Pressemeddelelse af 12. februar 2003 om 50 årsdagen for Christine Jorgensens hjemrejse efter sin operation.

Vist 81 gange.
Den 12. februar 2003 er det 50 år siden, at Christine Jorgensen rejste hjem til USA efter sin kønsskifteoperation på Rigshospitalet i København.

I den anledning udsendte trans-danmark.dk den 29. januar 2003 den herunder gengivne pressemeddelelse.

29. januar 2003.

Pressemeddelelse fra foreningen trans-danmark.dk.

Den 12. februar er en mærkedag for transseksuelle

idet det er 50 år siden, at Christine Jorgensen rejste hjem til USA efter at have gennemgået

verdenshistoriens mest kendte kønsskifteoperation

på Rigshospitalet i København, hvilket gjorde Christine Jorgensen og Rigshospitalet verdensberømte.

Christine Jorgensen blev født som George William Jorgensen Jr. i Bronx, New York den 30. maj 1926 og døde den 3. maj 1989.

Foreningen trans-danmark.dk’s formål er at fremme befolkningens forståelse for og accept af transvestitters og transseksuelles særlige forhold og søge at sikre, at lovgivningen i størst mulig udstrækning tilgodeser sammes forhold.

Vi vil med denne meddelelse dels orientere Dem om mærkedagen og dels bede Dem om at benytte 50-års dagen for Christine Jorgensen hjemrejse til at sætte fokus på transseksuelles forhold.

Den danske lovgivning om transseksuelle, der ønsker at gennemgå en kønsskifteoperation, som Christine Jorgensen fik det for 50 år siden på Rigshospitalet, er både håbløst forældet og urimelig over for de transseksuelle.

Det er Civilretsdirektoratet under Justitsministeriet, der giver tilladelse til eller afslag på ansøgning om kønsskifteoperation.

Rent lovgivningsmæssigt afgøres en ansøgning om kønsskifteoperation efter ”Lov om sterilisation og kastration”, som den blev formuleret i 1953, idet der rent teknisk foretages en kastration i forbindelse med en kønsskifteoperation.
Der er ingen egentlig lovgivning om kønsskifte.

Faktuelt er det Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, der afgør, om en tilladelse gives, idet Civilretsdirektoratet først træffer afgørelse efter at have indhentet en udtalelse fra klinikken.
Det medfører, at ansøgeren går i ”behandling” på Sexologisk Klinik” i typisk to til tre år inden klinikken laver udtalelsen.
Hele processen bygger derfor på de normer, sædvaner og interne regler, som embedsmænd i Civilretsdirektoratet og på Sexologisk Klinik gennem årene har udformet.

Da et eventuelt afslag ikke kan indbringes for en højere myndighed er den transseksuelles retssikkerhed yderst ringe.

Baggrundsmateriale om Christine Jorgense kan findes på foreningens hjemmeside www.trans-danmark.dk, og foreningens sekretærs hjemmeside www.transviden.dk. Der findes også mange bøger om transseksualitet, ligesom der er lavet adskillige film. Skulle det ønskes, er vi til rådighed for interview og yderligere oplysninger.

Med venlig hilsen. Karin Astrup, formand for trans-danmark.dk

* * *
Pressemeddelelsen i pdf-format.