventyr med titlen: Lasse-Majas besynnerliga öden: berättade av honom själv

* * *
Biografisk artikel om Lasse-Maje hos Sara Lund.