Sheila Friks manuskript til hendes foredrag ved temaaftenen “Om at springe ud” den 19. september 2009.

Vist 621 gange.

Sheila Frik
Sheila Frik
Manuskriptet til det foredrag, som Sheila Frik holdt ved en temaaften den 19. september 2009 i Vejle om emnet “Om at springe ud” arrangeret af foreningerne Trans-Danmark og TiD.

* * *
Af Sheila Frik den den 19. september 2009.
Foredrag i Vejle: Om at springe ud.

F√łrst og fremmest introducerede jeg mig selv og fortalte om, hvor tidlig jeg startede med at g√• i damet√łj – som 7 – 8-√•rig – uden at have nogen id√© om hvorfor jeg havde denne trang.
Jeg kom fra og opvoksede i et meget dysfunktionelt hjem, hvor alting blev tiet ihjel, og jeg fik aldrig chancen for at blive h√łrt. Jeg blev ogs√• tidligt unders√łgt af skolel√¶gen. Jeg havde kun en testikel, den anden sad oppe i lysken. Jeg havde ogs√• som nogle drengeb√łrn i puberteten udviklet to knuder i brystet, en i hver side. Det var som om kroppen ville noget andet end det omgivende samfund kunne forholde sig til, nemlig at der er to k√łn, og s√• har du bare at leve som det du nu engang er f√łdt til.
Jeg fortalte lidt om min arbejdsm√¶ssige karriere, som slet ikke st√•r i kontrast til den jeg er i dag. Igen en manifestation af, hvor meget man undertrykker sig selv for at leve op til den “rolle”, man enten selv eller det omgivende samfund s√¶tter normen for.
Jeg fortalte lidt om mit √¶gteskab, som jo gik i stykker pga. af ovenst√•ende, og om angsten ved at beg√• sig, kl√¶de om p√• rastepladser, date, om at f√• t√łjet og makeupen pakket ind som “gave”, f√• den r√łde neglelak fjernet, inden jeg m√łdte p√• arbejde og alle de ting som rigtig mange genkender fra dem selv, n√•r man pr√łver p√• at holde noget skjult.

I 2004 fik jeg mit livs Waterloo med skilsmisse, og jeg endte som 38-√•rig p√• et afv√¶nningshjem for alkoholisme hvor jeg blev indskrevet den 21. december. Nedbrudt, flov, deprimeret og demoraliseret m√•tte jeg starte helt fra bunden af (var faktisk under gulvbr√¶dderne) og mit v√¶relse lignede et Chilensk fangehul. Jeg var s√• “kantet” og umulig at have med at g√łre og synes, alle de andre var nogen idioter, at jeg flere gange var ved at skride fra stedet, men jeg havde ingen andre steder at g√• hen, s√• jeg blev. Det blev 7 h√•rde m√•neder, hvor jeg virkelig l√¶rte at beg√• mig som menneske, og f√• tingende til at k√łre den modsatte vej rundt, hvilket ogs√• er en del af helbredelsen.
Jeg fik i sommeren 2005 en lille lejlighed, som l√• i et meget belastet milj√ł og jeg m√•tte leve i det skjulte for at passe p√• mig selv, kun med det for tanke at skulle holde mig √¶dru en dag af gangen og komme videre i livet som den jeg inderst inde er og give slip p√• devisen om: “Hvad vil de andre dog ikke t√¶nke”.

Sheila Frik.
Sheila Frik.
Min √¶druelighed og min nyvundne √•ndelighed, som jeg l√¶rte p√• behandlingshjemmet, gjorde, at det i min verden blev legalt at v√¶re den, jeg var, og ikl√¶de mig det modsatte k√łns t√łj og med det sprogbrug og adf√¶rd, der ogs√• f√łlger med i sin kvindelighed. Jeg havde stadig en overordnet m√•ls√¶tning, som jeg satte den dag jeg forlod behandlingshjemmet, nemlig at komme til at leve 24/7 som den jeg er i dag. Faktisk lavede jeg en 10-√•rs plan og har styret m√•lbevidst efter denne plan lige siden, selvom det det til tider er “g√•et stejlt op ad bjerget”
I midten af 2007 fik jeg en ny lejlighed i en anden by. Nu kunne jeg for alvor begynde at tage fat p√• min eksponering. Det var bare s√• sk√łnt ikke at skulle passe p√• om nogen af mine naboer skulle se mig.

Det kr√¶vede nogle indr√łmmelser hver gang, jeg skulle tage et skridt, og jeg startede p√• et psykoterapeutisk forl√łb i begyndelsen af 2008. 29 samtaler blev det til, og ligesom med min alkoholbehandling har jeg v√¶ret √•ben og √¶rlig, hvilket i grunden er smadder h√•rdt. Forl√łbet afsluttede jeg her i april i 2009. Jeg har eksponeret mig over for mine omgivelser, alt efter hvorn√•r jeg var klar til det og i den r√¶kkef√łlge, hvor jeg satte b√łrn og familie som f√łrste prioritet. Derefter gamle venner, som jeg desv√¶rre ikke har andet end sporadisk kontakt til. Jeg bliver nok n√łdt til at erkende, at det er sv√¶rt at holde kontakten ved lige. Det skyldes, at jeg er holdt op med at drikke og ikke er den joviale person, som de engang kendte, men er blevet meget dybsindig og har flyttet mig rigtig meget i min selverkendelse og selvindsigt, s√• fair nok!
Det var sv√¶rt at g√łre sig klar og forbedrede sig til disse indr√łmmelser, og igrunden tror jeg, man aldrig bliver klar til det.
Mit v√¶rste scenarie var, at de skulle h√łre det fra anden side i form af sladder, og det ville jeg helst undg√•.
I begyndelsen af 2008 startede jeg p√• k√łnshormoner, og jeg har lige siden levet frit, og handler i mine nabo-butikker og beh√łver ikke mere at f√• tingende “pakket” ind som gave.

Min eksponering har v√¶ret vellykket, og jeg har taget det trin for trin og har ikke gjort det hurtigere, end jeg selv kunne f√łlge med. Jeg har her i midten af 2009 f√•et arbejde som cafemedarbejder, hvilket jeg er rigtig glad for, og fik min navne√¶ndring i begyndelsen af november. I det hele taget m√¶rker jeg ikke den store forskel p√•, om jeg er det ene eller det andet, hvis man kan sige det p√• den m√•de, men tror s√• ogs√•, det afh√¶nger lidt af ens egen personlighed, om man klarer processen eller ej.

Jannie Sheila Frik.