R 9. Udenrigsministerens redegørelse af 12. marts og debat den 11. juni 2020 om regeringens prioriteter og forventninger til udviklingen i udvalgte internationale organisationer indeholdt lidt om LGBTI-forhold.

Vist 62 gange.
Udenrigsministerens redegørelse R 9 af 12. marts 20 om udvalgte internationale organisationser (OSCE, Europarådet, Østersørådet og det nordiske forsvars- og beredskabssamarbejde).

Redegørelsen nævner to steder LTGBI-personer.

Redegørelsen indledes med:
I denne skriftlige redegørelse om udvalgte internationale organisationer (OSCE, Europarådet, Østersørådet og det nordiske forsvars- og beredskabssamarbejde) belyses regeringens fremadrettede prioriteter og forventninger til udviklingen i de forskellige fora og de seneste aktiviteter i dem.

Redegørelsen
Side 2, 1. spalte øverst:
I det daglige arbejde i Wien prioriterer Danmark, i OSCE‘s menneskelige dimension torturbekæmpelse, beskyttelse og fremme af fundamentale frihedsrettigheder, mediefrihed og LTGBI-personers rettigheder.

Redegørelsen
Side 3, 2. spalte, andet afsnit:
Menneskerettighedssituationen i Rusland er fortsat bekymrende, og antallet af russiske sager ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol steg i 2019 betydeligt til mere end 15.000, således at Ruslands andel af det samlede antal sager ved Domstolen pr. 31. december 2019 androg over 25 procent.
Der rejses løbende kritik af forholdene i landet, herunder behandlingen af LTGBI-personer og religiøse mindretal, f.eks. Jehovas Vidner. Senest har præsident Putins planlagte forfatningsreformer givet anledning til bekymring, både i Ministerkomiteen og i PACE som på den seneste samling anmodede Venedig-kommissionen om en udtalelse.

Folketingets journal vedr. redegørelsen.
Redegørelsen i pdf format i Folketingstidende – Tillæg G.

* * *
Folketingets forhandling af redegørelsen torsdag den 11. juni 2020.
Herunder gengives alene de uddrag, som indeholder LGBTI-forhold.

Kl. 1043. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Så går vi videre hr. Michael Aastrup Jensen, Venstre. Værsgo.
Kl. 1044. Forhandling om OSCE
[…]
Kl. 1044. (Ordfører), Michael Aastrup Jensen (V):
[…]
Derudover oplever vi jo også en lang række andre negative udviklinger. Vi oplever det især i lande som Ungarn [1], som Polen. Der er det vigtigt at holde fast i, at vi jo kan gøre alt, hvad vi kan, fra de forskellige organisationers side for at sikre, at der i hvert fald bliver påtalt de meget, meget negative udviklinger, der er. Jeg synes, det er dybt beskæmmende med den domstolsreform, som der er blevet iværksat, især i Polen, og derfor er det også helt på sin plads, at man i Europarådets Parlamentariske Forsamling har valgt at sætte Polen under monitorering. Det synes jeg er helt på sin plads.

I forhold til Ungarn er landet jo også under monitorering, og det kommer der ikke så meget godt ud af, men det er i hvert fald vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for også at påtale det. For de to lande burde jo være i en liga for sig. De burde jo være som EU-medlemslande på et helt andet niveau end den negative skævvridning, som de er godt i gang med at foretage nu. Så alt i alt må jeg indrømme, at jeg synes, at Europa bliver mere og mere farligt. Jeg synes, at Europa bliver mere og mere udemokratisk. Og der er det, at vi må bruge de forskellige organisationer, vi har, til simpelt hen at sørge for at råbe vagt i gevær. Og vi bør også kunne forvente, at den danske regering tager en lederrolle i de forskellige organisationer, ikke mindst i Europarådets Ministerkomité, hvor det er muligt.
[…]
Kl. 1049. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Tak for det. Det ser ikke ud til, der var nogen, der har bedt om ordet, så vi går videre til hr. Søren Espersen, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 1049. (Ordfører), Søren Espersen (DF):
[…]
Der bliver også talt om de her monitoreringer, man har ved Menneskerettighedsdomstolen, hvor man holder øje med forskellige lande, og jeg vil høre, om sådan noget finder sted i forhold til Ukraine, som jo i høj grad har været anklaget eller beskyldt for f.eks. at tillade antisemitisme og også kritiseret vedrørende de homoseksuelle. Jeg ved f.eks., at rigtig mange, måske hundredvis, måske tusindvis, af jøder faktisk har forladt Ukraine, efter den her regering kom til. Jeg vil gerne høre, om man også på det felt holder lidt øje med, hvad der sker i Ukraine. Man er på den måde i det land sådan egentlig, hvad skal vi sige, surfet forbi, fordi vores opmærksomhed har været på Rusland. Og der har de i høj grad været med.
[…]
KL. 1055. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Der er en enkelt kort bemærkning fra hr. Rasmus Nordqvist. Værsgo.
KL. 1055. Rasmus Nordqvist (SF):
Mange tak for ordførertalen. Jeg studsede lidt over, at ordføreren var inde på lgbti-området i Ukraine, og jeg bliver sådan lidt nysgerrig, for i sidste uge havde vi jo en diskussion her i salen, hvor Dansk Folkepartis ordfører ikke mente, der var særlig grund til at være opmærksom på lgbti-rettigheder i eksempelvis Ungarn. Og vi har tidligere diskuteret det omkring forfølgelsen af lgbti-personer i Rusland, hvor man også lidt har sagt, at det er op til landene selv at lave deres lovgivning.

