Kan LGBTI-personer ældes med værdighed i Norden? Ministerrådet for Ligestilling og LGBTI den 6. september 2021.

Vist 93 gange.
Ministerrådet for Ligestilling og LGBTI den 6. september 2021:
Kan LGBTI-personer ældes med værdighed i Norden, eller bliver de tvunget tilbage i skabet i ældreboligen og ældreplejen?
Ministerrådet for Ligestilling og LGBTI tog den 6. september 2021 beslutning om en treårig nordisk forskningssatsning på ældre LGBTI-personers livsvilkår og på vidensbehovet på pleje- og omsorgsområdet.
Det primære formål med satsningen er at få mere viden om ældre LGBTI-personers livskvalitet og vilkår – og frem for alt om, hvordan de oplever mødet med ældreplejen.

Indsatsen skal også give svar på, om social- og sundhedsuddannelserne giver tilstrækkelige kompetencer, når det gælder kønsidentitet og seksuel orientering, samt hvilke muligheder for videreuddannelse der findes for plejepersonale.

Begynder i efteråret
Endelig skal projektet munde ud i konkrete forslag til forbedring af ældre LGBTI-personers møde med plejeområdet i de nordiske lande.
På ministrenes møde den 6. september blev der afsat 1 million kroner til projektet, som begynder allerede i efteråret, og som skal afrapporteres i 2023. Socialministrene forventes at bidrage med yderligere 500.000 kroner.

Har kæmpet for afkriminalisering
– De seneste årtier har mange LGBTI-personer i Norden kunnet leve relativt åbent, men hvad sker der, når de er gået på pension, flyttet tilbage til hjembyen, i mødet med den lokale hjemmepleje, eller hvis de har behov for at flytte til en ældrebolig eller et plejecenter?

Vi hører beretninger om, at ældre LGBTI-personer bliver usynlige i mødet med det offentlige social- og sundhedssystem. Det drejer sig om ældre LGBTI-personer, som er vokset op i en tid, hvor kriminalisering og hemmeligholdelse var normalt. Mange af dem har været på barrikaderne og kæmpet for afkriminalisering, ægteskabslove og øget inklusion.

Ældre homoseksuelle kvinder og mænd skal ikke tilbage i skabet i mødet med den offentlige ældrepleje, siger Abid Raja, kultur- og ligestillingsminister i Norge.

* * *
Informationen om den nordiske forskningssatsning hos Ministerrådet for Ligestilling og LGBTI.