Sprgsm. 716 af 15. juni 2016 om antal homoseksuelle, der de senere år er blevet udsat for hadforbrydelser og hvilken type mennesker, der begår disse hadforbrydelser. Svar 1. september 2016.

Vist 122 gange.
Retsudvalget stillede den 15. juni 2016 efter ønske fra Peter Kofod Poulsen (DF) spørgsmål 716 – Samling: 2015-16 – om antal homoseksuelle, der de senere år er blevet udsat for hadforbrydelser, og hvilken type mennesker, der typisk udsætter homoseksuelle for hadforbrydelser, til justitsminister, Søren Pind, der svarede den 1. september 2016.

Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for, hvor mange homoseksuelle, der igennem de senere år, er blevet udsat for hate crimes og ligeledes hvilken type mennesker, der typisk udsætter homoseksuelle for hate crimes?

Svar
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:
”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at Rigspolitiet primo 2015 overtog det overordnede ansvar for hadforbrydelsesområdet fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). I tilknytning hertil har Rigspolitiet indført en moniteringsordning på området.

I forhold til antallet af hadforbrydelsessager mod homoseksuelle i 2015 henvises der til Rigspolitiets årsrapport vedrørende hadforbrydelser i 2015, der udkom den 30. juni 2016, og som kan findes på www.politi.dk. Heraf fremgår det, at der i 2015 blev identificeret i alt 26 hadforbrydelser mod homoseksuelle.

For så vidt angår antallet af hadforbrydelser mod homoseksuelle i de forudgående år henvises til ”RACI-rapporterne”, som PET har udgivet senest i 2013.

RACI-rapporterne omhandler kriminelle forhold med mulig ekstremistisk, religiøs eller racistisk baggrund. RACI-rapporterne indeholder ikke en isoleret opgørelse over hadforbrydelser mod homoseksuelle, men alene en opgørelse over forbrydelser, hvor motivet er seksuelt orienteret – dvs. forhold, hvor der er ageret mod personer på baggrund af deres seksuelt orienteret.

Endvidere bemærkes det, at der ikke udkom en RACI-rapport i 2014. Rigspolitiet kan i den forbindelse henvise til justitsministerens besvarelse af 11. januar 2016 af spørgsmål nr. 96 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

I relation til spørgsmålet om, hvilken type mennesker der typisk udsætter homoseksuelle for hadforbrydelser, finder Rigspolitiet det – på baggrund af det begrænsede antal sager og det dermed meget spinkle datagrundlag – ikke muligt at redegøre herfor.”

* * *
Folketingets journal vedr. spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.