Michelle Dumaresq. Canadisk mountainbiker.

Vist 426 gange.

100 % Woman
100 % Woman
Michelle Dumaresq er canadisk kvindelig mountainbiker. Hun blev født som dreng (omkring 1973) og fik navnet Michael Dumaresq.
Indtil hun var 20 ĂĽr levede hun som dreng. Hun voksede op i Vancouver og har dyrket “bjergcykling” siden hun var 7 ĂĽr, men ikke deltaget i nogen løb før efter 2001.

I 1995 fik hun gennemført sin mand til kvinde kønsskifteoperation og fik navnet Michelle.

I 1999 blev hun anmodet om at deltage i en film Wheel Women om kvindelige cykelryttere. Hun blev filmet cyklende i bjergene. Ingen var dengang klar over, at hun havde füet foretaget kønsskifte og var født som dreng.
Hun gjorde sü god figur i optagelsen af filmen, at hun blev opfordret til at deltage i et konkurrenceløb, hvilket hun gjorde i maj müned 2001. Til sin overraskelse vandt hun løbet.

I april 2002 fik hun licens til at deltage i de kvindelige professionelle mountainbikeløb.
I sit første løb som professionel blev hun nr. 3 og allerede i nÌste løb blev hun nr. 1.

Som i flere andre sportsgrene, hvor transseksuelle deltager, kom der protester mod Michelles deltagelse. Men den canadiske cykelunion stod fast, og hun beholdt sin licens.

Michelle deltog i flere og flere mountainbike løb og vandt flere og flere af dem.

I september 2002 deltog hun som Canadas kvindelige reprÌsentant i verdensmesterskaberne, der afholdtes i Østrig, hvor hun fik en 24. plads.
Hun beskriver det selv som en fantastisk følelse af stolthed at deltage i übningsceromonien. I løbet af de fire dage mesterskaberne strakte sig over var der kun en enkelt af de kvindelige canadiske deltagere, som talte med hende.
Modstanden mod hendes deltagelse i konkurrencerne var stadig stor.

Men Michelle fortsatte og vandt og vandt løb efter løb. Det resulterede ogsü i, at hun fik sponsorer, sü det var muligt for hende at deltage i de mange løb og have det bedste udstyr. Hendes cykel har f. eks. en vÌrdi af 5.000 US $.

I 2003 kvalificerede hun sig til deltagelse i “the Canadian National Championship”, som hun vandt.
Hun blev dermed ogsĂĽ udtaget til “the Canadian National Womens Downhill Team” som afholdtes i Lugano, Schweits, hvor hun fik en 17. plads.

I 2004 vedtog Den Internationale Olympiske KomitÊ (IOC) retningslinier for transseksuelle atleters deltagelse i konkurrencer, og siden da har der ikke vÌret officielle problemer for Michelles deltagelse i konkurrencerne. Men der er stadig bland de øvrige kvindelige moiuntainbikere nogle, der er imod, at hun som kønsskifteopereret kan fü lov til at deltage.

I 2004 udkom dokumentarfilmen 100 % Woman om Michelle Dumaresq.

Den 9. juli 2005 blev hun nr. 9 ved World Cup i Mexico.

Den 22. juli 2006 Deltog Michelle i det canadiske National Mountain Bike Downhill Championship.
Da de stod pĂĽ podiet for medaljeoverrĂŚkkelsen, lavede en af de øvrige deltagere, Danika Schroeter, som Michelle vandt over, en demonstration mod Michelles deltagelse ved at vĂŚre iført en hvid T-shirt med teksten “100 % Pure Woman Champ”.
Det fik følger for Danika Schroeter, idet hun blev idømt 3 müneders karantÌne, samtidig med at hende demonstration blev fordømt og betegnet som uvÌrdig og skadende for sporten.