Spgsm. 584 den 9. maj 2016 om IMR’s anbefaling om en national handlingsplan for bekæmpelse af hadforbrydelser. Svar 6. juni 2016.

Vist 79 gange.
Retsudvalget stillede den 9. maj 2016 efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL) spørgsmål 584 – Samling: 2015-16 – om hvordan regeringen vil leve op til Institut for Menneskerettigheder (IMR) anbefaling nr. 7 “National handlingsplan for bekæmpelse af hadforbrydelser“, til justitsminister, Søren Pind, der svarede den 6. juni 2016.
Spørgsmålet omfatter de af de 10 vigtigste anbefalinger på side 5 i Institut for Menneskerettigheders “Beretning 2015-16”, som hører under Justitsministeriet.
Af svaret fremgår, at der var 3 anbefalinger, som hører under Justitsministeriet, hvoraf anbefaling nr. 7 var den eneste transrelaterede.

Spørgsmål
Vil ministeren give en udførlig redegørelse for, om og hvordan regeringen vil leve op til ”Menneskerettighedsrådets 10 vigtigste anbefalinger”, jf. ”Menneskerettigheder på dagsordenen – Beretning 2015-16” (side 5) fra Institut for Menneskerettigheder, på de punkter, der hører under ministerens ressortområde?

Svar (Anbefaling nr. 7. Anført som pkt. 4 på side 5 i svaret).
Vedrørende anbefalingen om en national handlingsplan for bekæmpelse af hadforbrydelser kan Justitsministeriet oplyse om den politimæssige indsats, at Rigspolitiet primo 2015 overtog det overordnede ansvar for indsatsen mod hadforbrydelser fra Politiets Efterretningstjeneste, herunder ansvaret for udarbejdelse af årlige opgørelser over antallet af hadforbrydelser. I den forbindelse har Rigspolitiet overvejet, hvordan monitorering af området fremadrettet kan styrkes.

På den baggrund har Rigspolitiet etableret en landsdækkende monitoreringsordning vedrørende hadforbrydelser, der trådte i kraft den 2. november 2015. Monitoreringsordningen har til formål at tilvejebringe mere viden om problemets reelle omfang og udvikling samt at sikre den rigtige håndtering af sagerne. Samtidig vil monitoreringsordningen kunne danne grundlag for overvejelser om, hvordan den nationale politimæssige og forebyggelsesmæssige indsats på hadforbrydelsesområdet mest hensigtsmæssigt tilrettelægges og udføres.

Jeg ser på nuværende tidspunkt ikke umiddelbart behov for at udarbejde en særskilt national handlingsplan til bekæmpelse af hadforbrydelser.

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.
Omtale af “Menneskerettigheder på dagsordenen – beretning 2015-16” hos Institut for Menneskerettigheder.
“Menneskerettigheder på dagsordenen – beretning 2015-16” hos Institut for Menneskerettigheder i pdf-format.