Lili Elbe-maleriet “I Sommervarmen” pÃ¥ auktion den 8. marts 2022.

Vist 113 gange.

I sommervarmen,1924.
I sommervarmen,1924.
Billedet “I Sommervarmen”, hvor Einar Wegener (Lili Elbe) sidder model for sin hustru, maleren Gerda Wegener, er til salg den 8. marts 2022 pÃ¥ Bruun Rasmussens auktion.
Billedet er vurderet til 400.000–500.000 kr.

Gerda Wegener brugte flere gange sin mand, Einar som kvindelig model.
Tobias Raun indleder sin beskrivelse af billedet i sin artikel om Arkens udstilling om Gerda Wegener således:
Maleriet I sommervarmen, 1924, skildrer en afklædt Lili, igen rygvendt med ansigtet halvt drejet, så vi ser hende i profil. Hun ligger henslængt på en stol, hvis ornamenterede armlæn hun næsten smyger sig ind i og ud af. Hun har lyst pagehår og er sminket med rød læbestift og rouge, der matcher stolens røde, blomstrede stof. Hun er iført højhælede slippers, som vi kender det fra Édouard Manets Olympia, 1863; et billede, der vakte skandale ved åbenlyst at portrættere en sexarbejder, nemlig den lesbiske Victorine Meurent.

Modsat Olympia ser Lili dog ikke konfronterende på beskueren, i stedet ser hun fraværende, måske endda sørgmodigt på viften, som hun holder i hånden. I baggrunden ses tillukkede skodder, som vi kender det fra mange af Henri Matisses malerier. Som billedets titel antyder, er det varmt, hvilket delvist forklarer skodderne, viften og også Lilis nøgenhed, men samtidig refererer disse elementer også til markante kunsthistoriske motiver og temaer. Skildringen af den afklædte kvinde er et udbredt motiv i den vestlige kunsthistorie.

* * *

Billedet “I Sommervarmen” i Bruun Rasmussens auktionskatalog
.