Sarah Bernhardt

Vist 1.399 gange.

Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt blev f√łdt i Paris den 22. oktober 1844. Hendes f√łdenavn var Henriette Rosine Bernhard. Hun var en af sin tids mest ber√łmte skuespillerinder og døde den 26. marts 1923.

Sarah Bernhardt var nærmest identisk med glamour og drama. Hun var noget af en personlighed. Hun malede, lavede skulpturer og skrev selv skuespil Рofte med sig selv i hovedrollen.
Endvidere var hun ogs√• en dygtig forretningskvinde. Hun var √•rsag til og medvirkende i adskillige skandaler i datidens Paris – ikke mindst fordi hun ofte f√łrte sig frem if√łrt mandebukser, ligesom hun ogs√• spillede manderoller i nogle af de teaterstykker, hun medvirkede i.
Hun havde adskillige kærlighedsaffærer Рbåde med mænd og kvinder.

Sarah Bernhardt startede som tretten årig med at blive undervist i skuespil. Og i 1866 spillede hun på Odeon Theater.
Hendes stemme og talent faldt i publikums smag, og hendes population steg til store h√łjder.

I 1880 begyndte hun på en tourne, som bragte hende rundt i Europa og også til USA.
Hun blev kendt for den enorme mængde bagage og de ekstravagante kostumer, hun medbragte. Hun blev endnu mere populær, og hendes fans elskede hendes kvikke replikker.

I 1893 blev Sarah Bernhardt leder af sit f√łrste teater Th√©√Ętre de la Renaissanceog kort efter Th√©√Ętre Nations, hvis navn hun √¶ndrede til Th√©√Ętre Sarah Bernhardt.
P√• Th√©√Ętre Sarah Bernhardt spillede hun b√•de gamle sikre stykker og nye produktoner. Hun selv skrev flere s√• som L’Aveu i 1888 og Un Coeur d’hommei 1909.

Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt
Som nævnt spillede hun ofte manderoller, og hun elskede at chokere sit publikum.
I 1864 fik hun en s√łn uden for √¶gteskab.
I 1882 giftede hun sig med den græske skuespiller Jacques Damala, men fortsatte med at have erotiske forhold ved siden af Рbl.a. Prince Albert Edward af Wales.
Derimod var hun mere diskret med sine lesbiske forhold, som der ikke vides så meget om.

Sarah Bernhardt havde også et nært venskab gennem mere end tyve år til Oscar Wilde, der var homoseksuel, og som på hendes anmodning skrev stykket Salome for hende i 1892.

I 1905 kom Sarah Bernhardt alvorligt til skade med sit h√łjre kn√¶. Det vedblev at volde hende store kvaler, og i 1915 blev benet amputeret.
Hun fortsatte ukueligt sine aktiviteter helt frem til sin d√łd den 26. marts 1923,

Sarah Bernhardt skrev flere b√łger, bl.a. selvbiografien Ma Double Vie i 1907. På engelsek: My Double Life.