LGBT komiteen skrev den 17. september 2019 til Sundhedsstyrelsen om overtrædelse af Sundhedsstyrelsens vejledning ifb. med fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd.

Vist 108 gange.
LGBT komiteen skrev den 27. september 2019 til Sundhedsstyrelsen i anledning af, at vi ikke fandt, at svaret den 14. august 2019 fra Malene Hilden, Center for Kønsidentitet på vores henvendelse om pjecen af februar 2019 om fjernelse af bryster på transmænd (mastektomi) var tilfredsstillende.

Skrivelsen til Sundhedsstyrelsen fra LGBT komiteen

LGBT komiteen
LGBT komiteen
17. september 2019

Til Sundhedsstyrelsen
Vedr. Overtrædelse af Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” i forbindelse med fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd.

Center for Kønsidentitet, Rigshospitalet, ignorerer Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”, idet de deres pjece ”Procedure ved fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd” af februar 2019 i første afsnit skriver:
Før du kan skrives op til operation mhp. fjernelse af bryster, skal du til samtale på Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling. Her vil lægen skrive en journal og undersøge dig og på baggrund af dette beslutte, om vi kan tilbyde dig en operation.

LGBT komiteen gjorde i sin skrivelse den 16. juni 2019 Center for Kønsidentitet opmærksom på fejlen og bad om, at de ændrede teksten og proceduren, så de blev i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsen vejledning.
Efter flere måneders forløb modtog vi den 14. august 2019 et kortfattet svar fra Malene Hilden, Center for Kønsidentitet:
Beslutningen om mastektomi kan tilbydes til en patient set på CKI RH tages af det multidiciplinære team på konference. Forudsætningen for at den endelige beslutning kan tages er at patienten er vurderet ved Plastikkirurgi Kinik RH.
Selve operationen kan foregå på lokal plastikkirurgisk afdeling hvis dette ønskes.

Svaret kan kun forstås derhen, at Center for Kønsidentitet ikke vil ændre deres pjece eller deres procedure.

Proceduren har den følge, at transmænd, som af det multidisciplinære team henvises til fjernelse af bryster (mastektomi), afvises af Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet.
Afvisningerne er ikke begrundet i lægefaglige hensyn som f.eks., at klinikken efter en forundersøgelse af transmanden vurderer, at det af den ene eller anden grund er for risikofyldt at foretage operationen, men ifølge LGBT komiteens oplysninger alene på grund af klinikkens egen vurdering af transmandens transkønnethed.

Dette står i modsætning til, at det multidiciplinære team har indstillet transmanden til brystfjernelse.

Det bliver nærmest selvmodsigende, da det må formodes, at der medvirkede en speciallæge i plastikkirurgi fra Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling med særlig erfaring og kompetencer på området i konferencen, hvor indstillingen til brystfjernelse blev truffet af det multidiciplinære team.

Det må derfor formodes, at Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling bygger sin afvisning af at foretage operationen på teksten i punkt “8.1. Kønsmodificerende kirurgi på bryst eller brystkasse“ i Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”, hvor der bl.a. under første punkt står:
At der er tale om kønsligt ubehag med ønske om kønsmodificerende kirurgi på bryst eller brystkasse

Såfremt det er tilfældet, finder LGBT komiteen, at klinikken har misforstået teksten i afsnittet, idet det ved formuleringen af vejledningen var hensigten, at speciallægen i kirurgi, som skulle foretage operationen, inden operationen alene skulle sikre, at disse forhold var afklaret, og at det var lægefagligt forsvarligt at foretage operationen.
Afklaring vil jo være foretaget af Center for Kønsidentitet forud for, at det multidiciplinære team på en konference beslutter at tilbyde transmanden at få foretaget brystfjernelse (mastektomi).
Det har aldrig været hensigten, at Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling skulle foretage en selvstændig vurdering i forhold til kønsubehag.

LGBT komiteen gør endvidere opmærksom på, at brystfjernelse ikke er betegnet som højt speciale, og at brystfjernelsen dermed ikke behøver at foregå på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, men på et af de adskillige sygehuse/klinikker, der tilbyder den form for behandling.

Da det drejer sig om overtrædelse af Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” og Sundhedsstyrelsens specialeplans ”Specialevejledning for Plastikkirurgi” må det være Sundhedsstyrelsen, der som tilsynsmyndighed, drager omsorg for, at der rettes op på disse overtrædelser.

LGBT komiteen henstiller derfor til Sundhedsstyrelsen at drage omsorg for,
  1. at Center for Kønsidentitet ændrer sin pjece, ”Procedure ved fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd” af februar 2019, så den bliver i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”,
  2. at det bliver præciseret, at hverken Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling eller andre klinikker, der foretager mastektomi, skal foretaget sin egen vurdering af transmandens transkønnethed, men alene påse, at de formelle betingelser er opfyldt, og det er lægefagligt forsvarligt at foretage operationen, og
  3. at Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling gennemfører brystfjernelsen på de transmænd, som efter indstilling fra det multidiciplinære team ønsker behandlingen foretaget på denne klinik, såfremt de formelle betingelser er opfyldt, og det er lægefagligt forsvarligt at foretage operationen.

Som bilag medsendes:
  1. E-mail af 14. august 2019 fra Malene Hilden, Center for Kønsidentitet indeholdende korrespondancen tilbage til den 16. juni 2019.
  2. LGBT komiteens skrivelse af 16. juni 2019 til Center for Kønsidentitet, Rigshospitalet om fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd.

Med venlig hilsen

Tina Thranesen Søren Laursen

* * *
Omtale af skrivelsen til Sundhedsstyrelsen hos LGBT komiteen.
Skrivelsen til Sundhedsstyrelsen i pdf-format hos LGBT komiteen.