LGBT Danmark iværksatte den 29. oktober 2011 en underskriftsindsamling om at fjerne transkønnethed fra listerne over psykiatriske sygdomme.

Vist 134 gange.

LGBT Danmark iværksatte underskriftsindsamling
LGBT Danmark iværksatte underskriftsindsamling
Den 29. oktober 2011 iværksatte LGBT Danmark en online-underskriftsindsamling stilet til Sundhedsstyrelsen, Enhed for Planlægning v/Marianne Jespersen om at fjerne transkønnethed
fra listerne over psykiatriske sygdomme.

Underskriftsindsamlingens tekst lyder

I år er det 30 år siden homoseksuelle blev slettet fra sygdomslisten i Danmark. Til trods herfor er transkønnede stadig anført i afsnittet om psykiatriske sygdomme.
Det er utidssvarende og stigmatiserende. Variation er ingen sygdom!

Undertegnede kræver at diagnoserne F64.x vedrørende transkønnede fjernes fra sygdomslisten. Fysiske behandlinger skal tilbydes indenfor fysiske kategorier.

—–
Den 3. januar 1981 markerede Danmarks sig som foregangsland da homoseksualitet blev fjernet fra listen over psykiatriske sygdomme og vi kan således i år fejre 30 års jubilæum for denne vigtige begivenhed, der lå ti år forud for fjernelsen fra WHOs liste.

Danmark har yderligere to gange markeret sig internationalt på dette felt. Først med fjernelsen af ikke-fetichistisk transvestisme i 1994 og senere med fjernelsen af sadomasochisme i 1995.

Til trods herfor findes transkønnede stadig på listen over psykiatriske lidelser herhjemme. Forhenværende sundhedsminister Jacob Axel Nielsen har udtalt: ”Det lyder bindegalt, må jeg sige. Vi skal være frisindede, vi skal have højt til loftet, og vi skal tolerere alle mennesker.”.

Vi er enige! Diagnoserne er utidssvarende, stigmatiserende og faktisk helt unødvendige. Med støtte fra blandt andre Dansk Sexologforening, International Medical Collaboration Committee København, de medicinstuderendes undervisningsnetværk SexEkspressen og adskillige sundhedsprofessionelle beder det samlede danske homo-, bi- og transmiljø derfor om at diagnoserne F64.x vedrørende transkønnede fjernes. Kravet er tiltrådt af 36 organisationer og 240 enkeltpersoner heriblandt 5 psykologer (2 professorer i psykologi), 5 læger, 13 sygeplejersker, 20 sexologer og en håndfuld terapeuter og socialrådgivere.

LGBT Danmark opfordrer desuden til at diagnosen F65.1 transvestisk fetichisme fjernes. Vi finder det ulogisk, at betragte en adfærd som patologisk når man har fornøjelse af den, hvis den samme adfærd ikke betragtes som patologisk når man ikke har fornøjelse af den!

For yderligere information henvises til fællesskrivelsen.

Da underskriftsindsamlingen lukkede, havde 117 skrevet under.

* * *
Deltag i underskriftsindsamlingen. Omtalen findes stadig, men er ikke aktiv, da fristen for deltagelse i underskriftsindsamlingen er overskredet.