Liselott Blixt (DF) stillede den 29. april 2013 § 20 spgsm. S 1764 – Samling: 2012-13 – om man løbende opgør, hvilke sundhedsydelser EU-studerende får, når de opholder sig i Danmark, til sundheds- og forebyggelsesminister, Astrid Krag, der svarede den 7. maj 2013.
Spørgsmålet var begrundet i artikelen den 29. april 2013 i Den Korte Avis: Danmark giver EU-studerende ret til alt – selv en gratis kønsskifteoperation. Artiklen, der ikke mere findes på Den Korte Avis, kan ses her.
Spørgsmålet
Vil ministeren sikre, at man løbende opgør, hvilke sundhedsydelser EU-studerende får, når de opholder sig i Danmark, så vi kan gribe ind, hvis det tager overhånd?
Begrundelse
Artikel i Den Korte Avis »Danmark giver EU-studerende ret til alt – selv en gratis kønsskifteoperation« fra 29. april 2013.
Svar
I sundhedsvæsenet laves ikke opgørelser af, hvilken baggrund patienter med ret til ydelser, har. Sådan en særskilt opgørelse af en enkelt gruppe patienter – med ret til ydelserne – synes jeg heller ikke, der er behov for. Jeg vil hellere, vi bruger kræfterne i sundhedsvæsenet på at sikre alle patienter en god behandling.
Artiklen ”Danmark giver EU-studerende ret til alt – selv en gratis kønsskifteoperation”, bragt i Den Korte Avis d. 29. april 2013, beskriver en situation, hvor en studerende med fast bopæl i Danmark, med sit gule sundhedskort i hånden, opsøger sin læge med henblik på kønsmodificerende behandling.
Fordi den studerende i den konkrete situation ikke er dansk statsborger, har det givet en læge anledning til overvejelser om retten til ydelser i det danske sundhedsvæsen.
Efter sundhedsloven og for mig er sagen imidlertid klar – det danske sundhedsvæsen skeler ikke til statsborgerskab og øvrige status, når man opfylder kravene for folkeregistrering. Reglen gælder jo i øvrigt ikke alene for en EU– men fx også for en dansk statsborger, som er flyttet fra Danmark, og som ønsker at tage bopæl her i landet igen. Efter EU-retten sker behandlingen af EU-borgere sikret i et andet EU-land i visse tilfælde til udgift for pågældendes udenlandske sygeforsikring. Det kan også være tilfældet for kønsmodificerende behandling.
Ydelserne efter sundhedsloven tilkommer personer folkeregistreret med bopæl her i landet. Det gælder også kønsmodificerende behandling – naturligvis forudsat, at kønsmodificerende behandling efter den sædvanlige grundige udredning og sundhedsfaglige vurdering findes at være det rigtige tilbud til den pågældende. Hertil bemærkes det, at den lægefaglige behandling på dette områder er højt specialiseret med et omfattende udredningsforløb, dels i forhold til personens egen afklaringsproces vedr. sin kønsidentitet og ønsker om kønsmodificerende behandling, dels for at kunne udelukke fejldiagnostik og bekræfte diagnosen transseksualitet, da kønsmodificerende behandling kan være uigenkaldeligt og irreversibelt. Henset til, at der ikke er tale om behandling fra dag-til-dag, og at betingelserne for folkeregistrering selvfølgelig skal være opfyldt under et behandlingsforløb, så anser jeg risikoen for, at behandling tager overhånd, som forholdsvis begrænset.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet hos Folketinget i pdf-format.
Svaret hos Folketinget i pdf-format.