Kommuner og a-kasser skal sikre adgang til historik om borgere, der skifter personnummer, oplyste ligestillingsministeren den 5. juli 2018.

Vist 99 gange.

Ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen
oplyste den 5. juli 2018 til LGBT Danmark, at det er kommunerne og a-kassernes ansvar at sikre, at deres it-systemer giver adgang til historik om borgere i forbindelse med, at de skifter personnummer.

Brevet fra ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen

Brev fra Ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen
Brev fra Ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen
Minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde

5. juli 2018

Kære LGBT Danmark

På årets Folkemøde på Bornholm blev jeg under samtale-cafeen i Regnbueteltet gjort opmærksom på, at transkønnede ledige, der har fået juridisk kønsskifte, kan opleve, at information i forhold til dagpenge og jobcenter går tabt.

Mit ministerium har bedt Beskæftigelsesministeriet om at se på spørgsmålet. Jeg har modtaget vedlagte svar fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som oplyser, at de nødvendige oplysninger, der er registreret i det fælles datagrundlag på beskæftigelsesområdet, vil være tilgængelige for a-kasser og jobcentre også efter, at en person har skiftet personnummer.

Det fremgår også, at kommuner og a-kasser selv har ansvaret for at it-understøtte deres sagsbehandling af beskæftigelsesindsatsen og administrationen af ydelser. Det er derfor kommunerne og a-kassernes ansvar at sikre, at deres it-systemer giver adgang til historik om borgere i forbindelse med, at de skifter personnummer.

Styrelsens svar vedlægges til orientering.

Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen

* * *
Det vedlagte svar fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Notat fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Notat fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

22. juni 2018

Notat

Oplysninger registreret i DFDG om aktiv beskæftigelsesindsats og dagpenge for personer, der skifter personnummer

Ligestillingsministeren blev under en debat i en samtale-café på folkemødet gjort opmærksom på en problemstilling vedrørende ledige, der får juridisk kønsskifte.
Mange oplevede efterfølgende udfordringer i forhold til dagpenge og jobcenter, hvor informationen gik tabt, når personer lavede juridisk kønsskifte. Fx gik det tabt, hvor mange timer personen havde oparbejdet. Ministeren lovede straks at følge op.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) kan i den forbindelse oplyse, at nødvendige oplysninger registreret i det fælles datagrundlag på beskæftigelsesområdet (DFDG) fortsat vil være tilgængelig for a-kasser og jobcentre efter en person har skiftet personnummer.

Rent teknisk vil oplysninger registreret på personens tidligere personnummer være tilgængelig for jobcentre og a-kasser, når der foretages opslag med dette tidligere personnummer.

Tilsvarende vil oplysninger registreret på personens aktuelle personnummer være tilgængelig for jobcentre og a-kasser, når der foretages opslag med dette aktuelle personnummer.

For personer, hvor der er tale om et almindelig skifte af personnummer, dvs. det fx ikke er sket i forbindelse med vidnebeskyttelse, kan jobcentre og a-kasser ved opslag i DFDG med personens aktuelle eller tidligere personnummer se, om personen har eller har haft andre personnumre.

Det er dermed muligt for a-kasser og jobcentre via omslag på en persons aktuelle og tidligere personnumre at få adgang til den samlede historik om de beskæftigelses- og dagpengeoplysninger, der er registreret i DFDG.

STAR har ikke oplysninger om indretningen af jobcentrenes og kommunernes egne sagsbehandlingssystemer og kan derfor ikke oplyse, om der gælder tilsvarende for disse.

STAR kan oplyse, at kommuner og a-kasser selv har ansvaret for at it-understøtte deres sagsbehandling af beskæftigelsesindsatsen og administrationen af ydelser.
Det er derfor også kommunernes og a-kassernes ansvar at sikre, at der i deres it-systemer er den nødvendige adgang til historik om borgere i forbindelse med skift af personnummer.

* * *
Brevet fra Ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen i pdf-format.
Notatet fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i pdf-format.