Spgsm. 138 af 8. februar 2021 fra BUU om en kampagne, arbejdsgruppe til fremme af en mere inkluderende skole. Svar 8. marts 2021.

Vist 50 gange.
Børne- og Undervisningsudvalget stillede den 8. februar 2021 spørgsmål 138 – Alm. del. Samling: 2020-21 – på foranledning af Astrid Carøe (SF) om at lave en kampagne, en arbejdsgruppe til fremme af en mere inkluderende skole og gennemføre en separat anonym trivselsmåling til børne- og underviningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der svarede den 8. marts 2021.

Spørgsmål
Hvad mener ministeren om LGBT+ Ungdoms og LGBT+ Danmarks anbefalinger på baggrund af rapporten ”Stop diskrimination i skolen” udarbejdet af LGBT+ Ungdom, herunder at lave en landsdækkende kampagne, nedsætte en arbejdsgruppe til fremme af en mere inkluderende og mangfoldig skole og gennemføre en separat anonym trivselsmåling i tillæg til den årlige trivselsmåling på skolerne?

Svar
Rapporten indikerer desværre, at for mange LGBTI-elever mistrives og lider af ensomhed. Det skal vi tage meget alvorligt. Alle skal kunne være sig selv i skolen og en del af det fællesskab, som skolen tilbyder.

Skolerne skal allerede i dag undervise i mangfoldighed i forhold til køn, krop og seksualitet som en del af sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i grundskolen. Derfor mener regeringen ikke, at løsningen er yderligere lovkrav. I stedet skal vi understøtte skolerne i at sikre alle elevers trivsel. Jeg har i den forbindelse med interesse læst de anbefalinger, der er anført i rapporten fra LGBT+ Ungdom og LGBT+ Danmark.

Der blev på finansloven for 2021 afsat 15 mio. kr. de kommende tre år til styrkelse af seksualundervisningen i grundskolen. Samtidig er et vejlednings- og inspirationsmateriale til lærere og ledere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne under udarbejdelse. Materialet omhandler, hvilke udfordringer elever med LGBTI-identitet kan møde, hvordan deres trivsel kan understøttes, og hvordan åbenhed og forståelse blandt klassekammerater kan fremmes.

Regeringen har endvidere besluttet, at der skal nedsættes et Trivselsråd i 2021. Trivselsrådet skal arbejde for alle børn og unges trivsel, men også have et særskilt fokus på trivslen blandt LGBTI-elever.

Det er mit håb og min forventning, at ovennævnte tiltag kan være med til at starte den kulturændring, der er behov for.

Med venlig hilsen
Pernille Rosenkrantz-Theil

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.