TiD’s mannequinopvisning p√• Kulturnatten var en god og varm oplevelse. Af Rie den 21. oktober 2006.

Vist 425 gange.
Det kulturnatarrangement, som Transvestitforeningen i Danmark РTiD Рafholdt fredag den 13. oktober 2006, viste sig at være en god og varm oplevelse.

Jeg er selv – i en ret fremskreden alder – begyndt at indr√łmme overfor mig selv, og hen ad vejen ogs√• overfor omgivelserne, sandheden om, hvordan jeg er.
De opfattelser, der cirkulerer, om hvad det er at være transvestit (TV) og hvad, det er at være transseksuel (TS), er mange, men uden at gå ind i polemikken om disse ting, vil jeg blot fortælle, at jeg nærmest er transseksuel.
Jeg har kommunikeret med andre TSere og TVer på nettet, men har kun udvekslet få ord med en ligesindet in persona (så vidt jeg da ved *SS*).

Da jeg erfarede, at TiD ville afholde et arrangement i forbindelse med kulturnatten, var det jo indlysende, at der her ville være en mulighed for at tale med andre, der har det ligesom mig selv.
På trods af, at der var meget, der trak, var det alligevel svært at tage sig sammen til at tage til nævnte offentlige arrangement Рen situation, som andre måske kan nikke genkendende til.
Men da f√łrst kulturpasset var k√łbt, begyndte der naturligvis at indfinde sig en vis forventningens gl√¶de.

Jeg er så gammel, at jeg er vokset op i et samfund, hvor der stadig Рind imellem Рblev tordnet mod sådan én som mig. Det var læger, præster, meningsdannere, magtfolket etc., således som det vil være nogle bekendt.
Jeg ved udm√¶rket, at jeg ikke er fuldkommen, men jeg vidste jo ogs√•, at jeg ikke var et uhyre af den slags, som det mere eller mindre dulgt igennem √•rene – f√łrhen – er blevet p√•st√•et om de personer, som med en samlebetegnelse i dag kaldes transpersoner.
Jeg måtte formode, at andre sikkert var lidt ligesom mig selv, dvs. ret almindelige og alligevel transpersoner.

Som man m√•ske kan t√¶nke, var det med en vis sp√¶nding, jeg m√łdte op i HUSET i Magstr√¶de i K√łbenhavn, hvor arrangementet skulle afholdes.
Jeg ankom forholdsvis kort tid efter, at d√łrene var blevet lukket op, men bortset fra mig selv var der p√• dette tidspunkt kun f√• andre g√¶ster.
I det ene hj√łrne sad der en gruppe m√¶nd if√łrt forskelligt feminint t√łj. Enten en kjole eller bluse og nederdel. og alle tog (jo) dette med den st√łrste selvf√łlgelighed.
I det p√¶nt store lokale var der naturligvis en del borde med stole og en lang bar. Desuden stod der et t√łjstativ med forskellige kvindelige bekl√¶dningsgenstande, et bord med forskellige parykker og et sted, hvor man kunne pr√łve at f√• lagt en make-up.

M√¶ndene/pigerne i hj√łrnet havde ind imellem lidt at g√łre i relation til aftenens show (det var blevet annonceret, at der ville blive lavet et show tre gange i l√łbet af aftenen), men derudover slog nogle af dem af og til et slag rundt i lokalet p√• en m√•de, s√• man var klar over, at man kunne sp√łrge dem, hvis der var noget, man gerne ville sp√łrge om.
Gradvist fyldtes lokalet og snart var alle siddepladser optaget, og da showet begyndte, var desuden alle st√•pladserne omkring den lange bar “fyldt”.
Den snak, der fyldte rummet, var almindelig hyggesnak.

P√• dette tidspunkt var de fleste g√¶ster “almindelige” mennesker, forst√•et p√• den m√•de, at de jo netop var kommet for at se det, de var blevet inviteret til at se, nemlig hvad alt dette med transvestitter mon kunne v√¶re for noget.. Indstillingen hos g√¶sterne var afgjort im√łdekommende.
Mange kiggede jo rundt og at bed√łmme ud fra de p√•g√¶ldendes attitude virkede det som om, de fandt ud af, at disse m√¶nd i kjoler og nederdele “blot” var almindelige mennesker ligesom dem selv.

TiD havde fremstillet to brochurer.
Lysm√¶ngden i lokalet var ikke overv√¶ldende, s√• jeg l√¶ste dem f√łrst, da jeg var komet hjem, men der l√• en lille stak af hver p√• bordene, og folk, der havde bedre √łjne end mig, kiggede i dem p√• stedet. De var ganske udm√¶rkede.

Showet skulle vise sig at være en mannequinopvisning.
Konferencieren, der var ikl√¶dt en i√łjnefaldende kjole, og som havde i√łjnefaldende bryster, indledte med nogle f√• bem√¶rkninger om, hvad det vil sige at v√¶re transvestit, ja han lavede endog lidt sjov med det, men s√• tidligt i showet var publikum ikke rigtig klar til DEN dimension og vidste ikke rigtigt, om de turde grine, men det var helt afgjort med til, at stemningen lige fra begyndelsen af showet blev let og uh√łjtidelig.
Mannequinerne blev introduceret alene ved deres pigenavne.
T√łjet kom fra forskellige t√łjhuse, og s√•vel forretning som pris blev n√¶vnt.

Mannequinerne var nok lidt nerv√łse i starten (eller meget?), men det varede ikke l√¶nge, inden der var klapsalver i takt til den bagvedk√łrende i√łrefaldende musik, der ledsagede “pigerne” p√• deres gang ad “catwalken”, og begyndelsesnerv√łsiteten lagde sig, og vi tilstedev√¶rende piger – af alle slags – kunne gl√¶de os over at se p√¶nt t√łj, der oven i k√łbet var til at betale.

Jeg overv√¶rede det f√łrste show, der blev vist kl. 19, men p√• det tidspunkt var der ikke kommet s√• mange “publikummer”, der selv var i kjole eller bluse og nederdel.
Hen mod slutningen af showet, var der alligevel kommet en del, hvilket tilf√łrte et element af sammenkomst, og sikkert ogs√• har bidraget til at g√łre det lidt lettere for mannequinerne under de f√łlgende fremvisninger.
Den del kan jeg dog ikke udtale mig om, da jeg selv tog af sted omkring det tidspunkt, men hvis den stemning og varme, der var en realitet, da jeg tog af sted, fortsatte og eventuelt yderligere etablerede sig, må det have været en rigtig god aften hele vejen igennem.

En tak til alle, der har v√¶ret involveret, for at dette arrangement kunne virkeligg√łres.

K√¶rligst. “Rie”.