När jag letar efter Max

Vist 155 gange.

När jag letar efter Max
När jag letar efter Max

Titel När jag letar efter Max
Engelsk titel When I search for Max
Forfatter Sanna Wallin
Forlag Normal fĂśrlag
Udgivet 7. marts 2007
Sprog Svensk
Antal sider 154
ISBN-10 9185505145
ISBN-13 9789185505142

I bogen fortĂŚller journalist Sanna Wallin om sin mormors bror, Max Lundqvist, der var en af de første i Sverige – om ikke den første – som skiftede køn. Han blev født som pige og fik navnet Marianne Lundqvist.
Der var ingen scener i familien, da Marianne som 31-ĂĽrig i 1953 skiftede køn fra kvinde til manden Max, ingen avisoverskrifter, ingen mislykkede operationer med tragiske konsekvenser. Der var bare ikke noget, der blev talt om i familien. Det var ikke fordi, det ikke var i orden, for var det. Det var bare sĂĽ udramatisk – sĂĽ selvfølgeligt. Max var Max. En gang var han en kvinde, men da han blev en mand, var det helt naturligt, nĂŚsten forventet. SĂĽdan var det bare.
Men var det virkelig sĂĽ let?

Sanna Wallin havde aldrig turdet spørge Max om hans kønsskifte, men efter Max var død, begyndte hun at efterforske i sagen.
Hun begyndte at interviewe alle mulige mennesker omkring Max, hans familie – herunder den kvinde, der havde levet med Max et par ĂĽr efter kønsskiftet – lĂŚger og andre transseksuelle. Hun fandt en historie om et tidligt kønsskifte i Sverige, der aldrig rigtig er blevet fortalt, et kønsskifte, som blev gennemført med hjĂŚlp fra medmenneskelige (og eksperimentlystne) lĂŚger, og som til sidst førte til verdens første lov om kønsskifte.
Max synes at have levet et relativt ubekymret liv. Hans pĂĽrørende har vĂŚret ĂĽbne over for hans livsvalg. Han levede og arbejdede i teaterkredse, hvor nogle sĂĽ et kønsskifte som noget fascinerende, andre som noget ganske naturligt. At miljøet i 50’erne var sĂĽ ĂĽbent, er det mest overraskende i bogen.

Det er en bog, der behandler spørgsmül om køn, kønsroller, identitet pü en konkret müde ved blot at fortÌlle en historie om en kvinde, der blev mand gennem behandling med kønshormoner i begyndelsen af halvtredserne i Sverige.

Forfatteren, Sanna Wallin er født i 1972 og arbejder som journalist.

* * *
Omtale af bogen hos Bokus.com, hvor den ogsü kan købes.
Omtale af bogen hos den 14. marts 2007 hos Sveriges Radio.