Høringssvar om udkast til ny pasbekendtgørelse fra LGBT komiteen den 2. december 2021.

Vist 40 gange.
LGBT komiteen indgav den 2. december 2021 et høringssvar til Justitsministeriet om ministeriets udkast til en ny pasbekendtgørelse.

Høringsskrivelsen gengives herunder.

* * *

2. december 2021

LGBT komiteen
LGBT komiteen
Justitsministeriet
jm@jm.dk og idto@jm.dk

Vedr.: Udkast til bekendtgørelse om pas m.v. – § 4, stk. 5 og 6.

LGBT komiteen finder det meget positivt, at Justitsministeriet med ændringen af § 4, stk. 5 og sletning af stk. 6 i udkastet til en ny pasbekendtgørelse følger udviklingen for LGBTI-personer i samfundet.

LGBT komiteen gør opmærksom på, at formuleringen ”en opfattelse af at være interkønnet” i udkastets § 4, stk. 5 er meget uheldig.
Interkønnede er født med atypiske variationer i kønskarakteristika. Der er ikke tale om en identitet, men fysiske træk, og det er derfor forkert at tale om en opfattelse af at være interkønnet.
Det henstilles derfor, at udkastets tekst ”en opfattelse af at være interkønnet” ændres til ”er interkønnet”, som anført i formuleringen herunder.

Selv om vi ikke har kendskab til tilfælde, hvor kønsbetegnelsen X er blevet nægtet en pasansøger, finder LGBT komiteen det endvidere utilfredsstillende, at kommunalbestyrelsen gives en mulighed for ikke at tildele X som kønsbetegnelse i en ansøgers pas, da det kan medføre uensartede afgørelser i de enkelte kommuner/pasudstedningssteder. Derfor anbefales det, at § 4, stk. 5 får følgende formulering:

En pasansøger kan i passet få kønsbetegnelsen X ved afgivelse af en skriftlig erklæring om, at ønsket om kønsbetegnelsen X er begrundet i, at pasansøger har en oplevelse af at tilhøre det andet køn, er interkønnet eller ikke fast identificerer sig som værende enten mand eller kvinde, eller den pågældende dokumenterer tidligere at være blevet tildelt nyt personnummer efter § 3, stk. 6 i lov om Det Centrale Personregister.

Det er LGBT komiteens opfattelse, at det vil være mere enkelt – både for den enkelte pasansøger og for personalet, der på kommunalbestyrelsens vegne står for udstedelsen af pas.

LGBT komiteen gør for tydelighedens skyld opmærksom på, at vi i ovennævnte formuleringsforslag udover indledningen har tilføjet ”enten” foran ”mand” og slettet kommaet efter ”6” i ”§ 3, stk. 6, i lov om” i den sidste sætning.

LGBT komiteen har ikke bemærkninger til de øvrige ændringer i pasudkastet.