Parykaften i TiD. Tina Thranesen den 12. november 2010.

Vist 1.211 gange.

Carina Taarnberg fortæller om parykker. (Olivia) Marianne Puckert lytter interesseret.
Carina Taarnberg fortæller om parykker. (Olivia) Marianne Puckert lytter interesseret.
Af Tina Thranesen den 12. november 2010.
Det var m√łrkt allerede, da jeg k√łrte hjemmefra tyve minutter over fem om eftermiddagen, men det h√łrer jo √•rstiden til. Turen gik ind til BeboerBrugsen p√• Enghavevej i K√łbenhavns sydvestkvarter for at deltage i den parykaften, som TiD havde arrangeret. Turen var ret s√• begivenhedsl√łs – trafikken var t√¶t, men uden problemer, s√• jeg ankom lidt over halv syv. Der var allerede ankommet en del, og jeg bem√¶rkede straks, at der var flere, som jeg ikke tidligere havde m√łdt. Det er altid dejligt, n√•r “nye” ansigter finder vej til foreningernes arrangementer.

Aftenens hovedemne var parykker, og TiD havde allieret sig med Carina Taarnberg, der er indehaver af Salon Diablond p√• Blegdamsvej. Hendes salon ligger lige over for indgangen til Rigshospitalet, hvilket er en hensigtsm√¶ssig placering, da en stor del af hendes kunder er kr√¶ftramte, der p√• grund af kemobehandling har mistet deres h√•r og derfor har behov for en paryk. Men Carina har ogs√• transk√łnnede som kunder.

Snakken gik lystigt og i l√łbet af den n√¶ste halve times tid ankom endnu flere, s√• vi var knap 30, da vi lidt forsinket kvart over syv satte os for at spise l√¶kkert sm√łrrebr√łd. Bordet var som s√¶dvanlig flot pyntet af Lisbeth Nielsen. Lisbeth g√łr et ekstraordin√¶rt stort arbejde i forbindelse med TiD‘s arrangementer, da hun altid kommer meget tidligt, forest√•r pyntning af bordet, laver kaffe og i det hele taget g√łr meget for, at rammerne er s√• hyggelige som muligt – og, ja s√• spreder hun livsgl√¶de med sit altid gode og sprudlende hum√łr.
Med så mange deltagere var det lidt knebent med pladsen, men det gik lige.
Tidspunkter under sådanne arrangementer er altid vanskelige at overholde. Da vi var færdige med at spise blev bordet ryddet, og snakken gik på kryds og tværs. Klokken blev derfor hen ad halv ti, inden Carina fik mulighed for komme til orde. РDet med at komme til orde, skal dog tages med forbehold, da hun under spisningen livligt deltog i samtalen. Dejligt, når inviterede foredragsholdere falder godt til i selskabet.

Carina Taarnberg tilretter paryk.
Carina Taarnberg tilretter paryk.
Carina Taarnberg indledte med at fort√¶lle lidt om sig selv og sin baggrund. Hun fortalte, at hun var 45 √•r og uddannet p√¶dagog. For nogle √•r siden fik hun imidlertid lyst til at besk√¶ftige sig med noget nyt. Hun kom p√• fris√łrskole og var s√• heldig straks efter at f√• ans√¶ttelse i Salon Diablond, der er tilsluttet Skandinavisk Parykcenter. Efter et √•rs tid fik hun mulighed for at overtage forretningen – Salon Diablond.
Derefter fik vi en grundig indf√łring i forskellene p√• m√•den parykker bliver lavet. H√•ndsyede, maskinsyede, parykker af √¶gte h√•r – af skandinavisk h√•r og af h√•r fra √ėsten – og af syntetiske fibre, pleje af parykker og – ja, det f√łrer for vidt at gengive alt, hvad vi fik fortalt. Men ingen tvivl om, at alle efter foredraget havde en v√¶sentlig st√łrre viden om parykker.
Men dermed var det ikke slut. Carina havde medbragt et stort udvalg af parykker, som det stod hver enkelt frit at pr√łve. Det var endog muligt at k√łbe en paryk til en fordelagtig pris p√• kun 1.000 kr. Der var flere, der pr√łvede parykker, men om der blev solgt nogen, er jeg ikke klar over.
Carina havde også medbragt sine sakse, og flere tog mod tilbuddet om at få tilrettet deres paryk.

Som jeg n√¶vnte tidligere, var der ogs√• kommet nogle, som jeg ikke tidligere havde m√łdt – b√•de unge og gamle. Desv√¶rre er det sv√¶rt at f√• snakket indg√•ende med alle i l√łbet af en enkelt aften, s√• jeg vil h√•be, at dem, jeg ikke fik snakket s√• meget med, dukker op igen, s√• det fors√łmte kan indhentes.


Sally Frey og Jonna fik jeg imidlertid snakket en del med. De har begge v√¶ret medlem af Skandinaviens f√łrste transvestitforening, FPE-NE og fortalte, at de stadig var en halv snes stykker fra FPE-NE, som holdt kontakt til hinanden og j√¶vnligt m√łdtes.
Sally Frey fortalte, at hun var f√łdt i 1930 og havde v√¶ret med i FPE-NE lige fra begyndelsen. Foreningen blev stiftet i 1966. Hun havde ogs√• m√łdt Virginia Prince ved en sammenkomst i Stockholm. Virginia Prince stiftede i USA verdens f√łrste transvestitforening.
Jeg fik adresse og telefonnummer til b√•de Sally Frey og Jonna og aftale om at kontakte dem senere for at snakke videre. De ville pr√łve at finde frem, hvad de m√•tte have liggende af gammelt historisk foreningsmateriale. Det gl√¶der jeg mig meget til.

Inden jeg k√łrte hjemmefra havde jeg besluttet mig for, at b√łd muligheden sig, s√• ville jeg g√łre brug af tilbuddet og k√łbe mig en ny paryk. Ikke, at jeg er utilfreds med min nuv√¶rende, men en ekstra, m√•ske i en anden frisure vil jo v√¶re dejligt.
Imidlertid syntes jeg ikke forholdene var ideelle. Jeg ville ikke bryde mig om i manges n√¶rhed at sidde og pr√łve den ene paryk efter den anden. Generthed – ja, det er det nok. Det er for mig en ret s√• intim situation at tage min paryk af – noget, jeg ikke bryder mig om at have tilskuere til. Det bliver derfor nok til et bes√łg hos Carina i hendes salon.
Det fik jeg ogs√• en indirekte anledning til at g√łre alvor af.
Da vi til slut lidt over midnat havde hjulpet Carina med at f√• alle hendes varer b√•ret ud i hendes bil og sagt farvel og tak for en dejlig aften, opdagede vi, at hun havde glemt et fris√łrslag, som hun havde brugt, da hun tilrettede parykker.
Det snuppede jeg og lovede at aflevere det til Carina. S√• nu vil jeg kontakte hende og f√• en aftale om et bes√łg i hendes salon. S√• kan jeg under trygge og diskrete forhold pr√łve parykker, og hun kan f√• sit fris√łrslag.

S√•ledes sluttede en dejlig aften med aftale om yderligere historisk snak med Sally Frey og Jonna om “gamle dage” og en anledning til at afl√¶gge Carina et bes√łg i hendes salon.
Hjemturen forl√łb stille og rolig. Trafikken var minimal, s√• jeg var hjemme omkring kl. halv to om natten. Men s√• skulle der jo lige tjekkes e-mail og fjernes makeup, s√• det blev sent, inden jeg kom til k√łjs.

Tina Thranesen.