Mener Dansk Folkeparti, at det er et særligt område, vi skal være opmærksom på i de internationale organisationer, så vi ikke ser andre medlemslande, hvad end det er i EU, OSCE eller Europarådet, der laver forfølgelse af lgbti-personer?
Kl. 1056. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Værsgo.
Kl. 1056. Søren Espersen (DF):
Jeg kan sige, at selvfølgelig mener vi, at det enkelte land selv skal afgøre det her, også når man nu er i fuld gang i rigtig mange lande med at undersøge de her forhold, som bestemt er alvorlige. Vi tolererer ikke i vores parti, at nogen på den måde diskriminerer i forhold til homoseksualitet – det gør vi ikke – men vi synes, at det enkelte land skal afgøre det. Og spørgsmålet er bare, og det mener jeg og tror jeg, og det var det, jeg sagde, om ikke Ukraine er surfet forbi vores nethinde, fordi vi har været i fuld gang med: Hvad sker der i Polen, hvad sker der i Ungarn osv. på det felt? Og så var der også det med jøderne, som jeg nævnte i mit indlæg.
Kl. 1057. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Hr. Rasmus Nordqvist.
Kl. 1057. Rasmus Nordqvist (SF):
Men vi ser jo desværre bare lgbti-personer blive forfulgt i en række lande, og det bliver rejst i internationale fora, og det bliver også rejst her i Folketinget. Jeg synes egentlig, det ville være rart at høre Dansk Folkeparti også bakke op omkring den kritik, der er af Rusland og også af Polen og af Ungarn, når vi ser den her forfølgelse, og ikke kun slå ned på det, når det passer ind i en diskurs, men faktisk være lidt principiel omkring det her. For vi ser folk blive forfulgt på grund af deres seksuelle orientering, deres kønsidentitet eller kønsudtryk i rigtig mange lande, det er desværre stigende, og der er behov for principiel stillingtagen i Folketinget også.
Kl. 1057. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Værsgo.
Kl. 1057. Søren Espersen (DF):
Men vi tolererer ikke overgreb mod homoseksuelle eller mod jøder eller mod andre minoritetsgrupper – selvfølgelig gør vi ikke det. Men vores holdning er, at det enkelte land selv må afgøre sin egen skæbne. Det betyder ikke, at man ikke kan kritisere det, det synes vi bestemt man kan, også gerne igennem de her fora, som vi taler om i dag.
[…]
Kl. 1110. Anden næstformand (Pia Kjærsgaard):
Tak for det. Hr. Lars Aslan Rasmussen, Socialdemokratiet. Værsgo.
Kl. 1111. (Ordfører), Lars Aslan Rasmussen (S):
[…]
Danmark bidrager med 4,6 mio. euro om året til OSCE, og regeringens hovedprioriteter i OSCE er følgende: Ukrainekonflikten og indsatsen for at genoprette respekten for vores fælles principper og regler, herunder særlig Helsingforstraktaten, og den menneskelige dimension og arbejdet for at styrke menneskerettigheder og fundamentale frihedsrettigheder i hele OSCE, især torturbekæmpelse, beskyttelse og fremme af fundamentale frihedsrettigheder, mediefrihed og lgbti-personers rettigheder.
[…]
Kl. 1200. Formanden (Henrik Dam Kristensen):
Tak til ordføreren. Der er ikke flere korte bemærkninger. Og derfor går vi nu videre til hr. Naser Khader, Konservative Folkeparti.
Kl. 1200. (Ordfører), Naser Khader (KF):
De grundlæggende frihedsrettigheder er under pres globalt, også i kredsen af lande i Europarådet. Der er nogle lande, der bevæger sig væk fra vores fælles grundlæggende frihedsværdier. Og i den situation er det vigtigt, at vi har en organisation som Europarådet: Det en vigtig stemme i forhold til demokrati, ytringsfrihed og retsstaten. Det er i Europarådet, at vi f.eks. taler om forfølgelse af homoseksuelle i Rusland. Det er også her, vi skal fastholde presset på Rusland i forhold til andre menneskerettighedsspørgsmål, forfølgelse af journalister og organisationsfolk.
[…]

Skriftligt referat af Folketingets forhandling om redegørelse R 9 hos Folketinget.

* * *
TV fra Folketinget
Se Folketingets forhandling om redegørelse R 9. I feltet “KL.” skrives “10 43 27”. Tryk derefter pÃ¥ “GÃ… TIL KLOKKESLET”. Forhandlingen om redegørelse R 9 slutter kl. 1233.

  1. [Retur] Se nærmere vedrørende Ungarn.
    1. 25. marts 2020. Spgsm. 174 den 25. marts 2020 fra Europaudvalget om hvilke konsekvenser en forlængelse af nødretstilstand i Ungarn vil få for ungarsk EU-medlemskab. Svar 15. april 2020.
    2. 6. april 2020. LGBT komiteen sendte den 6. april 2020 en skrivelse til Udenrigsministeriet, Udenrigsudvalget og de danske MEP’er om, at Ungarns regering med nyt lovforslag vil udradere grundlæggende rettigheder for transpersoner.
    3. 29. april 2020. LGBT komiteens læserbrev i Altinget den 29. april 2020 om Ungarns premierminister, Viktor Orbáns frontalangreb på transpersoner.
    4. 7. maj 2020. F 59. Fremme af forespørgsel i Folketingssalen torsdag 7. maj 2020 til udenrigsministeren om Ungarns nødretslov herunder om eventuelle konsekvenser for lgbti-personer.
    5. 27. maj 2020. LGBT komiteen: Ungarsk lovforslag vedtaget – Danmark må protestere.