Pjece om fjernelse af bryster på transmænd bør ændres, skrev LGBT komiteen til Rigshospitalet 16. juni 2019. Svar den 14. august 2019.

Pjece om fjernelse af bryster på transmænd bør ændres, skrev LGBT komiteen til Rigshospitalet 16. juni 2019. Svar den 14. august 2019.

Vist 333 gange.
LGBT komiteen skrev den 16. juni 2019 til Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, at første afsnit i pjecen af februar 2019 om fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd bør ændres, da afsnittet er i strid med Sundhedsstyrelsens vejledninger.

Indhold
LGBT komiteens skrivelse til Center for Kønsidentitet
Center for Kønsidentitets svar til LGBT komiteen

* * *
[Til indhold] Skrivelsen til Center for Kønsidentitet

LGBT komiteen
LGBT komiteen
16. juni 2019
Rigshospitalet
Center for Kønsidentitet

Vedr. Rigshospitalets pjece af februar 2019 ”Fjernelse af bryster (mastektomi) på transmænd”.

Pjecens første afsnit lyder:
Før du kan skrives op til operation mhp. fjernelse af bryster, skal du til samtale på Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling. Her vil lægen skrive en journal og undersøge dig og på baggrund af dette beslutte, om vi kan tilbyde dig en operation.
[Siden med pjecen findes ikke mere.]

Teksten er i strid med både Sundhedsstyrelsens vejledning ”Sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” og SundhedsstyrelsensSpecialevejledning for Plastikkirurgi”.

3. Generelt
[…]
Personer, der søger sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold, skal behandles på lige fod med andre. Det betyder let og lige adgang til sundhedsvæsenet, behandling af høj kvalitet, sammenhæng mellem ydelserne, valgfrihed, let adgang til information, et gennemsigtigt sundhedsvæsen og kort ventetid på behandling.
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=206531
4.1. Det multidisciplinære team (MDT):
6. afsnit:
Ved varetagelse af kønsmodificerende kirurgisk behandling hos voksne suppleres teamet med speciallæger i plastikkirurgi med særlige kompetencer samt i gynækologi og obstetrik m.v.
8. Kønsmodificerende kirurgi hos voksne:
3. afsnit:
Ved varetagelse af kønsmodificerende kirurgisk behandling af voksne skal teamet suppleres med mindst en speciallæge i plastikkirurgi med særlig erfaring og kompetencer på området. […]
5. afsnit:
Kønsmodificerende kirurgi, der gives som offentligt finansieret sygehusydelse, er omfattet af Sundhedsstyrelsens gældende specialeplan. […]

Anbefalinger til hovedfunktionsniveau
[…]
Hovedfunktioner i plastikkirurgi omfatter elektiv kirurgi inden for almen plastikkirurgi såsom brystrekonstruktioner med protese (implantat).
[…]
Krav til varetagelse af specialfunktioner
Regionsfunktioner
[…]
Følgende er regionsfunktioner:
Onkologisk plastikkirurgi
[…]
2. Onkologisk brystkirurgi med behov for primær rekonstruktion samt ved behov for større onkoplastik (se DBCGs kliniske retningslinjer), herunder replacement teknikker med lapper hentet uden for brystet, samt større displacement eller volumenreduktions teknikker; sidstnævnte teknikker afhængig af ekspertisen på den brystkirurgiske afdeling og efter lokal aftale (500 pt./år). Funktionen varetages i tæt samarbejde med kirurgi.
Varetages i et multidisciplinært team med fælles retningslinjer og fælles konferencer, jf. pakkeforløb (monitoreres)
Rigshospitalet, Blegdamsvej
Herlev og Gentofte Hospital, Herlev
Aarhus Universitetshospital, NBG
Aalborg UH Syd (i formaliseret samarbejde)
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
OUH Odense Universitetshospital
[…]
https://www.sst.dk/da/Viden/Specialeplanlaegning/Gaeldende-specialeplan/Specialeplan-for-gynaekologi-og-obstetrik

I SundhedsstyrelsensSpecialevejledning for Plastikkirurgi er det kun kønsmodificerende kirurgi på kønsorganer, som betegnes som en højt specialiseret funktion, som kun kan foregå på Rigshospitalet:
Højt specialiserede funktioner
23. Kønsmodificerende kirurgikønsorganer. Varetages i tæt samarbejde med psykiatri og gynækologi og obstetrik.
Rigshospitalet, Blegdamsvej

Fjernelse af en transmands bryster svarer til fjernelse/reduktion af en kvindes meget store bryster, som er betegnet som ”hovedfunktion”.
Fjernelse af en kvindes bryster på grund af brystkræft med samtidig eller efterfølgende rekonstruktion af brysterne er betegnet som ”regionsfunktion”.

Da transmænd jo ønsker deres bryster fjernet og ikke en samtidig eller efterfølgende rekonstruktion af brysterne, er det entydigt, at fjernelse af en transmands bryster er at betegne som ”hovedfunktion”, som foretages på de fleste offentlige hospitaler og på private hospitaler og klinikker.

Yderlig skal bemærkes, at det ifølge SundhedsstyrelsensSpecialevejledning for Plastikkirurgi” kun er kønsmodificerende kirurgikønsorganerne, som er betegnet som ”højt speciale”.

Det må dermed konstateres, at pjecens indledning er forkert.

LGBT komiteen henstiller derfor, at pjecens indledning ændres og foreslår følgende formulering:
Når du ønsker dine bryster fjernet, så skal du til en samtale med en speciallæge i plastikkirurgi. Lægen undersøger dig og skriver en journal. På den baggrund besluttes det, om du kan tilbydes en operation.

Med venlig hilsen

Tina Thranesen Søren Laursen

[Til indhold] Svar den 14. august 2019 fra overlæge Malene Hilden, Center for Kønsidentitet

Kære Søren Laursen

Tak for jeres mail.

Beslutningen om mastektomi kan tilbydes til en patient set på CKI RH tages af det multidiciplinære team på konference. Forudsætningen for at den endelige beslutning kan tages er at patienten er vurderet ved Plastikkirurgisk Kinik RH.
Selve operationen kan foregå på lokal plastikkirurgisk afdeling hvis dette ønskes.

Fremtidig korrespondance bedes sendt til CKIs mail: cki.rigshospitalet@regionh.dk

Mvh

Malene Hilden
Overlæge, phd
Gyn Klinik / Center for Seksuelle Overgreb/
Center for Kønsidentitet København
Rigshospitalet.

* * *
Skrivelsen i pdf-format.
Omtale af skrivelsen hos LGBT komiteen.
Skrivelsen i pdf-format hos LGBT komiteen.