Sundhed og trivsel blandt danske LGBT-personer. Af Christian Graugaard, Annamaria Giraldi & Morten Frisch. September 2014.

Vist 107 gange.

Månedsskrift for almen praksis bragte i september 2014-nummeret artiklen “Sundhed og trivsel blandt danske LGBT-personer” af Christian Graugaard, Annamaria Giraldi og Morten Frisch. Det kræver abonnement at læse artiklen.
Artiklen kan imidlertid læses hos Sex & Samfund.
Christian Graugaard er læge, ph.d. og professor i almen sexologi ved Aalborg Universitet.
Annamaria Giraldi er overlæge, ph.d. ved Sexologisk Klinik i København og professor i klinisk sexologi ved Københavns Universitet.
Morten Frisch er overlæge, dr.med., ph.d. ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet.

Artiklen er rette mod læger i den almen praksis – dvs. borgernes egen læge.
I artiklen konkluderes, at danske LGBT-personers psykosociale trivsel er ringere end i befolkningen som helhed.
Artiklen bringer en tjekliste til en LGBT-venlig praksis.
  1. Vær åben og nysgerrig og tag ikke for givet, at din patient har den seksuelle præference eller kønsidentitet, du forventer. Spørg direkte og respektfuldt til seksualvaner og kønsidentitet, når det er relevant, og situationen indbyder til det. Hav evt. LGBT-relevant materiale (fx fra LGBT Danmark) liggende i venteværelset.
  2. Giv patienten mulighed for at fortælle om sin samlivs- og familiesituation, hvis det er relevant.
  3. Vær opdateret på regler vedrørende kønsmodificerende behandling, assisteret reproduktion, adoption samt blod- og organdonation.
  4. Tilbyd seksualoplysning og præventionsvejledning, hvis det er relevant. Oplys fx om HPV- og hepatitisvaccination, screening for livmoderhalskræft, testning for sexsygdomme (inkl. svælg- og analpodning) og ”sikker sex” for både kvinder og mænd.
  5. Kend til LGBT-relevante rådgivningsmuligheder.
  6. Giv særlig plads til unge patienter med seksuelle eller kønslige identitetsovervejelser.
  7. Giv særlig plads til etniske patienter med seksuelle eller kønslige identitetsovervejelser.
  8. Vær opmærksom på hiv-smittedes sundhedsudfordringer og stigmatiseringsproblematikker.
  9. Vær opdateret på transpersoners muligheder, udfordringer og juridiske vilkår.
  10. Støt LGBT-patienter, som ønsker at anmelde en hadforbrydelse til politiet.

Artiklen indeholder en række henvisninger og korte uddrag fra forskellige undersøgelser, hvoraf kun få vedrører transforhold.

Artiklens konklusion
I tråd med en voksende international forskning peger nyere danske undersøgelser på en markant overrepræsentation af især seksuel og psykosocial mistrivsel – herunder selvmordsadfærd – blandt danske LGBT-personer. En lignende ulighed i sundhed genfindes ikke på det somatiske område, skønt epidemiologiske studier viser en øget forekomst af visse typer kræft- og stofskiftesygdomme blandt personer i registrerede partnerskaber. Forskningsfeltet er dog endnu uopdyrket, og yderligere empiri er påkrævet.

Den praktiserende læge spiller en nøglerolle i varetagelsen af befolkningens sundhed, også når det gælder LGBT-personer. En inkluderende og ”diversitetsvenlig” primærsektor er således det bedst tænkelige afsæt for at håndtere sundhedsrelaterede udfordringer og behov blandt patienter med en anden seksuel orientering og kønsidentitet end flertallets.

* * *
Artiklen omtales af Aalborg Universitet.
Artiklen udgivet i Månedsskrift for almen praktisk den 9. september 2014. Det kræver abonnement at se artiklen, men den kan købes i pdf-format.