Retsudvalget stillede den 12. februar 2016 spørgsmål 273 – Samling: 2015-16 – efter ønske fra Pernille Skipper (EL) om lokale såkaldte partnerskabsaftaler, hvor politiet, kommunen og
de relevante organisationer samarbejder om bekæmpelse af hadforbrydelser, til justitsminister, Søren Pind, der svarede den Svar 14. marts 2016.
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for erfaringerne med de lokale såkaldte partnerskabsaftaler,
som man har haft i Fyns politikreds, og hvor politiet, kommunen og
de relevante organisationer samarbejder om bekæmpelse af hadforbrydelser?
Svar
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en
udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:
Fyns Politi har videre oplyst, at politikredsen i juni 2014 indgik et samarbejde med fire interesseorganisationer – Foreningen Lambda, Dansk/Arabisk kultur og videnskab, Tyrkisk Islamisk Kultur Forening og Det jødiske samfund i Danmark – samt Odense Kommune i projektet ”Partnerskab mod hatecrime”. Fyns Politi var initiativtager og tovholder på projektet og har varetaget koordinationen og dokumentationen i partnerskabet.
Målet med partnerskabet var at øge den generelle viden om hadforbrydelser i befolkningen, men også at skabe bedre muligheder for at forebygge, afdække og kortlægge hadforbrydelser, herunder ved at rådgive og vejlede ofrene om at anmelde hadforbrydelser til politiet.
Der blev afholdt et statusmøde i projektet ved udgangen af 2015. Fyns Politi har oplyst, at alle parter i projektet i forbindelse med mødet har udtrykt ønske om at fortsætte samarbejdet med afsæt i et nyt kommissorium.
Fyns Politi har imidlertid oplyst, at politikredsen har oplevet en stor forskel i niveauet af og tilgangen til samarbejdet i partnerskabet. Det er ligeledes Fyns Politis opfattelse, at der ikke har været en klar og fælles forståelse af den strategiske hensigt med partnerskabet. På den baggrund har der været afholdt en række møder med hver enkelt partner i projektet, hvor mulighederne for det fremadrettede samarbejde har været drøftet.
Fyns Politi har i den forbindelse fremhævet vigtigheden af, at partnerskabet foregår i et ligeværdigt samarbejde. Endvidere har Fyns Politi oplyst, at politikredsen gerne fremover vil varetage sekretariatsfunktionen samt være facilitator, men at partnerskabet skal påtage sig koordinering og iværksættelse af initiativer. Politikredsen har afslutningsvist oplyst, at denne udmelding umiddelbart er blevet modtaget positivt i partnerskabet.
* * *
Spørgsmålet skal ses i sammenhæng med Retsudvalgets åbne samråd den 11. februar 2016 om hadforbrydelser med justitsminister, Søren Pind.
* * *
Folketingets journal vedr. spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.